Terményárak

Harmadik napja csökken a kukorica ára

Agrofórum Online

A tengerentúlon vegyes hangulat uralkodott, míg Európában egyértelműen a vevők kerültek fölénybe az agrárpiacokon. Chicagóban a búza 1 százalékkal, a szójabab pedig 0,4 százalékkal drágult, miközben a kukorica kurzusa 4,4 százalékkal, a repce árszintje pedig 4,7 százalékkal zuhant. Európában ezzel szemben mind a négy fontos termék, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is drágult.

Az amerikai kukorica határidős ára pénteken már a harmadik egymást követő kereskedési napot esett, a júliusi referenciaértékű határidő kéthetes mélypontot ért el az alapok által vezetett pozíciólezárások hatására. Long, azaz további áremelkedésre spekuláló pozíciókat zártak le a befektetési alapok, mindeközben enyhültek a csökkenő készletek iránti aggodalmak – közölték elemzők.

A kukorica ára több mint 4 százalékkal esett, és jó úton haladt a heti 12 százalékos csökkenés felé, a kereskedők az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) ezen a héten publikált, a vártnál nagyobb készletkilátásaira összpontosítottak.

Európában kitartott az optimizmus a pénteki piaczárásig. Párizsban a malmi búza kurzusa 2 euróval a tonnánkénti 218 eurós szintig emelkedett a szeptemberi határidőre. A forgalom meglehetősen élénk volt, összesen 32 231 üzletet kötöttek a kereskedők a parketten. Napközben a 215,5 euró és 222,25 eurós sávban mozgott a kurzus. Decemberre még több, 33 445 kontraktus jött létre a parketten, itt is 2 eurós pluszt jelentett a záróár, amely 217,75 euró/tonna volt.

A kukorica árszintje 75 eurócentet szedett magára és 251 euróig kúszott fel. Napközben a 255 eurós szinten is kötöttek üzletet a francia főváros árupiacán.

A repce árszintje megint látványosan ugrott meg, az 547,75 euró/tonnás zárás 15 eurós tonnánkénti pluszt jelentett. Ez majdnem a napi maximumérték, hiszen 549 euróig szaladt a kurzus.

Londonban a takarmánybúza 212,8 angol font/tonnás árszintje 80 angol pennys pluszt jelentett, ami egyben a legalacsonyabb napi érték is egyben, a piac 215 angol fonton nyitott.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Európában vélhetően nem okozott jelentős károkat a nagy hideg

2021. február 18. 06:37

Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy az elmúlt héten Európában tapasztalható súlyos hideg jelentős károkat okozott volna az őszi vetésű búzában. Az igazán nagy hideg többnyire a hóval borított területeken jelentkezett - közölték elemzők és kereskedők.

Drágult a kukorica és a búza

2019. szeptember 20. 16:01

A vártnál nagyobb Egyesült Államokbeli heti kukorica-export adat hatására felfelé mozdult a termék jegyzésára az árupiacokon.

„Drágán termelni és rosszul nősülni mindenki tud”….

2022. január 14. 08:31

Az áremelkedésekkel a nyersanyag ciklusok lökéshullámai elérték a mezőgazdaságot is. Ráadásul a globális ellátási láncok akadozása a hullámzást csak fokozza.

Négy hete drágul az orosz búza

2020. szeptember 23. 11:53

Az élénk kereslet miatt lendületesen drágul az oroszországi búza ára. Erőteljesen emelkednek az exportigények, ez indokolja, hogy az orosz búza exportárai a múlt héten már az egymás követő negyedik héten is emelkedtek.