Terményárak

Továbbra is a gyengülés a jellemző

Agrofórum Online

Folytatódott a becslés után megkezdődött folyamat és minden terménynél az árak csökkenése maradt jellemző.

Az elmúlt napok hírei továbbra is kedvezőek voltak és ez valamennyi piacon a korábbi vételi pozíciók lezárását, az eladások többségbe kerülését eredményezte. A folyamatos pozíciózárások egy-két ó-termésű határidős jegyzés kivételével általános áresést hoztak és a jegyzések alakulása már technikai szinteket is átléptek, amelyeknek további árcsökkentő hatása lehet.

A fundamentális tényezők is elősegítik a bizalmat a jobb termések irányába, az elmúlt napok vetési munkái az északi féltekén jól haladtak. Az USA-ban ez különösen fontos szempont a piaci árak mozgásának alakításában, a kukorica vetése 80 %-os volt a hét elején az ötéves átlag 68 %-ával szemben és a szójabab vetése is lényegesen előrébb tart. Az ötéves átlag 37 %-ával szemben 61 %-os készültséget jelentettek és ez is nagyban hozzájárult az optimista hangulat kialakulásához.

Ezek mellett a búza vetésterületekről is kedvezőbb körülményeket jelentettek, a csapadék jókor érkezett és a tavaszi vetések esetében is jó állapotok alakultak ki.

Az oroszországi tavaszi munkák is jól haladnak, jellemzően 60-70 %-os a készültség és a következő napokra ott is kedvező körülmények várhatóak.

A kereskedelmi oldalon is látszott a jobb hangulat, első körben Algéria vásárolt júliusi szállítással 400 ezer tonna körüli búzát, a híradások alapján 225 EUR/to FOB franciaországi kikötő ár körül. Egyiptom is piacra lépett, az eredményt még nem tudom, valószínűleg romániai kikötőből szállított áru lett a nyertes. A hírek szerint 240 ezer tonnás kötés jött létre, alátámasztva, hogy a vételi oldalon lévő fő szereplők sem várnak további jelentős árcsökkenést – legalábbis azon a határidőn belül nem, amit a logisztikai előrelátás, szervezés megkövetel.

Az árak alakulását mutatja táblázatunk is, melyhez azt kell még hozzáfűzni, hogy immár az ó-termésre szóló szállítási határidős árak csökkentek jobban és érdemben nem emelkedtek az új-termésre szóló jegyzések. Ez a kettős mozgás egyébként nem csak Európában, hanem az USA-ban is jellemző volt – az új termésre szóló árak csökkenése kisebb mértékű volt, így záródott az ó- és az új termés közötti különbség.

A grafikonon is követhető az árcsökkenés, a trend-forduló és bár Európa nyugati részére az előrejelzések a következő napokra, hetekre az átlagosnál hűvösebb időt jeleznek, ezt a Lengyelországtól keletre eső területek csapadékosabb és melegebb időjárása ellensúlyozhatja. Nem kizárt, hogy a franciaországi árak stabilizálódjanak és így a MATIF jegyzése is tartottá váljon, de a héten nyilvánosságra hozott német várakozások alapján én inkább a további árcsökkenést várom.

Úgy vélem, fontos, hogy a hazai árak is stabilizálódni kezdtek, sőt az új-termésre vonatkozó árak határozottan csökkentek. A búza és a kukorica új-termésű árai is 65.000,-Ft/to körülre morzsolódtak le, a 70.000,-Ft/to-s árszint most már nem áll meg.

A grafikonon feltüntetett AKI-PÁIR (Agrárgazdaságtani Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszer) adatán is látszik, hogy az ó-kukorica 255 EUR/to-s szintet elérte -s nem csak a piaci pletykák emlegették ezt az árszintet- illetve, hogy a búza ára a 210,-EUR/to-s, 75.450,-Ft/to-s csúcsár után most már elindult lefelé.

Az olajosmagvaknál sincs további áremelkedés, az AKI-PÁIR által közölt 170.000,-Ft/to-s napraforgómag illetve a 174.000,-Ft/to-s repcemag ár mellett a piacon jóval magasabb árakat is lehetett hallani, de ez is lecsengett már. Az látható, hogy az új-termésű repcemag iránti érdeklődés továbbra is MATIF szinteken van (lásd augusztusi árat a táblázatban) és amíg nem válik biztossá a hazai termés mennyisége, addig nem is várom, hogy csökkenjen erről a szintről.

A meteorológiai jelentések szerint Békés megye kivételével a talajok vízzel fel vannak töltve, most már az „aranyat érő” májusi esők után várjuk a meleget is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Emelkedő árak – fokozódó bizonytalansággal

2022. október 3. 09:03

Az árak stabilizálódása vagy esetleges csökkenése lenne érdeke az európai piacnak, jelentős különbség alakulhat ki a szezon második felében a megjelenő többletek miatt.

Terménypiac: megnyugvó kedélyek – lemorzsolódó nyereség

2018. március 26. 16:41

Az elcsendesedő negatív hangok eredményeként a gabonapiacok ismételten inkább gyengültek a 12. héten.

Nyugodt szombat a pénteki becslés izgalma után

2021. április 12. 06:52

A terménypiacokon sokat vártunk a pénteki USDA becsléstől, vártuk, lesznek majd olyan új információk, amelyek meghatározhatják a következő időszak áralakulását.

Terménypiac: csökkenő árak és esőre várás

2018. október 24. 15:36

Továbbra sincs keresleti helyzet Európában a terménypiacokon – minden terméknél csökkenő árak jellemzőek, a repce jegyzése is éppen, hogy csak tartotta a hét elejei szinteket.