Agrárközélet

Teje és húsa miatt is fontos haszonállat a teve sok országban

Agrofórum Online

A Föld országai közül Csádban található a legtöbb teve, őket Szomália és Szudán követi ezen a listán a dobogón.

Csádban 8,3 milliós a teveállomány nagysága, ezzel ebben a tekintetben is világelső a közép-afrikai ország. Az ezüstérmet a teve-világranglistán Szomália szerezte meg 7,2 milliós adattal. A bronzérem pedig Szudáné, ehhez 4,9 millió tevére volt szükség – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

A világ TOP10 teve-állománnyal rendelkező országa

A negyedik helyen Kenya áll 4,7 millió darabbal. Niger áll az ötödik helyen 1,8 milliós adattal, utánuk pedig Mauritánia következik 1,5 milliós teveállománnyal. Etiópia a hetedik 1,3 millió példánnyal, majd Mali következik, ahol 1,2 milliós az állomány. Az ázsiai Pakisztán 1,1 millió tevéje a kilencedik helyre volt elég a világranglistán. A TOP10 mezőnyét Szaúd-Arábia zárja 492 ezres adattal.

A tevének fogyasztják a tejét és húsát is. A tevetej kifejezetten egészséges, a nomád pásztorok rendszeresen fogyasztják. A teve húsa kedvelt csemege, de az állat hústermelő képessége alacsony, ezért van sokkal nagyobb szerepe igavonóként, vagy málhásállatként. Elsősorban a bordát és a karajt fogyasztják, ám a púpban található zsír is ínyencségnek számít. A legjobb minőségű a dromedárhús. Ízre leginkább a marhahúsra emlékeztet. Két háziasított tevefaj van, a dromedár vagy egypúpú teve és a kétpúpú teve vagy ázsiai teve.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Felbukkant az ázsiai lódarázs a szomszédunkban, izgalmas hajsza indult utánuk

2024. október 19. 16:10

Egy drón 360 fokos szkenneléssel azonosította a fészket a 2,5 °C-os hőmérséklet-különbség alapján. A fészek a lomb takarása miatt csak mintegy 5 fokos szögben volt látható.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Az Egyesült Államok rendelkezik a legnagyobb lóállománnyal

2021. április 28. 05:03

A Föld országai közül az Egyesült Államokban található a legtöbb ló, őket Mexikó és Brazília követi ezen a listán a dobogón.

Spanyolország és Németország a két európai sertésnagyhatalom

2021. április 15. 05:47

A Föld országai közül Kínában található a legtöbb sertés, őket az Egyesült Államok és Brazília követi ezen a listán a dobogón.

Mélyponton voltak májusban a világpiaci élelmiszerárak

2020. június 5. 08:46

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A metánkibocsátás miatt bírálják az állattenyésztési ágazatot

2022. február 19. 05:36

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az ember által előidézett metánkibocsátás 44%-áért az állattenyésztés a felelős.