Gépészet
Fizetett tartalom

AGRIO ALKA – a permetezőgép specialista legkisebb vontatott modellcsaládja

Andest-2005 Kft.

A cseh AGRIO mezőgazdasági gépgyár kizárólag növényvédelmi gépek fejlesztésére, gyártására és értékesítésére specializálódott. Termékkínálatában vontatott és önjáró permetezőgépeket, illetve speciális permetezőgép-felépítményeket találunk. A gépek tartálytérfogata 2.500-13.500 liter között van, az elérhető szórókeretek 15-36 m-ig állnak rendelkezésre.

Az AGRIO minden egyes legyártott gépét pontosan az adott vevő igényei szerint készíti el, a termékkínálatban nem található „standard” felszereltség, vagy sorozatban gyártott gép. Így érhető el, hogy a permetezők minden olyan opcióval fel legyenek szerelve, amelyre a gazdának szüksége van és számára kézzelfogható előnyt jelent, de nem kell fizetni semmi olyasmiért, amit szükségtelenül építettek rá egy sorozatban gyártott gépre, vagy amely opciót a leendő tulajdonos sosem használna.

Az ALKA sorozatba az AGRIO legkisebb, vontatott gépei tartoznak, melyeknek szórókerete 15-21 m-ig áll rendelkezésre, tartálytérfogatuk pedig 2.500-3.000 liter lehet. Ideális választás a modellcsalád azoknak a gazdálkodóknak, akik függesztett gépekről térnek át a vontatott permetezőkre, illetve a kisebb, vagy közepes területmérettel rendelkező gazdaságokba, ahol fontos a kiemelkedő minőség a permetezéstechnikában. Az ALKA modellek részegységei alapjában véve megegyeznek az AGRIO vállalat nagyobb permetezőgépeinek alkatrészeivel, így rendkívüli tartósság és értékállóság jellemzi ezeket a kisebb gépeket. Az ALKA modellek ugyanakkor felszerelhetőek szinte az összes olyan opcióval, amely a nagyobb „testvéreiknél” rendelkezésre áll, így például az automatikus kerékkormányzás, a légrugós futómű, a GPS-es sorvezetés, automata szakaszolás, automatikus keretmagasság állítás, SELEJET rendszer, Curve-Control, Multi-rate stb., így azok a gazdák sem kénytelenek lemondani a permetezéstechnológiában jelenleg elérhető legkorszerűbb megoldásokról, akiknek nincs szükségük jelentősen nagyobb tartálytérfogatra, vagy keretméretre.

Az Alka típusok alapfelszereltségben felső bekötésű vonórúddal, 40 mm-es vonószemmel csatlakoznak a traktorhoz, de kérhető alsó függesztés, vagy akár K80 vonógolyós csatlakozás is. A rugózatlan, állítható nyomtávú 6,8 t-s ADR tengely az alapfelszereltség részét képezi a 340/85 R38 gumizással, de opcióban rendelkezésre áll légrugós, kormányozható tengely is, valamint számos a vevő igényeinek megfelelő egyéb kerékméret. A légfék rendszer szintén alapfelszereltség.

Az ALKA modellek esetében a főtartály anyaga polietilén vagy üvegszálas, a tartály mechanikus szintjelzővel ellátott, de kérésre az elektromos tartályszint kijelzés is rendelkezésre áll. A tisztavizes tartály 370 literes, amely a főtartály előtt, különállóan helyezkedik el. A gépek Annovi-Reverberi dugattyús membránszivattyúkkal vannak felszerelve, amelyek 185-250 l/perc teljesítménnyel rendelkeznek. A tartály gyors feltöltésére igény esetén egy további 600 l/perc teljesítményű centrifugálszivattyú is rendelhető. A vegyszerbekeveréshez 60 literes, mechanikusan lenyitható Comfort-Fill vegyszerbemosó tartály áll rendelkezésre. Ennek belső felülete kör keresztmetszetű, a tökéletes tisztíthatóság érdekében. Rendelkezésre áll az easyFlow rendszer is, amelynek segítségével úgy keverhetőek be a növényvédő szerek, hogy a gépkezelő a vegyszerekkel nem érintkezik közvetlenül.

