Terményárak

Minden körülmény az árak növekedését segítette

Agrofórum Online

Jó napot zárhattak a kereskedők a gabonatőzsdéken hétfőn. Chicagóban a búza 2,5 százalékkal, a kukorica 2,9 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal drágult. Párizsban a malmi búza 0,9 százalékkal, repce 1,1 százalékkal a kukorica pedig 0,2 százalékkal került többe, mint pénteken.

Az amerikai kukorica határidős árjegyzése hétfőn újra 7 és fél éves csúcsra emelkedett a havi termésjelentését megelőzően, amely várhatóan az erőteljes kereslet közepette mutatja majd a gabonakészletek csökkenését.

A szójabab és a búza határidős ára szintén emelkedett az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) jelentése előtt, amelyet a keddi kereskedési napon terveznek kiadni.

A fő növénytermesztési területeken tapasztalható kedvezőtlen időjárás további lendületet adott a drágulásnak, a gyengébb amerikai dollár és a magasabb kőolaj- és részvénypiaci árszintek továbbgyűrűző hatása is támogatást jelentett.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy az USDA kedden tovább csökkenti a kukorica, a szójabab és a búza szezon végi készlet-kilátásait, ugyanakkor csökkenti a brazil és argentin kukorica és szója betakarítási várakozásait is.

„Érkezik egy USDA jelentést, és a kereskedésben meglehetősen bikapiaci, azaz drágulásra vonatkozó elvárások vannak” – mondta Ted Seifried, a Zaner Group vezető piaci stratégiája.

A búza kurzusa további támogatást nyert a potenciálisan növénykárosító hidegektől, amelyeket az Egyesült Államok búzatermesztő vidékein tapasztaltak. Brazília egyes vidékein az esők adtak okot aggodalomra a szójabab betakarításának késése és a kukorica ültetésében keletkező nehézségek miatt.

A kereslet eközben továbbra is erőteljes, különösen Kína részéről. A világ legnagyobb áruimportőre már rekordmennyiségű amerikai szójababot vásárolt, a közelmúltban pedig a legnagyobb amerikai kukoricavásárlásról szóltak a hírek.

Európában a vevők uralták a piacot. Párizsban drágult a malmi búza, a repce és a kukorica is, Londonban a takarmánybúza kurzusa nem változott. Egy tonna malmi búzáért 226,5 eurót adtak márciusra, ez 2 eurós pluszt jelentett. Az érdeklődés meglehetősen alacsony volt, 18 717 üzletet kötöttek. Májusra 20 315 kontraktus jött létre, itt 1,75 eurós tonnánkénti plusz után 220,75 eurós árszint alakult ki. A repce 5 eurós plusz után 444,75 euróba került. A kukorica 219 euró/tonnás árszintje 50 eurócentes plusz után alakult ki. A Londonban kereskedett takarmánybúza árszintje maradt a 203,1 angol fontos értéken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Felülmúlja a várakozásokat az amerikai repcetermés

2023. október 18. 10:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

2024. február 21. 10:10

Jobbára emelkedő árakat lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Európában a vevők uralták a piacot

2020. május 15. 08:31

Európában pluszt hozott mind a négy fontos agrártermék kereskedése, nem csak a legközelebbi, hanem az azt követő két határidőre is, így zöldben állt az egész piac.

Terményárak: a közeli határidős jegyzéseket megugrasztotta a koronavírus

2020. március 24. 12:37

Március középső hete az európai terménypiacokon hirtelen árugrásokat hozott a búza jegyzésében. Az ok a kínálat hiánya, de nem azért mert elfogyott volna az áru, hanem amiatt, mert nem volt mivel elvinni a vevőkhöz.