Terményárak

A jó exportlehetőségek húzták fel az árakat

Agrofórum Online

Chicagóban ismét magára talált a búza árjegyzése és 2 százalékkal lőtt ki a kurzus, a kukorica 0,9 százalékkal, a szójabab pedig 1,3 százalékkal drágult. A repce árjegyzése 0,6 százalékkal mérséklődött. Párizsban sem kapkodtak a kereskedők a repce határidős jegyzéséért, a négy fontosabb agrártermék közül csak ennek csökkent a kurzusa, a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza ár ezzel szemben emelkedett.

Az amerikai búza-, szója- és kukorica határidős piacin is emelkedést láthattak az érdeklődők pénteken, az erős exportkereslet továbbra is alátámasztotta az árakat – közölték a kereskedők. A legnagyobb nyereséget a búzán lehetett elérni, amely hatéves csúcsra tért vissza a főbb termelőterületek száraz időjárási viszonyai miatt, a különböző beszerzési pályázatok erőteljes globális keresletről tanúskodtak.

A búza piacán a kereskedők továbbra is az időjárásra összpontosítottak, mivel a közelmúltban az északi féltekén az őszi búza vetése adott okot aggodalomra. A vevői érdeklődés a kukorica és a szójabab piacán is jelentkezett.

„A búza tekintetében több helyen is száraz körülményeket lehet megfigyelni” – mondta Dan Smith, a Top Third Ag Marketing vezető kockázatkezelője.

Európában is a vevők dominálták a piacot, de a repce kivételt jelentett a maga árcsökkenésével. A malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza ára viszont hasznot hozott az áremelkedésre spekuláló kereskedőknek. Egy tonna malmi búzáért 209,75 eurót adtak a parketten, ami 75 eurócentes pluszt jelentett a decemberi határidőre. Összesen 40 294 kontraktus jött létre a piacon, azaz meglehetősen nagy volt az érdeklődés. Márciusra is csaknem ennyi, 35 887 üzletet kötöttek. Utóbbi határidőre 1,75 eurót szedett magára a kurzus, így 208 euróig drágult a tonnánkénti ár. A kukorica látványosa, 5,25 euróval került többe nap végére és 196,5 euró/tonnán ment hétvégi pihenőre az agrártermék. A takarmánybúza árszintje 1,65 euróval a tonnánkénti 189,25 euróig kúszott fel. A repce 392 euró/tonnás ára 2,75 eurós mínusz után alakult ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Terménypiac: áremelkedés kérdőjelekkel

2018. május 14. 13:39

Május első teljes hete túlnyomó részben az árak és a jegyzések emelkedésével telt, reményt keltve egy kedvezőbb árbevételt hozó új szezont.

Öt százalékkal drágult a búza egy hét alatt

2020. augusztus 24. 09:17

Európában a vevők uralták a piacot az elmúlt öt napban. A malmi búza 3 százalékkal, azaz 5,5 euróval a 186,25 eurós tonnánkénti árszintig emelkedett.

Egyiptom 405 ezer tonna orosz búzát vásárolt

2020. szeptember 23. 06:32

Párizsban inkább optimista volt a hangulat, igaz a repce stagnált, de a fontosabb agrártermékek közül a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is emelkedett.

Újabb mínuszos nap a gabonapiacokon

2020. április 16. 08:02

A kukorica a legközelebbi, a júniusi határidő tartotta értékét és tonnánként 163 eurós szintre került a kurzus. A következő két határidőnél mind a négy fontos agrártermék ára csökkent Párizsban.