Gépinfo

A Caterpillar a piaci feltételek 2021-es javulásában bízik

Agrofórum Online

A Caterpillar Inc. bízik a jobb kilátásokban a 2021-es évre, miután a vártnál kisebb csökkenésről számolt be a negyedéves bevételek kapcsán, a koronavírus által kiváltott tavalyi visszaesést követően a fejlesztési igények javulásában bíznak.

A világ legnagyobb munkaképgyártó vállalata, a Caterpillar 2,12 dolláros egy részvényre jutó igazított profittal zárta az elmúlt időszakot, ami 67 centtel haladja meg az elemzői várakozásokat. A vállalat árbevétel soron is felülteljesített a 11,24 milliárd dolláros bevétellel, év/év alapon ugyanakkor 15 százalékos volt a visszaesés – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. A menedzsment a jelenlegi negyedévvel kapcsolatban optimista, magas árbevételt prognosztizál, melyet jelentős részben az építőipari szegmens fog hajtani.

Az illinoisi székhelyű nehézgépgyártó, amelynek eredményei a gazdasági élet egyik jó fokmérőjének számítanak, bevételei visszaestek a koronavírus-járvány kapcsán, mert a cégek későbbre halasztották kiadásaikat. Ez vonatkozott a buldózerek, a bányagépek és egyéb, a mezőgazdaságban is használatos berendezésekre is.

A vállalat a pandémia időszakának elején egyébként az elhúzódó gazdasági bizonytalanság miatt nem közölte az idei eredményekre vonatkozó előrejelzéseit. „A piaci körülmények továbbra is változékonyak a járvány miatt” – mondta Jim Umpleby vezérigazgató. Arra számít, hogy az eladások ebben az évben „erősebbek” lesznek, egyrészt a kereskedői készletek felhalmozása, másrészt a vállalat végfelhasználóinak helyzetének javulása miatt.

A Caterpillar optimizmusa az észak-amerikai lakóhelyek aktivitásának növekedéséből és az építőipari gépek iránti nagy keresletből fakad Kínában.

Az amerikai házépítés és az engedélyek megugrottak, amit olcsóbb jelzálogkölcsönök és a városközpontokból a külvárosokba és más alacsony sűrűségű területekre történő kivándorlás támaszt alá. Hasonlóképpen, Peking infrastrukturális beruházási lendülete megnövelte az építőipari gépek eladását Kínában, amely a Caterpillar értékesítésének akár 10% -át teszi ki.

A magasabb nyersanyagárak arra ösztönzik a bányászokat, hogy fektessenek be új gépekbe.

A Caterpillar berendezésértékesítése három elsődleges szegmensében esett vissza az utolsó negyedévben, bár a kiskereskedelmi forgalom csökkenése decemberben 2% -ra csökkent az októberi 17% -hoz képest.

A Caterpillar részvényei 2% -kal drágultak 188,4 dollárra a reggeli kereskedésben. Október vége óta 22% fölé emelkedtek.

Umpleby elmondta, hogy a társaság ebben az évben később felülvizsgálni kívánja a részvények visszavásárlásának jelenlegi szüneteltetését. A részvények visszavásárlását tavaly felfüggesztették a világjárvány okozta üzleti zűrzavar miatt.

A társaság az osztalékkifizetés emelését is tervezi javasolni ebben az évben – mondta Umpleby.

A korrigált nyereség részvényenként 2,12 dollárt tett ki, ami 22% -os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A Refinitiv által megkérdezett elemzők szerint az átlagosan várható jövedelmek 45% -kal csökkennek.

A negyedéves eredményt az alacsonyabb költségek és az alacsonyabb adókulcs segítette.

A világ legnagyobb munkagép-gyártója, a Caterpillar jelentős pozíciókkal rendelkezik a mezőgazdaságban is használt anyagmozgató gépek piacán, illetve az erdőgazdálkodásban is elterjedtek a termékeik. Az agrárium céljainak megfelelően fejlesztett ki teleszkópos rakodókat, kompakt gumikerekes rakodókat, csúszókormányzású rakodókat, homlokrakodókat és minikotrókat az egyesült államokbeli, illinoisi központú vállalat.

Magyarországon az 1991-ben alapított HUNTRACO Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. fő tevékenysége a világszerte ismert és elismert Caterpillar munkagépeinek valamint energiaipari és egyéb berendezéseinek kizárólagos magyarországi forgalmazása és szervizelése. A HUNTRACO mezőgazdasági gépkínálatában a Caterpillar mellett a Massey Ferguson (MF) és Farmtech gépek is szerepelnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pontpermetezés: a rengeteg előny mellett megmutatkoznak a hátrányok is

2024. szeptember 16. 16:10

Normál gyomnyomás esetén legfeljebb a táblák 25 százalékát kellett kezelni, így 80 százaléknyi herbicidmennyiséget sikerült megtakarítani.

Küzd a Pöttinger is, nincs jó évük a mezőgépgyártóknak

2024. szeptember 16. 13:10

A Pöttinger értékesítései 491 millió euróra estek. Ez nagyjából annyi, mint két évvel ezelőtt (akkor 506 millió volt), viszont jelentős csökkenésnek számít a tavalyi 641 milliós forgalomhoz képest.

Guruló áramfejlesztővé változtatható a Toyota Land Cruiser 300-as

2024. szeptember 13. 13:40

Eddig áramforrásként nem volt használható a Toyota legendás típusa, mostantól azonban az alapjárat-emelővel négykerekű generátorként is működhet.

45 éve rozsdamentesen: Massey Ferguson 135

2024. szeptember 12. 16:10

A traktor eddig 14 ezer üzemórát dolgozott, de a kuplungja is eredeti még, jól összerakott, kiforrott konstrukcióról van tehát szó.

Új gép? Készletről? Akciósan? Remek finanszírozással? Lehetséges!

2022. szeptember 28. 10:36

Aki az őszi hónapokban új mezőgazdasági gépek vásárlásán gondolkodik, annak érdemes a KITE Zrt.-nél kopogtatnia, hiszen őszi készletkisöprő akcióban az új motoros gépek - legyen az traktor, kombájn, rakodó - mellett különböző márkájú új munkagépek is nagyobb kedvezménnyel vásárolhatók meg!

Pöttinger: régen és most

2021. május 6. 10:37

A Pöttinger cég 150 éves tapasztalatai alapján képes a kihívásoknak eleget tenni. Ennek érdekében választotta a család ötödik generációja új jelszavát "Respect the past - be the future" (támaszkodj a múltra – sikeres leszel a jövőben).

A szántóföldi növénytermesztés munkabiztonsága

2019. január 24. 05:37

A szántóföldi növénytermesztés tekintetében oda kell figyelni arra, hogy a gépkezelők rendelkezzenek az általuk kezelt gépekre érvényes vezetői engedéllyel – a gépek pedig rendelkezzenek a szükséges felülvizsgálati, karbantartási dokumentációkkal, kockázatértékelésekkel.

A John Deere ismertette új elektromos robotraj-koncepcióját

2021. július 17. 07:38

Az elmúlt évben a Future Farming szerkesztői exkluzív beszélgetést folytattak a John Deere európai technológiai innovációs központ munkatársaival a cégnek a jövő mezőgazdaságára vonatkozó elképzeléseiről.