Talajművelés
Fizetett tartalom
Talajművelés
Fizetett tartalom

Aszályhelyzetben is riolittufa

Aszályhelyzetben is riolittufa

Colas Északkő Kft.

A klímaváltozás eredményeként, évről évre egyre kevesebb csapadék hullik, melynek a talajban való megőrzése kulcsfontosságú feladat.

Sajnos a kevés csapadékot hozó teleket, szintén száraz tavaszok követik, így talajaink nedvességtartalma csökken és nem tudunk kellőképpen felkészülni az aszályos nyári hónapokra.

A kevés csapadék mellett talajaink állapota is gátolja a nedvesség megőrzését.

A kötött, tömörödött talajokról elfolyó víz amellett, hogy nem hasznosul, még az eróziós hatást is növeli, a laza szerkezetű, humuszban szegény, csekély víztartó képességű homoktalajokban pedig gyorsan a mélyebb rétegekbe szivárog.

A megfelelő agrotechnikai eljárásokkal, a humusztartalom növelésével, takarónövények alkalmazásával és a kapilláris vízmozgás biztosításával a talajban lévő nedvesség nagy része megőrizhető.

A lehető legkevesebb műveléssel és annak helyes időpontjának megválasztásával nagyban csökkenthető a párolgó felület.

A talajtakarás, az elhalt növényi részek talajfelszínen hagyása szintén segíthet a párolgás csökkentésében, miközben a gyökerek által létrehozott repedések segítik a víz talajba szivárgását.

Mindezek mellett természetes anyagok talajba keverésével szintén sokat segíthetünk a talaj vízgazdálkodásán.

Erre kiválóan alkalmas a riolittufa, amely jó víztartó tulajdonsága mellett számos egyéb előnnyel is rendelkezik.

A riolittufa tulajdonképpen vulkáni hamu lerakódása, mely magas mikro- és makroelem tartalom mellett előnyös szerkezettel is rendelkezik.

 A talajba keverésével – köszönhetően az ioncserélő képességének – csökkenthető a talaj savanyúsága, szemcseméretéből adódóan pedig a talaj kötöttsége.

Szerkezetéből adódik, hogy térfogattömegéhez képest 20-25% vizet is képes megkötni, amely egyaránt előnyös aszályos és belvizes időkben.

 A riolittufa tehát kiegyenlítettebbé teszi a talaj vízgazdálkodását azzal, hogy csapadékos időben felveszi a többletnedvességet, amely a mélyebb részekbe szivárogna, és aszályos időben visszaadja azt a talajnak, illetve lazító hatásának köszönhetően segíti annak a talajba szivárgását.

Szántóföldön, kertészetben is jól alkalmazható, a talaj felső 20 centiméteréig bekeverve, illetve ültetéskor az ültetőgödörben alkalmazva.

Jó víztartóképességére más területeken is felfigyeltek.

Előszeretettel alkalmazzák földkeverékekben, de jelentős mennyiségben használják zöldtetők építésekor az alsó víztartó réteg és a felső termesztőközeg alapanyagaként.

 Az alábbi ábrán is jól látható, hogy a növények számára elérhető víz mennyisége mennyivel nagyobb a riolittufa esetében, mint a legtöbb mezőgazdasági termesztésbe vont talajoknál.

Vízkapacitás a riolittufában

Vízkapacitás a riolittufában (MTA által végzett akkreditált mérés)

A riolittufa fent említett jó tulajdonságait nem csak a mezőgazdaságban, kertészetekben kamatoztathatjuk, mivel a lakosság számára is elérhető füvesítés, ültetés céljára, három különböző szemcseméretben, 10kg-os kiszerelésben.

A termékek megvásárolhatóak lesznek hamarosan induló webshopunkon.

Podráczki Károly agrármérnök

Colas Északkő Kft.
3915 Tarcal, Malom u.10.
www.colas.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

Amiről a talajszelvények mesélnek

2024. március 26. 08:10

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság ,,A talaj élete – amit egy szelvény el tud mondani magáról" elnevezésű országos figyelemfelkeltő akciójához.

Hol a felelősség a termőtalaj-védelemben?

2024. február 26. 11:40

A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége ,,Termőtalaj - lehetőségek és kihívások a növénytermesztésben” címen szervezett kerekasztal-beszélgetést az idei AgromashExpo és Agrárgépshow-n, mely során a talajvédelem kérdésköre ismét reflektorfénybe kerülhetett hála a meghívott szövetségi tagoknak, szakembereknek.

12% feletti lejtőkön történő gazdálkodás technológiai megoldásai

2024. február 9. 11:10

Magyarország 32%-a 200 méternél magasabban fekvő dombság. A dombvidékeken elhelyezkedő szántóföldek az eróziónak kitettek. Hazánk művelt területének mintegy 40%-án fennáll az erózió pusztításának veszélye, mely jelentősen rontja a termőföldek minőségét és ezáltal a gazdálkodás sikerességét.

Mikrobiológiai önvédelem a repcében

2018. augusztus 15. 08:03

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termelés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújt segítséget a mikrobiológia technológiája.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Rúgjuk fenéken a hasznos mikrobákat a talajban biostimulátorokkal!

2019. március 20. 11:15

Az AgrOptim növény-aktív biostimuláns hatóanyagtartalma segítségével növeli a fotoszintetikus aktivitást, ezáltal több gyökérnedvet állít elő a növény, ami a mikrobákat odacsalogatva feltárja az addig még nem felvehető formában lévő ásványi anyagokat, tápanyagokat.

Mi okozza a fenyők tömeges pusztulását?

2019. január 31. 09:37

É. Zoltán kérdése: A tél beálltával egyre feltűnőbbé, láthatóvá válnak az elpusztult (kiszáradt) fenyők a környékünkön. Különösen a lucfenyőknél gyakori. Mi okozza a fenyők tömeges pusztulását?