Agrárközélet

Elefántcsontpart fölényesen vezet a kakaótermelők listáján

Agrofórum Online

Globális szinten Elefántcsontpart a legnagyobb kakaótermesztő ország, keleti szomszédja Ghána csak a második, míg a harmadik helyet már nem közép-afrikai, hanem dél-kelet ázsiai ország, nevezetesen Indonézia szerezte meg a globális rangsorban.

Elefántcsontpart 2,2 millió tonna kakaót termett, ezzel magabiztosan számítanak elsőnek ebben a rangsorban. A második helyen álló Ghána ennek a mennyiségnek kevesebb mint negyven százalékáét, 812 ezer tonnát termel egy évben. A félmilliós határt átlépte a képzeletbeli dobogón harmadik Indonézia is, amely 784 ezer tonnával járult hozzá a világ kakaótermeléséhez – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP10 kakaótermelő ország (tonna)

A listán negyedik Nigéria 350 ezer tonnás terméssel, míg az ötödik helyen Ecuador áll 284 ezer tonnával. A TOP 10 mezőny második felét Kamerun nyitja 280 ezer tonnával, majd Brazília következik 259 ezer tonnával. Peru nyolcadik 136 ezer, Kolumbia kilencedik 102 ezer, a Dominikai Köztársaság pedig tizedik 89 ezer tonnával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Hiányra lehet számítani a globális kakaó-ellátásban

2021. szeptember 28. 07:17

A várakozásban a visszaesés oka az, hogy az esőzések későn érkeztek, és akkor pedig túl hevesek voltak.

Vírus pusztítja a kakaófákat, veszélyben a világ csokoládéellátása

2024. április 29. 11:10

Vírus pusztítja a kakaófákat és csökkenti a kakaótermést, veszélyeztetve a csokoládé alapanyagát. Kutatók új megoldást dolgoztak ki a leküzdésére.

Több kakaót ültetnek Afrikán kívül az árak emelkedése miatt

2023. október 15. 11:10

A Schmidt Agricola egy nagy mezőgazdasági vállalat, amely szójababot, kukoricát és gyapotot állít elő a brazíliai Bahia tartományban. Ez az ország egyik új határ menti mezőgazdasági területe, amely alkalmas nagyüzemi, high-tech gazdálkodásra. A közelmúltban új terménnyel bővítették a területet: kakaóval.

A kakaó világnapja – szeretjük, de mi van a háttérben?

2022. július 7. 14:19

mellett, hogy sokan hódolunk a csokoládé élvezeti értékének, valószínűleg érdemes megemlíteni az élvezeti cikk előállításának árnyoldalait is.