Növénytermesztés

Az EU-ban a növénytermesztés kisebb volumene mérsékelte a kibocsátást

Kép: Unsplash

Az előzetes becslés szerint 2020-ban az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátási értéke 412 milliárd euró volt, 1,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kibocsátás volumene az előző évihez képest 0,8 százalékkal csökkent.

Az uniós kibocsátás volumencsökkenése elsősorban a növénytermesztés alacsonyabb kibocsátásával (–2,2 százalék) magyarázható, leginkább a gabonafélék, a zöldség- és a gyümölcsfélék termése volt gyengébb. Az állattenyésztés volumene kismértékben emelkedett – derült ki a Helyzetkép a mezőgazdaságról, 2020 című jelentésből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) készített.

A legnagyobb kibocsátók közül Franciaországban és Olaszországban csökkent, Spanyolországban és Németországban emelkedett a volumen. Lengyelország kibocsátása számottevően nőtt, míg Romániáé lényegesen csökkent. Keleti szomszédunknál a gabonafélék és az ipari növények termesztése is a harmadával esett vissza.

Magyarország az előzetes adatok szerint az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának a 2,1 százalékát állította elő 2020-ban. Gabonaféléből az unió kibocsátásának a 4,9 százaléka, ezen belül kukoricából a 11 százaléka származott Magyarországról. Ipari növényekből 5,8 százalékkal járultunk hozzá az unió teljesítményéhez, ami elsősorban az olajos magvú növények termelésével függött össze. Baromfitermelésünk az unió teljes kibocsátásának a 4,4 százalékát adta.

A jelentős kibocsátással bíró országok közül jellemzően a kelet-közép-európai és a dél-európai országokban, ezen belül is Görögországban, Romániában és Magyarországon a legnagyobb, 4 százalék feletti a mezőgazdaság súlya a bruttó hozzáadott érték termelésében. Ezzel szemben Németország és Belgium részesedése 1 százalék alatti. Az eltérő gazdaságszerkezetre utal az is, hogy Németország és Franciaország ugyan az unió kibocsátásának az egyharmadát együtt adják, ennek ellenére az agrárium csak kismértékben járul hozzá a gazdasági teljesítményükhöz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Napraforgó-peronoszpóra. Miért most?

2022. augusztus 27. 05:32

A fenti cím első részét olvasva sokaknak juthat az eszébe a kérdés, miért éppen most, a vegetációs időszak végén beszéljünk egy gombabetegségről? Praktikus okok állnak a háttérben.

Csárdaszállási rizs, közel sem csak a hurkába

2023. április 24. 07:46

Izsó Lajos agrármérnök 2003 óta irányítja a rizságazatot Csárdaszálláson, ahol bio és konvencionális termesztéssel egyaránt foglalkoznak.

India: „a költségek töredékéből létesítünk farmokat világszerte”

2023. május 18. 13:33

Hogyan tudsz eladni valamit, ha nem mentél végig a termesztéssel, a telepítéssel és a termékek értékesítésével kapcsolatos teljes útvonalon saját magad?

Háztáji újragondolt formában: hódítanak a modern biokertek

2022. július 11. 13:14

Otthon, a kiskertben termesztett zöldségnek, gyümölcsnek más az íze, benne van művelőjének szíve-lelke.