Életmód

Oroszország a világ második legnagyobb teaimportőre

Agrofórum Online
tea

Semmi meglepő nincs a világ teatermelő országainak toplistájának élén. Kína a legnagyobb teatermesztő ország a Földön, India a második, a harmadik helyet pedig Kenya szerezte meg a rangsorban.

Egy év alatt 2,78 millió tonna teát termesztettek Kínában, amely első ebben a rangsorban a világon. Messze az élen állnak, csaknem kétszer akkora a termésük, mint a lista második helyén álló Indiának. A szubkontinens 1,39 millió tonnával szerezte meg az ezüstéremet. A teatermelői világranglista dobogójára az afrikai Kenya fért még fel 459 ezer tonnával. Srí Lanka a negyedik 300 ezer tonnával, Vietnám pedig ötödik 269 ezer tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát. A TOP 10 mezőnyének második felében Törökország, Indonézia, Mianmar, Irán és Banglades sorrend alakult ki.

TOP 10 teatermelő ország (tonna)

A legtöbb teát exportáló ország a termelők közt harmadik Kenya, amely csaknem 476 ezer tonnát ad el külföldi vevőknek. Második a termelésben világelső Kína 367 ezer tonnával. Ez azt jelenti, hogy a kínai belföldi fogyasztás meglehetősen tetemes mennyiséget tesz ki a termelésből, 2,41 millió tonnát. Ehhez azonban az importlistáról is jön még 43,5 ezer tonna, azaz a kínai belföldi fogyasztás ,45 millió tonna. Visszatérve az exportlista folytatásához India is 258 ezer tonnát ad el külföldön. Ezen a listán is Srí Lanka áll a negyedik helyen 169 ezer tonnás kivitellel. Vietnám is áthozta ötödik helyét a termelői listáról, az export 135 ezer tonna. Az ötödik hely némileg meglepetés, a dél-amerikai Argentína 76 ezer tonnát ad el külföldön. Hetedik a listán az Egyesült Arab Emirátusok 66 ezer tonnával amit importból szerez be. Majd Uganda következik 60 ezer tonnával. Az exportlista TOP 10-mezőnyét Malawi és Indonézia zárja 47 ezer és 40 ezer tonnával.

A legtöbb teát importáló ország tízes listáján az a Pakisztán az első 206 ezer tonnával. Oroszországban a második legnagyobb a behozatal 150 ezer tonnával, majd az ötórai tea hazája, az Egyesült Királyság következik 123 ezer tonnával. Ezután jön az Egyesült Államok 118 ezer tonnás importtal. Az ötödik helyen Egyiptom áll 109 ezer tonnás tea-behozatallal. Az importlista 6-10 helyein Marokkó, Irán, az Egyesült Arab Emirátusok, Németország és Kína sorrend alakult ki 2019-ben.

tea
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Őszi teakeverékek a kertből

2021. november 26. 17:18

Az őszi és téli időszak a forró teaázás ideje és ha gondos kertész módjára dolgoztunk év közben, akkor most telis-tele lehet a kamra a leszárított aromanövényekből, amit a saját kertünkből szüreteltünk.

Teaszedő robot segít a Longjing betakarításában

2023. május 9. 13:06

Egy napelemekből épített kalappal a fején egy robot a híres Longjing tea leveleivel borított cserjesorok között halad a kelet-kínai Zhejiang tartományban, a Nyugati-tó festői helyén, Hangzhou városában.

Kamélia Akadémia – A teanövény termesztése Magyarországon

2020. január 22. 06:47

Most a teatermesztés eddigi magyar tapasztalatait bemutatva tart egész napos képzést Varga Marianna február 20-án.

Matcha, mézbokor – milyen előnyökkel szolgálnak a különleges teák?

2024. február 11. 12:10

Sokaknak a tea, így a tea ivása is egyet jelent egy filternek a forró vízbe lógatásával, amelybe aztán némi citrom(lé), no meg cukor is kerül. Pedig ennél egy tea jóval többet érdemel, mint ahogy mi is.