Növénytermesztés
Fizetett tartalom

A növénytermesztés és talajjavítás szolgálatában

Agrofórum Online

A Colas Északkő évtizedek óta az építőipari alapanyaggyártás meghatározó szereplőjeként van jelen a magyar piacon. Az idei évben a mezőgazdaság is fókuszba kerül.

A klasszikus építőipari alapanyaggyártás mellett a Colas Északkő üzemeltet egy különleges kőzettípust kitermelő bányaüzemet is Bodrogkeresztúrban.

Ez a riolittufa, melynek kiváló talajjavító hatását évtizedek óta tartó kutatások igazolják.  A 12 kutatóintézettel és több üzemmel együttműködve végzett kísérleti eredményeik alapján a riolittufa 1993-ban kapott engedélyt a Földművelésügyi Minisztériumtól üveg és fólia sátori hajtatáshoz, szántóföldi és kertészeti kultúrákhoz, ültetvényekhez, gyepekhez, szőlő- és faiskolákhoz, továbbá termesztő közegekhez történő alkalmazásra.

A bodrogkeresztúri bányaüzemben jelentős beruházások valósultak meg az elmúlt időszakban. Kis kiszerelésű zsákos termékek értékesítése céljából egyedi zsákoló berendezés állt üzembe februárban, így az eddigi ömlesztett termékeken kívül a kertbarátok, kertészetek számára is országszerte elérhetővé válnak a termékek. A riolittufa őrleménye igen jelentős nyomelem és ritka-elem tartalmú kőportrágya. Ioncserélő képessége révén alkalmas a talaj kémhatásának stabilizálására. Savanyú és szikes talajok, homoktalajok ioncserélő képességét, nyomelemellátását javítja.

Térfogattömegéhez képest akár 25% vizet is képes lekötni, ezzel kiemelkedő támogatást nyújtva a homokos talajok vízháztartásának. Eredményesen alkalmazható állattartási hulladékkezelésre és alomanyagként a padozatra terítve, de használható szerves trágya kezelésre, víztisztításra, kertépítésre, komposztáláshoz valamint baktériumtrágyák hordozóanyagaként.

Magas kálium-, magnézium-, kalcium-, cink-, és vastartalma miatt produktív hatása van a vegetációra, így 5-10 százalékos hozamnövekedés érhető el. Talajvizsgálati eredmények igazolják, hogy megfelelő dózis és intenzitás esetén 5-8 év tartamhatást biztosít.

WWW.RIOLITTUFA.HU

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terménypiaci körkép a nyári betakarítás után

2024. október 16. 09:40

Úgy tűnt, hogy mind mennyiségben, mind minőségben kiegyensúlyozott értékesítési szezonra számíthatunk, amely részben be is igazolódott.

A kukorica lesz a hazai vesztese a klímaváltozásnak, a napraforgó pedig az egyik nyertese

2024. október 6. 14:10

A kukorica helyét részben a napraforgó veheti át, illetve teret nyerhetnek olyan tavaszi vetésű növények is, mint például a cirok és a szója.

A pisztácia lehet az egyik új kultúránk?

2024. október 1. 10:40

Úgy tűnik, a pisztácia termesztésére egyre több lehetőségünk nyílik hazánkban is. Vannak gazdálkodók, akik kísérleti jelleggel már belekezdtek a kultúra termesztésébe.

50 mm csapadék a kukoricavetés óta: alaposan megszenvedtek a gazdák Amerikában is

2024. szeptember 27. 13:10

A gazdák táblatüzekkel küzdöttek, rengeteg kombájn is kigyulladt, ezért idővel tartálykocsikat is vittek magukkal a földekre, hogy vész esetén ott legyen a víz az oltáshoz.

Bodrogkeresztúri Riolittufa - Talajjavítás természetesen

2022. március 17. 12:08

A talajművelés és talajjavítás általános célja a kultúrnövény számára optimális talajállapot biztosítása. A megfelelő, robbanásszerű keléshez elengedhetetlen az okszerűen megválasztott talajművelési rendszer. Legfontosabb feladatunk a talaj hő-, levegő- és vízháztartásának befolyásolása a kultúrnövényünk számára.

Aszályhelyzetben is riolittufa

2022. szeptember 6. 10:35

A klímaváltozás eredményeként, évről évre egyre kevesebb csapadék hullik, melynek a talajban való megőrzése kulcsfontosságú feladat.

Talajjavítás természetesen - Bodrogkeresztúri riolittufa

2021. október 4. 08:29

Az utóbbi években egyre növekvő igény mutatkozik, a természetes talajjavító anyagok használatára, melyekkel a talajok javítása, illetve a növények tápanyagutánpótlása mesterséges anyagok nélkül oldható meg.

Bodrogkeresztúri Riolittufa

2021. április 19. 06:25

A talajművelés és talajjavítás általános célja a kultúrnövény számára optimális talajállapot biztosítása. A megfelelő, robbanásszerű keléshez elengedhetetlen az okszerűen megválasztott talajművelési rendszer. Legfontosabb feladatunk a talaj hő-, levegő- és vízháztartásának befolyásolása a kultúrnövényünk számára.