Agrárközélet

Új alkalmazás készült az élelmiszerhamisítás ellen

Syngenta Blog

Világszerte egyre nagyobb problémát okoznak az élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések, hamisítások. A Tokiói Egyetem egy új nyomkövető rendszert fejlesztett, amelybe az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét be lehetne vonni a nagyoktól az egészen kicsi vállalkozásokig, termelőkig.

Napjainkban egyre több vásárló tudatosan várja el, hogy ismerje a megvásárolt élelmiszer eredetét, legyen szó áruházi, vagy piaci termékről. Számos országban vannak hivatalos élelmiszertanúsítási rendszerek, de a szakértők szerint a megvalósítás pénzügyi költségei és a fenntartás munkaerő költségei a kistermelők számára nem jelentenek alternatívát. A meglévő tanúsítási rendszereket ugyanakkor csalók is kihasználhatják. Olyan híres termékekkel is gyakran csalnak, mint a wagyu marhahús, vagy a parmezán.

A Tokiói Egyetem kutatói által fejlesztett új alkalmazás célja, hogy teljes átláthatóságot biztosítson a tanyától az asztalig az élelmiszer-ellátási láncok mentén.

“Az volt a motivációnk, hogy olyan nyomkövető rendszert tervezzünk, amely olcsó a kisebb gazdálkodók számára, kényelmes a fogyasztók számára, és megakadályozhatja az élelmiszercsalást”, mondta Kaiyuan Lin, a Tokiói Egyetem doktorandusza, a kutatócsoport egyik tagja.

A kutatók rendszere a szántóföldnél kezdődik. A gazda mobiltelefonon megnyitja az alkalmazást, megadja a learatott termény mennyiségét és típusát. Generál egy QR-kódot, amelyet a rizszsákokhoz kell csatolni. Ezután egy szállító beolvassa a QR-kódot, és beírja az alkalmazásba a piacra szállítási helyének részleteit. Aztán így megy a folyamat egészen a felhasználókig.

“A jelenlegi vonalkód-rendszer elavult. A mi rendszerünkkel a kis tételeket készítő kistermelők is új QR-kódot generálhatnak minden egyes termékük mellé”, mondta Lin. Ez a megnövekedett részletesség segíthet a szabályozóknak az élelmiszer-biztonság nyomon követésében, valamint az esetleges biztonsági visszahívások hatékonyabb és pontosabb kezelésében.

Az alkalmazást nyílt forráskódú szoftverrel és teljesen decentralizált adatbázissal tervezték, a változásokat nem egy központi szerver irányítja. Az adattárolás minden felhasználó telefonja vagy számítógépe között van elosztva, így nincs központi szerver, amelyet feltörhetnének.

A startup tesztelése folytatódik a jövőben is.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

A rovarpiac jövőjéről

2023. április 28. 15:32

A takarmány célú rovarpiac az évtized végére eléri az évi 2 milliárd eurós összforgalmat, éves szinten 1 millió tonna rovarlisztet termelve, de mindez nem azt jelenti, hogy nekünk, embereknek vasárnapi ebédként rovarokat kell majd fogyasztanunk.

A saras gumicsizma és a koszos talicska már a múlté? - "Az OMÉK ablak a magyar vidékre"

2019. szeptember 27. 09:46

Magyar termékek, helyi ételek, hagyomány és kultúra, mezőgazdaság... A HUNGEXPO területén csütörtökön nyitotta meg kapuit a magyar vidék és az agrárium fővárosi ünnepe, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, aminek egyik célja, hogy a termelőket, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit, a falusi hagyományokat megismertesse a budapestiekkel. Négy napig a népzene, a térségi ízek, a helyi termékek lepik el a HUNGEXPO vásárközpontot.

Egyre népszerűbb hazánkban a tudatos táplálkozás

2023. május 8. 12:46

A lakosság egyharmada kifejezetten figyel a táplálkozására, sőt, saját bevallása szerint tudatosan táplálkozik.

Az akvapónikus gazdálkodás lehet a megoldás a globális felmelegedés idején?

2023. május 5. 10:01

Míg a világ az éghajlatváltozás és az időjárási viszonyok egyre romló hatásai ellen küzd, amelyek súlyos károkat okoznak a mezőgazdasági ágazatban is, az akvapónikus gazdálkodás lehet a kulcs az emberiség megmentéséhez.