Az Alka permetezők folyadékrendszerét központi szűréssel látták el, a 32 mesh finomságú szívóági szűrő mellett a nyomóágban egy 50 és egy 100 mesh-es szűrőt találunk. Amennyiben a vevő kívánja, ezeken kívül további szűrőkkel is kiegészíthető a rendszer.

Az AGRIO szórókereteit nagyfokú megbízhatóság jellemzi, valamint pontos talajkövető mozgás, ami nagyon pozitív hatással van a permetezés minőségére. A keretrögzítő rendszer a sok éve jól bevált ingafüggesztésre alapul, maguk a szórókeretek pedig folyamatos fejlesztésen mennek keresztül a piac egyre komolyabb igényeinek megfelelően. Elmondhatjuk, hogy itt a jól bevált gyakorlat kéz a kézben jár a folyamatos fejlesztéssel. A lengéscsillapítók, szilentblokkok és rugók kifinomult rendszerével éri el az AGRIO a maximális csillapítást. Az Alka permetezők felszerelhetőek elektromos keretbillentéssel, a DC-TOP ultrahangos technológia segítségével pedig, amikor a szórókeret automatikusan reagál a terep változásaira, a legmagasabb permetezési minőséget érjük el. A keretek emelése, süllyesztése, nyitása, csukása természetesen hidraulikusan történik a traktor fülkéjéből.

A maximális hatékonyság érdekében a szórókeretek olyan funkciókkal is felszerelhetőek, mint a szórókeretek szimmetrikus csökkentése, amelynek segítségével a fő munkaszélesség mellett, részben behajtott kerettel kisebb munkaszélességben is használhatóak a gépek, de rendelkezésre áll a keretvégek részleges be, vagy felhajtása is. Éjszakai munkavégzéshez négyféle LED világítás közül lehet választani, fehér, vagy Comatra kék színben.

Az Alka modellcsalád gépeinél alapesetben 4 szakaszra van osztva a munkaszélesség, de a vevő igényeitől függően akár 18 szakasz is kérhető.

A fúvókák 50 cm-enként kerülnek elhelyezésre a szórókereten, rendelkezésre áll a szimpla, vagy hármas fúvóka tartó is. A permetezési minőség magasabb fokának eléréséhez választható a MULTIJET, vagy SELEJET rendszer is.

A feladatvezérlő számítógépek, terminálok, navigáció, vevők, ultrahangos érzékelők a piacon több, mint 40 éve jelen lévő, vezető fejlesztőnek számító, Müller Elektronik cégtől érkeznek. A legegyszerűbb elérhető monitor a Spraydos L, amely 9 szakasz kezelését végezheti, de rendelkezésre állnak az ISOBUS-os vezérlő egységek, a Basic és Comfort terminál, illetve a nagyobb méretű érintőképernyős Touch 800 és Touch 1200 terminál is.

A pneumatikus permetezésszabályozás az AGRIO valamennyi gépénél, így az Alka sorozatnál is megtalálható. Nagy előnye az egyszerű konstrukció. A fő szabályzószelep biztonsági szelepként is működik, így kevesebb tömlőre van szükség. A gép átöblítése és a folyadékrendszer leengedése is egyszerűbb, minden csővezeték teljesen leüríthető, téli leálláskor nincs szükség fagyálló használatára. Nem elhanyagolható előny az sem, hogy a szórókereten – a LED világítás kivételével – semmiféle elektromos szerelvény, szakaszolószelep stb. nem kerül elhelyezésre, így az érzékeny elektromos alkatrészek nincsenek kitéve a vegyszerek negatív hatásának. A pneumatikusan vezérelt szelepek egyszerűek, gyorsan működnek, nem hajlamosak meghibásodásra és esetleges cseréjük lényegesen olcsóbb, mint elektromos társaiké.

