14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Agrárközélet

Új alkalmazás készült az élelmiszerhamisítás ellen

Syngenta Blog

Világszerte egyre nagyobb problémát okoznak az élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések, hamisítások. A Tokiói Egyetem egy új nyomkövető rendszert fejlesztett, amelybe az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét be lehetne vonni a nagyoktól az egészen kicsi vállalkozásokig, termelőkig.

Napjainkban egyre több vásárló tudatosan várja el, hogy ismerje a megvásárolt élelmiszer eredetét, legyen szó áruházi, vagy piaci termékről. Számos országban vannak hivatalos élelmiszertanúsítási rendszerek, de a szakértők szerint a megvalósítás pénzügyi költségei és a fenntartás munkaerő költségei a kistermelők számára nem jelentenek alternatívát. A meglévő tanúsítási rendszereket ugyanakkor csalók is kihasználhatják. Olyan híres termékekkel is gyakran csalnak, mint a wagyu marhahús, vagy a parmezán.

A Tokiói Egyetem kutatói által fejlesztett új alkalmazás célja, hogy teljes átláthatóságot biztosítson a tanyától az asztalig az élelmiszer-ellátási láncok mentén.

“Az volt a motivációnk, hogy olyan nyomkövető rendszert tervezzünk, amely olcsó a kisebb gazdálkodók számára, kényelmes a fogyasztók számára, és megakadályozhatja az élelmiszercsalást”, mondta Kaiyuan Lin, a Tokiói Egyetem doktorandusza, a kutatócsoport egyik tagja.

A kutatók rendszere a szántóföldnél kezdődik. A gazda mobiltelefonon megnyitja az alkalmazást, megadja a learatott termény mennyiségét és típusát. Generál egy QR-kódot, amelyet a rizszsákokhoz kell csatolni. Ezután egy szállító beolvassa a QR-kódot, és beírja az alkalmazásba a piacra szállítási helyének részleteit. Aztán így megy a folyamat egészen a felhasználókig.

“A jelenlegi vonalkód-rendszer elavult. A mi rendszerünkkel a kis tételeket készítő kistermelők is új QR-kódot generálhatnak minden egyes termékük mellé”, mondta Lin. Ez a megnövekedett részletesség segíthet a szabályozóknak az élelmiszer-biztonság nyomon követésében, valamint az esetleges biztonsági visszahívások hatékonyabb és pontosabb kezelésében.

Az alkalmazást nyílt forráskódú szoftverrel és teljesen decentralizált adatbázissal tervezték, a változásokat nem egy központi szerver irányítja. Az adattárolás minden felhasználó telefonja vagy számítógépe között van elosztva, így nincs központi szerver, amelyet feltörhetnének.

A startup tesztelése folytatódik a jövőben is.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Az agrárinnováció társadalmi konszenzussal kezdődik

2018. december 3. 09:36

A precíziós nemesítés innovatív, versenyképes és biztonságos eszközt nyújt a magyar mezőgazdaság produktivitásának növeléséhez, a magyar gazdák termésátlagainak szignifikáns javításához.

Kevesebb élelmiszert adományoznak az emberek?

2023. július 22. 08:10

Az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez.

A tejcsokis a legnépszerűbb Mikulás a boltokban

2022. november 14. 10:34

Évente mintegy 8 millió csokimikulást értékesítenek hazánkban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképéből. Cukorkával töltött, kétrétegű, kétízű, cukormentes – széles a kínálat, de még mindig a klasszikus tejcsokis a legnépszerűbb.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.