Terményárak

A sarkvidéki légtömegek miatt aggódnak a termelők

Agrofórum Online

Alapvetően jó hangulat uralkodott az agrárpiacokon pénteken. Chicagóban a fontosabb termékek közül csak a kurzus csökkent, 0,3 százalékkal lett olcsóbb ez a termék. A búza 0,8 százalékkal, a szójabab 0,3 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal drágult. Európában a malmi búza és a repce 0,6-0,6 százalékkal, a kukorica 0,3 százalékkal, a takarmánybúza pedig szintén 0,3 százalékos pluszt szedett össze.

Az amerikai búza határidős árjegyzése emelkedett pénteken, ezt olyan aggodalmak támasztottak alá, melyek szerint a sarkvidéki hideg légtömegek a legfontosabb termőhelyeken károsíthatják a vetést a hétvégén – közölték a kereskedők.

„A hideg hőmérséklet elsősorban az Egyesült Államokban és kevésbé más országokban lehet hatással a búzakereskedelem kilátásaira” – közölte Matt Zeller, a StoneX piaci információs cég igazgatója az ügyfeleknek szóló feljegyzésében.

Az Commodity Weather Group becslése szerint az Egyesült Államok búza termésének 10-15 százalékát veszélyezteti a hideg időjárás.

A kukorica határidős ára csökkent a kínai export iránti kereslet elcsendesedését követően, a világ legnagyobb áruvásárlójánál egyhetes holdújév ünnep kezdődött.

A betakarításával kapcsolatos kilátások Dél-Amerikában a vegetációs időszak egészében a szárazsággal kapcsolatos aggályok ellenére nyomást gyakoroltak a kukorica és a szójabab árára.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) péntek reggel közölte, hogy a magán exportőrök 195 338 tonna kukoricát adtak el Costa Ricának és 115 577 tonna kukoricát Guatemalának.

Európában mind a négy kiemelten figyelt agrártermék, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza árjegyzése is emelkedett. Párizsban egy tonna malmi búzáért 223,75 eurót adtak márciusra, ami 1,25 eurós plusz. A forgalom nem volt túl magas, összesen 24 306 kontraktust kötöttek. Májusra 13 440 üzletkötés jött létre. Itt is 1,25 eurós pluszt hozott a hét utolsó napja és 218,25 euró/tonnán ment hétvégi pihenőre a kurzus. A kukorica 75 eurócentes plusz után 219 euróba került tonnánként. A repce 449,5 euró/tonnás jegyzésára 2,75 eurós árnövekedést jelentett. Londonban a takarmánybúza árszintje 35 angol pennyvel a tonnánkénti 200,5 angol font/tonnás szintig drágult.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Hat hetes csúcson a szójabab ára

2020. augusztus 26. 13:47

A párizsi árutőzsdén is egyértelműen a vevők uralták a piacot, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is emelkedett.

Hat hónapos mélyponton a szójabab ára

2020. március 13. 07:33

A mezőgazdasági termékek árára jelenleg kevésbé figyelnek a világpiacon a nyersanyagok és árupiaci termékek kategóriájában, hiszen az olajpiaci zuhanás hosszú távú hatásai jóval jelentősebbek lehetnek.

Drágultak a főbb gabonák múlt héten

2020. október 26. 07:17

A párizsi árutőzsdén is a vevők uralták a piacot, mind a négy fontos agrártermék kurzusa felfelé mozgott.

Emelkednek a terményárak az amerikai termésjelentés előtt

2023. január 12. 06:07

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.