Összességében elmondható, hogy az Alka modellcsalád azoknak a gazdálkodóknak ajánlható, akik a magas permetezési minőséget, tartósságot, megbízhatóságot keresnek, ugyanakkor a maximálisan 3.000 literes tartály és 21 méteres szórókeret elegendő teljesítményt biztosít gazdaságukban. Amennyiben az AGRIO permetezőgépekkel kapcsolatban bővebb felvilágosítást szeretnének, érdeklődjenek a magyarországi importőr és forgalmazó, az ANDEST-2005 Kft. kollégáinál.

Dr. Szabados Tamás
kereskedelmi igazgató
Andest-2005 Kft.

www.agriohungary.com

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kubota® M6-111 Utility, egy igazi okos, mindenes traktor

2024. október 16. 14:40

Ha nagyon nehéz munkaeszközök emeléséről van szó, a Kubota M6-111 Utility megmutatja, valóban mire is képes.

Változás a Kverneland és Vicon termékek magyarországi forgalmazásában

2024. október 16. 12:40

2024 októberétől/novemberétől három új importőr fogja értékesíteni a Kverneland és Vicon termékeket hazánkban.

Az állattartónak biztonságérzet, hogy egy New Holland traktor a középkategóriában sem veszi félvállról a teljesítményt és a felszereltséget – gazdariport

2024. október 15. 14:40

A New Holland traktorok teljesítménykategóriától függetlenül követik a trendeket, anélkül, hogy túlbonyolítanák a dolgokat.

Fliegl Aranytermés Akció: most érdemes beruházni a jövőbe!

2024. október 11. 13:10

A Fliegl Aranytermés Akció keretében 2024. december 1-ig vagy a készlet erejéig kedvezményesen vásárolhatók meg a legnépszerűbb pótkocsik és adapterek.

Farmet Digger – több, mint lazító

2020. május 26. 09:17

A lazítás jelentősége, alapművelésként történő alkalmazása egyre fontosabbá válik, miközben a szántás részarányának csökkentését egyre hangosabban szorgalmazzák. Jelen írásnak nem célja az állásfoglalás a szántásos, vagy szántás nélküli talajművelés között, ugyanakkor arra rá kívánunk mutatni, hogy a lazítók használata számos esetben lehet alternatívája az ekének.

Farmet gépek az AGROmashEXPO kiállításon

2020. január 21. 16:01

Az ANDEST-2005 Kft., mint a Farmet gépek magyarországi importőre a G pavilon 203G standján mutatja be a cseh gyártó újdonságait és a hazai piacon jól ismert, népszerű gépeket.

AGRIO Mamut vontatott szántóföldi permetező riport

2021. április 29. 09:28

Az éppen újra nekiveselkedő járványügyi helyzet mellett az időjárás szeszélyei is borzolják a kedélyeket. Pár nap eltéréssel 20-25 fok differencia is mutatkozik, ami szinte hétről hétre ismétlődik. A riport készítésének napján is (2021.01.27.) gyönyörű napsütés mellett az időjósok hózáporra figyelmeztettek, ami azért figyelemre méltó, mert a Mecseket átszelve közelítem meg a megbeszélt helyszínt. Oroszlóra igyekeztem az Agro-Favorit 2001 Bt. telephelyére, ahol vendéglátóm Bakocs Marcell növénytermesztési vezető, növényvédelmi mérnök várt, hogy elbeszélgessünk a 2012-ben vásárolt AGRIO Mamut Topline vontatott szántóföldi permetezőgéppel szerzett tapasztalatokról. A vállalkozás udvarán már serény munka folyt, javították a gépeket a közelgő talajmunkák megkezdéséhez, mert egy biztos; bármilyen körülmények adódnak is, a mezőgazdasági munkákkal indulni kell a kedvező időjárás beálltával.

Bomba akció LEMKEN alkatrészekre!

2023. október 24. 08:10

Alkatrész akciót hirdet az ANDEST-2005 Kft. LEMKEN munkagépek (eke, rövidtárcsa, kultivátor, magágykészítő, vetőgép, permetező) alkatrészeire.