Határszemle

Lombkártevők a cukorrépában

Agrofórum Online

A hazai cukorrépatermesztés valaha jelentős volumenű volt, ez mára már a töredékére csökkent. A növényvédelme egyáltalán nem könnyű, ebben az időszakban éppen a lomkártevők megjelenésére kell figyelnünk.

1. kép Erős levéltetűfertőzés a szívleveleken

Ahogy szinte minden más növénykultúránkban, úgy a cukorrépában is megkezdődött a levéltetvek felszaporodása, gócokban már sok helyen találhatjuk meg nagy egyedszámú kolóniáit. A leggyakrabban a fekete répa-levéltetű (Aphis fabae) károsít a cukorrépában, a lombozatban gyakorlatilag bárhol megtalálhatjuk, de keresését érdemes mindig a szívlevelek között kezdeni (1. kép). Az erősen fertőzött levelek torzulnak, sodródnak, pödrődnek, ami egyértelműen jelzi, hogy a fonáki részen nagy tömegben károsítanak a levéltetvek (2. kép).

2. kép Fekete répa-levéltetvek a levélfonákon

A kártevő közvetlen kártétele a növény szívogatása, amely gyengíti azt, azonban különösen veszélyessé az teszi őket, hogy vírusvektorként fontos vírusos megbetegedéseket is terjesztenek, amelyek csökkentik a betakarított termés mennyiségét, az elérhető cukorhozamot. Mindenképpen célszerű védekezni a levéltetvek ellen cukorrépában, mert jelentős károkozásra képesek. Mivel nagyon sokszor a kártevő természetes ellenségei is a területen tartózkodnak, sőt, általában jelentős egyedszámmal vannak jelen, célszerű a szerválasztásnál olyan készítményt választanunk, amely kíméli őket.

3.—4. kép Különböző fejlettségi állapotú lombrágó hernyók

A levéltetvek mellett ebben az időszakban már lombrágó hernyókkal (3.-4. kép), azok kezdődő kártételével is találkozhatunk a répatáblákon járva. Több polifág faj is károsíthat a cukorrépában, de a leggyakrabban a gamma-bagolylepke (Autographa gamma), valamint a somkóró bagolylepke (Heliothis maritima) hernyóival találkozhatunk. Célszerű figyelnünk a kártétel alakulását, mivel nagyobb egyedszámnál rövid idő alatt jelentős levélfelületet veszíthetünk el.

5. kép Cukorrépalégy kiterjedt foltaknája, benne a kártevő nyüvei

A korábbi két kártevővel össze sem hasonlítható jelentőségében a cukorrépalégy (Pegomya betae) kártétele. Bár első látásra ijesztően nagy kiterjedésű foltaknákat hoznak létre a lárvák (5. kép), azonban emiatt a termés mennyiségét, minőségét veszélyeztető levélvesztés nagyon ritkán alakul ki. Védekezni kizárólag a kifejlett egyed ellen tudnánk, azonban inkább arra számíthatunk, hogy az egyéb rovarkártevők elleni kezelések gyérítik azok egyedszámát, ennek révén pedig csökkentik a károsított levelek számát.

A fenti lombkártevők közül a levéltetvek és a lombrágó hernyók betelepedése, felszaporodás ebben az időszakban intenzíven zajlik, ezért érdemes rendszeresen szemléznünk a répatáblákat és szükség esetén be kell avatkoznunk a kártétel megelőzése érdekében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hódok is gyéríthetők, de nem vadászhatók

2024. április 23. 13:40

A hódok a csemetékkel és több méter átmérőjű fákkal is megbirkóznak. Nem kerülik ki a védett fajokat sem, így az őshonos fűzfák és a nyárfák is a fogaik közé kerülnek.

Különleges áttelelő madárfajok jelentek meg a Dél-Alföldön

2024. március 9. 16:10

Hazánk melegedő éghajlata következtében egyre több olyan madárfaj telel át az ország déli részének vizes élőhelyein, amelyek eddig egyáltalán nem vagy a jelenlegi egyedszámban nem voltak jellemzőek a környéken.

Túl meleg az idő, ez odacsaphat a vetéseknek

2024. január 21. 08:10

Az optimálisnál enyhébb az idő, és a jövő héten még éjszaka sem várhatók fagyok. A kórokozók és kártevők egyelőre nem gyérültek számottevően, ami tavasztól visszaüthet a vetésekre.

A tél madarai – szántóföldi élőhelyek

2024. január 10. 10:10

A téli hónapok zordságát, a hideget a szántóföldeken és azok környezetében minden jelen levő élőlény megérzi. A kultúrnövények, valamint a rajtuk élő, táplálkozó kártevők és kórokozók is. Ez alól a madárvilág sem kivétel, így a tél átvészelése ezeknek az állandó testhőmérsékletű állatoknak meglehetősen komoly kihívást jelent.

Komoly károkat okozhatott a fagy a cukorrépaföldeken Franciaországban

2021. április 9. 03:47

A fagyos időjárás ezen a héten Franciaország nagy részén súlyos károkat okozhatott az újonnan ültetett cukorrépában.

Kiemelkedő hozam a Water Retainer - VízŐr® használatával a cukorrépa termesztésben

2018. március 22. 19:46

Hazánkban a talajok jellemző módon jóval több víz tárolására lennének képesek, mint jelenlegi állapotukban.

Neveljünk otthon édes ízt adó növényeket, hogy legyen cukor helyett megoldásunk!

2023. január 16. 05:36

Íme pár cukorpótló megoldás, amit akár otthon is megnevelhetünk, előállíthatunk!

Újraindul az erdélyi cukorgyártás?

2023. február 2. 15:38

Újraindják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát.