Agrárközélet

Indiában indult el a világ legnagyobb öntözési rendszere

Futurefarming/Syngenta blog

Az indiai Karnataka államban indították el a világ legnagyobb automatizált öntözési rendszerét. A mintegy 52 millió dolláros projekt 24 ezer hektár aszály sújtotta terület számára jelent öntözési megoldást.

A két lépcsőben megvalósuló kivitelezés során több mint 2 ezer kilométer hosszú – 50 éves élettartamú csövekből – csepegtető öntözővezetéket építenek be.

A projektet két szegmensben valósítják meg: az egyikben 11 ezer hektárt vonnak be az öntözésbe, míg a másikban csaknem 13 ezer hektár termőföldön biztosítják a szolgáltatást. Ezt követően ezeket a területek alacsony és magas nyomású zónákra osztják.

A tervek szerint ezermillió köbméter vizet szivattyúznak ki a Narayanpur víztározóból, amelyet a terület öntözésére fordítják. Az új projekt mintegy 15 ezer helyi gazdálkodó javát szolgálja és hozzájárul az indiai mezőgazdasági területek további szűkülésének megállításához.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Meghosszabbodott a kútmoratórium

2020. június 2. 15:13

A Kormány 2023 végéig meghosszabbította az illegális kutak bírságmentes fennmaradásának 2020. december 31-én lejáró határidejét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyszerű és költséghatékony eljárást javasol az engedély nélküli kutak legalizálására.

Leperegnek a fenyő levelei, a törzsén kicsi, kerek lyukak vannak. Mi okozhatta ezeket a tüneteket?

2023. január 14. 04:36

Az egyik fenyőnkről szeptembertől elkezdtek leperegni levelei, mostanra a megküldött képeken látható mértékű lett a probléma. A törzsén, kérgén kicsi, kerek, fúrásszerű lyukak vannak. Azt szeretném kérdezni mi okozhatta ezt, mik a fa további esélyei, ki kell-e vágni?

KITE: Legyen a vízügy szívügy!

2018. április 19. 07:34

Együttműködési megállapodást írt alá az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. vezetője az aszály- és belvízkárok mérséklésének érdekében.

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.