17℃ 6℃
május 9. Gergely, Katinka, Alberta, Édua
Agrárközélet

Agrárszakképzés új köntösben – Megalakult a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

Agrofórum Online

Megalakultak az agrárszakképzési centrumok, melynek értelmében a 2020/2021-es tanév szeptember 2-án már a központok irányításával indult el az érintett agráriskolákban. A központok létrehozását a 2019-ben megjelent szakképzésről szóló törvény írta elő, ennek értelmében került sor az átalakításra. Az öt új oktatási egység az Agrárminisztériumhoz tartozó iskolákból alakult meg. A Közép-magyarországi régió tizenegy agráriskoláját július 1-jétől a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum irányítja.

Régóta folyamatban van a magyar szakképzés átalakítása: a Nemzetgazdasági Minisztérium az általa fenntartott 380 szakképző iskolát már korábban 44 szakképző centrumba szervezte, idén nyáron pedig az állami fenntartású szakképző intézmények közül az az Agrárminisztérium alá tartozó 61 intézmény szerveződött agrárszakképzési centrumokba. A júliusi átalakítás eredményeként jött létre budapesti székhellyel a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC) is. A centrumhoz tartozó tizenegy iskola neve is megváltozott, mindegyikben szerepel az új képzési forma, a technikum.

A Centrum főigazgatói pályázatát Molnár Zoltán nyerte, aki 2020. június 30-ig a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatói posztját töltötte be, továbbá az intézmény kancellárjának Földesi Gyulát választották meg, aki a fenti dátumig a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója volt. Az új intézmény székhelye az Andrássy úti Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában került kialakításra.

A tizenegy intézmény együttes tanulólétszáma 3371 fő – beleértve a 2020/2021 évfolyamra beiratkozott tanulókat –, illetve a Központ 644 alkalmazottat foglalkoztat, melyből 376 fő pedagógus és nevelő-oktató tevékenységet segítő munkatárs, további 268 fő pedig technikai munkatársként egyéb területeken járul hozzá a támogató munkafolyamatokhoz. A Centrum iskoláiban az élelmiszeripari ágazat, a mezőgazdaság és erdészet ágazat, a környezetvédelem és vízügy ágazat, valamint a turizmus-vendéglátás ágazat számos szakmájából választhatnak a középiskolára készülő diákok.

A centrumosítás nem az iskolák szuverén jellegének megcsonkítását szolgálja, hanem az összefogást erősítve fontos területeken segíti a társiskolák életét, hiszen központosított munkaszervezet látja el a speciális szakmai tudást igénylő feladatokatúgymint például a gazdálkodás, a munkáltatói feladatok, a közbeszerzések lebonyolítása, a pályázati folyamatok, nemzetközi kapcsolatok vagy a külső kommunikáció – ezzel elősegítve, hogy az iskolák számos területen gördülékenyebben, hatékonyabban tudjanak teljesíteni, érvényesülni, mint ezelőtt.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrumhoz az alábbi tizenegy intézmény tartozik 2020. július 1-től:

· Közép-magyarországi ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Budapest)
· Közép-magyarországi ASzC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Piliscsaba)
· Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Pécel)
· Közép-magyarországi ASzC Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Szécsény)
· Közép-magyarországi ASzC Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola (Budapest)
· Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum (Örkény)
· Közép-magyarországi ASzC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola (Budapest)
· Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola (Budapest)
· Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Vác)
· Közép-magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Nagykőrös)
· Közép-magyarországi ASzC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium (Budapest)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Crister Stark kiemelkedő munkájáért érdemrendet kapott

2025. május 6. 14:10

Crister Starkot, a svéd ipar és a mezőgazdaság érdekében tett kiemelkedő munkájáért, Svédország egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Szakválasztó kvízzel várja a diákokat a MATE az Educatio kiállításon

2023. január 11. 11:49

A MATE népes csapata január 12-14. között, a Hungexpo területén sorra kerülő Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, az A pavilon HF24-es standján várja látogatóit.

A MATE egyre feljebb lépked az agrártudományi ranglistán

2023. március 24. 11:37

Újabb 50 helyet javított és ezzel a 151-200. helyet érte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as agrártudományi ranglistáján.

A tudatos pályaválasztásban segíti a középiskolásokat a MATE

2022. május 17. 17:03

A MATE együttműködési megállapodást kötött hét középiskolával, a diákok tudatos pályaválasztása és továbbtanulásuk elősegítése érdekében.

Oktatás, kutatás: együttműködést kötött a Széchenyi István Egyetem és a Nébih

2022. október 22. 10:37

A partnerség lehetőséget ad közös konferenciák, előadássorozatok elindítására, amelyek a szélesebb társadalmi rétegek felé is be tudják mutatni, miért fontos a minőségi alapanyag és a minőségi élelmiszer fogyasztása.