Terményárak

Árutőzsdei termék lesz a durumbúza és takarmány-árpa

Kép: euronext.com

Az Euronext a jövő év második felében várhatóan beindítja a durumbúza és a takarmány-árpa kereskedését az európai árutőzsdén.

Az Euronext egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy árupiaci termékeket dolgoz majd ki a durumbúzára és a takarmányárpára, annak érdekében, hogy bővítse az áruüzletágát. Jelenleg a fizikai teljesítést kínáló határidős ügyletekre összpontosítanak.

Eredetileg a durumbúza és takarmányárpa kerekedésének elindítását idénre tűzték ki célul, de ez a kapcsolódó kereskedési platform fejlesztése miatt nem jött létre.

„A platform jövőre lesz elérhető a második félévben” – mondta Nicholas Kennedy árupiaci vezető a Global Grain konferencián. „Most megerősítjük a durumbúzát és a takarmányárpával kapcsolatos hírt, egyelőre csak ezeket erősítjük meg, de tárgyalunk más termékekről is.”

Az Euronext árucikk-üzletágát a párizsi árutőzsde búza határidős piaca uralja, amely széles körben használnak referenciaként az európai gabonapiac számára.

Az új határidős termékek kidolgozása mellett az Euronext másfajta termékeket is kifejleszthet, például a malmi búza határidős és a fizikai szállításra, például a német vagy a fekete-tengeri búza közötti kereskedelmi árkülönbségekre szóló úgynevezett spread-eket is – tette hozzá Nicholas Kennedy. Az Euronext több árinformációs irodával is együttműködik fizikai referenciaértékek beszerzésében – fűzte hozzá az árupiaci vezető.

Az Euronext több tőzsde összeolvadásával jött létre. Az Euronext Paris Franciaország tőzsdéje, amely 2000 szeptemberében olvadt össze az amszterdami, a lisszaboni és a brüsszeli tőzsdékkel. Ezen országok együttese alkotja az Euronext NV-t, amely Európa második legnagyobb tőzsdéje a Londoni Értéktőzsde után. Az Euronext üzemelteti a MATIF határidős tőzsdét, amely határidős ügyletekkel és opciókkal kereskedik kamat- és nyersanyagpiacon, így az agrárpiacokon is. Az összes termék elektronikus kereskedelmet folytat az úgynevezett NSC rendszeren, amelyet az Euronext valamennyi tagja elfogadott.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Olcsóbb lett a szójabab a terméskilátások fenntartása miatt

2024. október 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce drágult.

Gabonatermesztési kutatások Marokkóban

2018. szeptember 30. 06:21

Betekintést nyerhetünk a marokkói nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet, azaz az INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) működésébe, megismerkedhetünk mátrix-rendszerben felépülő hálózatával. A Szerző kitér a molekuláris biológiai kutatásokra, a mezőgazdasági gépesítéssel kapcsolatos kutatásokra, génmegőrzésre és kalászos gabona fajtakísérletekre is.

Durumbúza, a nagyobb haszon alternatívája

2022. augusztus 17. 11:42

A piaca biztos, az ára magas, és elérhető hazai körülmények között is megbízható fajta.

Durumbúzáinkkal megcsinálhatja a szerencséjét

2024. augusztus 14. 16:10

A SAATEN-UNION durumbúzáit igényeseknek ajánljuk, akik a kiemelkedő jövedelmezőségre hajtanak.

A francia durumbúza termelése új mélypontra csökkenhet

2024. február 8. 16:40

Az Arvalis növénytermesztési intézet kedden közölte, hogy a francia durumbúza termelése idén ismét mélypontra csökkenhet, mivel lejár az ősztől elhalasztott vetési idő, és a korai szántóföldi körülmények vegyesek.