Zöldség-Gyümölcs

Késői, de jó cseresznyetermésre számítanak a németek

Agrofórum Online

A gyümölcstermesztőnek nincs szüksége bungee jumpingra, ha egy kis izgalomra vágynak, csak meg kell nézniük az időjárásjelentéseket - mondta a Koblenz Obstring társaság elnöke, Thomas Kreuter. A cseresznyefáknak jó egy kis eső, de a folyamatos eső a gyümölcsökben kárt okozhat. A napsütés is előnyös, de ha túl sokáig süt, "a cseresznye már nem érik".

Thomas Kreuternek több száz cseresznyefája van Mülheim-Kärlichben: „Tavaly május 25-én kezdtük a betakarítást, idén csak június 14-én.” A hideg tavasz késleltette a cseresznyevirágzást. Eddig a gyümölcs mennyisége és minősége meggyőző: „Eddig nagyon elégedettek vagyunk” – húzta alá.

A Rajna-vidék Nassau régiójában a gazdálkodók és a borászok szövetségének gyümölcstermesztési munkacsoportjának elnöke, Norbert Schäfer elmondta, hogy a déli Baden-Württemberg kollégáiknak idén problémái voltak a fagyokkal, de Rajna-vidék-Pfalzban a késői rügyezés miatt ez alig merült fel.

A koronavírus miatti utazási korlátozások ellenére Thomas Kreuter és Norbert Schäfer szerint nem félnek a külföldi betakarító munkások hiányától. A kelet-európai munkaerők például nagyon hűek a társasághoz. „A Romániából érkezők itt annyit keresnek két hónap alatt, mint otthon egész évben” – tette hozzá.

Thomas Kreuter elmondta, hogy van egy lengyel betakarító munkásunk, aki 28 éve folyamatosan megy a birtokukra dolgozni, még egy esztendőt sem hagyott ki. Norbert Schäfer szerint a gyümölcstermesztők 2021-ben már szabadabban foglalkoztathatják idénymunkásaikat a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben, mint tavaly. Tavaly is kis csoportokban dolgoztak, ezek a csoportok egyébként mindig el voltak szigetelve egymástól – írta a német Proplanta mezőgazdasági szakoldal. Nem merültek fel problémák a fertőzésekkel 2020-ban sem, mint a németországi vágóhidakon, ahol komoly termeléskieséséhez is vezetett a koronavírus számos hatása.

A Bad Ems-i Statisches Landesamt adatai szerint 34 368 mázsa cseresznyét és 44 312 mázsa meggyet takarítottak be Rajna-vidék-Pfalzban 2020-ban. Ez kevesebb volt, mint 2019-ben: akkor a statisztikusok 44 855 mázsa cseresznyét és 52 423 mázsa meggyet jegyeztek fel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

A farkasok védettségének lazítását kérik a német gazdák

2023. április 29. 11:17

Németországban annyira gyakorivá váltak a tenyészállatok elleni farkastámadások, hogy a helyi gazdák azt szeretnék, hogy a hatóságok lazítsanak a kilövési szabályokon.

Felhagyhatnak a növényi eredetű bioüzemanyagok használatával

2023. január 21. 13:13

A német környezetvédelmi miniszter közölte, hogy hamarosan javaslatokat küld a kabinetnek arra vonatkozóan, hogy az ország hagyjon fel a növényi eredetű bioüzemanyagok használatával az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Németországban csaknem 13 kiló csokoládét gyártanak fejenként

2022. december 27. 12:34

Akár Mikulás alakban, akár az adventi naptár apró meglepetéseként, klasszikus csokoládéként vagy pralinéként finom töltelékkel: a csokoládé nem csak ünnepekkor, advent idején népszerű.

Már most elkezdték a karácsonyi sütemények készítését

2023. augusztus 20. 05:40

Még magas nyári hőmérséklet uralkodik mindenfelé, de Németországban az Érchegység és Drezda első pékségei már stabilan a karácsonyra koncentrálnak. Náluk már az első stollenek kerülnek a sütőbe.