Életmód
Életmód

Ezt tedd, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Ezt tedd, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Agrofórum Online

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához!

Felejtsük el a lombseprűt!

Bátran elrejthetjük a lombseprűnket a fészer sarkába akkor, ha van egy akkumulátoros lombfúvónk, ennek segítségével ugyanis nem lesz szükségünk arra, hogy órákon keresztül görnyedve seperjük a leveleket egy halomba.

„A lombfúvó a viszonylag frissen lehullott faleveleket könnyedén egy kupacba tereli, a lombszívó pedig egy tartályban össze is gyűjti azt” – mondják a szakértők, hozzátéve: szintén megúszhatjuk a lombseprűzés egy részét akkor is, ha olyan fűgyűjtőkosaras fűnyírónk van, ami a fűnyírás során felszippantja a lehullott faleveleket is.

A kerti eszközök segítségével összegyűjtött leveleket ráadásul be sem kell zsákolnunk, hiszen két módon is újra tudjuk hasznosítani -a komposztálóban és mulcsozással-, így nem csak a környezetünket védjük, de még a talajnak és a növényeinknek is jót teszünk.

Mulcsozzunk!

A levelek újrahasznosításának a legegyszerűbb módja az, ha a fagyérzékeny növények tövét védjük vele.

„Maga a mulcsozás szó talajtakarást jelent, a mulcs pedig valamilyen talajtakaró anyag. Ez lehet faforgács, fakéreg, kőzúzalék, de mulcsnak nevezhetjük a kertben keletkező növényi hulladékot is, így például az apróra vágott gallyakat, a lenyírt fűnyesedéket vagy az összegyűjtött leveleket, amik egytől egyig javítják a talaj biológiai és fizikai állapotát”

– magyarázza Beh Mariann, a STIHL kertápolási szakértője, aki egy frissen induló videósorozatban ad tippeket a tudatos kertészkedéshez. Úgy véli: az ősszel lehullott leveleket nem csak optikai okokból kell összegyűjteni a gyepről, hanem azért is, mert a fűszálak az őszi időszakban nem jutnak elég fényhez és levegőhöz az avar alatt.

A kerti eszközöket gyártó vállalat szakértője arra is rámutat, hogy a legjobb természetes mulcs a lenyírt fűnyesedék, az összeaprított gallyak és az összegyűjtött levelek, amelyek nem kerülnek semmibe, viszont tökéletes védelmet biztosítanak a fagyérzékeny növények számára.

Komposztáljunk!

Az összegyűjtött őszi faleveleket a komposztálással is újra tudjuk hasznosítani.

„A komposztálásban az egyik legjobb dolog az, hogy gyakorlatilag a kertben keletkező összes – egészséges – növényi hulladék, így a lemetszett gallyak, vesszők, a levágott fűnyesedék mind-mind belekerülhetnek”

– mutat rá a szakértő, aki szerint a nedves, lehullott falevelek is azonnal komposztálhatóvá válnak. Ráadásul további előnye, hogy a komposzt a tavaszi kerti munkák idején kiváló minőségű talajjavító és ültetőközeg, amely hasznos tápanyag- és humusztartalmának köszönhetően segíti palántáink, virágaink növekedését.

A STIHL kertápolási videóit Beh Mariannal megtalálja a STIHL Youtube csatornáján!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

Mit tegyünk, ha koszossá vált a napelem?

2024. április 26. 15:10

Érdemes a napelemet tisztán tartani, mert csökkenhet a rendszer hatékonysága. Azonban nem mindegy, a tisztítás hogyan és mivel történik.

Kiderült, tartaniuk kell-e a rákkeltő aflatoxinoktól a magyar fogyasztóknak

2024. április 22. 08:10

Az aflatoxin terhelést vizsgáló, nemzeti kiválósági program eredménye alapján a magyar lakosságnak egyelőre nem kell jelentős mértékű aflatoxin-kockázattól tartania.

Gyógynövénytörténetek: a százszorszép

2024. április 20. 16:10

A szerény százszorszépnek ritkán szentelünk figyelmet, noha a tavasztól őszig terjedő időszakban szépséges virágai tömegesen díszítik a gyepünket, az út menti területeket és a végtelen mezőket.

Ember feletti teljesítmény - elképesztő rekordok a 18. Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjében

2019. szeptember 12. 07:37

A hétvégi versenyre a tavasz óta tartó regionális elődöntőkön keresztül kerülhettek be a csapatok. A döntőben 40 csapat két fordulóban mérhette össze tudását.

5+1 hasznos ajándéktipp, ha nincs ötletünk, hogy mit vegyünk

2019. december 16. 12:33

Minél jobban ismerünk valakit, annál könnyebb neki ajándékot venni. Legalábbis nagy általánosságban ez az érvényes tendencia, azonban ha az ellenkező nemet kell meglepni valamivel, az a legtöbbször nagy fejtörést okoz.

A 2019-es AGROmashEXPO díjazottjai – 3. rész

2018. december 19. 03:36

A 2019. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow kiállítás termékfejlesztési díj pályázatára rekordszámú, 41 db pályamű érkezett be. Ezúttal a különdíjasok bemutatását folytatjuk.

Gépinfo Képgaléria

Megváltozott a benzin összetétele - mi lesz a kisgépekkel?

2020. január 7. 12:49

A kormányrendelet szerint a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya legalább 6,1 százalék lesz január elsejétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.