Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

A jó repcetermés a tápanyag-utánpótlással kezdődik

Borealis L.A.T

A hosszú vegetációs időszak és a hatalmas zöldtömeg miatt, a repce nagy mennyiségű tápanyagot igényel. Egy átlagos 3 t/ha-os termésszint eléréséhez 140-170 kg nitrogént, 75-90 kg foszfort, 140-160 kg káliumot, és 120-150 kg kalciumot vesz fel. A talajból származó nitrogén általában nem elegendő az őszi fejlődéshez, az alaptrágyázás meghatározó a termésképző szervek kialakulásához.

Míg a foszfor és a kálium teljes mennyiségét az alaptrágyázáskor, addig a teljes nitrogén mennyiségének a harmadát, de legfeljebb 40-60 kg hatóanyagot célszerű ősszel kijuttatni. Nagyobb mennyiségű nitrogén a repceállomány túlfejlődését okozhatja, ami növeli a téli kifagyás veszélyét. A biztonságos átteleléshez a repcének 8-10 leveles fejlettségűnek, tőlevélrózsásnak és 25-30 cm hosszú, 8-10 mm gyökérnyak-átmérőjű gyökérzettel kell rendelkeznie.

A káposztarepce számára a kén (S) az egyik legfontosabb tápanyag. Minden 10 kg N-re 1 kg S-t (2,5 SO3) is kell számolni. Így akár 50-70 kg/ha S-t is vissza kellene pótolnunk a vegetáció során. Az alábbi grafikon saját szántóföldi kísérleteink eredményét mutatja. Az ábra is alátámasztja, hogy leghatékonyabban NPK COMPLEX alaptrágyával, valamint kénes – lehetőleg azonnal ható nitrát tartalmú tavaszi fejtrágyákkal lehet a repce hozamát optimalizálni.

A kijuttatandó tápanyagmennyiségek meghatározásához a Borealis L.A.T digitális eszközei kiváló segítséget nyújtanak. A NutriGuide® digitális tápanyag utánpótlás tervező webalkalmazás kiszámolja a termésátlaghoz szükséges összes tápanyagot, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legjobb Borealis L.A.T termékeket ajánlja. Az N-Pilot® pedig egy hordozható mérőeszköz, amely a táblán történő mérés során kiszámolja a szükséges tavaszi fejtrágya mennyiségét a növényállomány igényei alapján, az adott termőhelyre.

A Borealis L.A.T a következő, kiváló minőségű, a tápanyagokat vízoldható formában tartalmazó, és nem utolsósorban költséghatékony NPK-műtrágyákat javasolja a repce őszi alaptrágyázásához: COMPLEX 15/15/15+7SO3+Zn és COMPLEX 14/10/20+10SO3. Tavasszal pedig a nitrogén hatóanyagot felvehető nitrát formában tartalmazó prémium termékeink használata javasolt: NAC 27N, valamint a ként is tartalmazó VARIO 23 N+ 30 SO3. Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, az már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Borealis L.A.T csapata

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan gondoskodjunk a rózsa tápanyag-utánpótlásáról ősszel?

2024. szeptember 19. 07:40

A rózsák a semleges vagy enyhén savanyú, 5,5-6,5 pH-értékű talajt kedvelik. A túl savas vagy túl lúgos talaj csökkenti a tápanyagfelvevő képességét.

4 takarékos tipp az őszi nitrogénkijuttatáshoz

2024. szeptember 16. 09:40

Csak ott és akkor érdemes ősszel nitrogénnel trágyázni, ahol várhatóan kevés lesz a veszteség, és a talaj nedvességtartalma is megfelelő.

Miért érdemes a tarlót szakszerűen mikrobiológiai készítménnyel kezelni?

2024. szeptember 11. 12:10

Szakirodalmi adatok alapján a szántóföldekben ezerszer kevesebb talajbaktérium él, mint a bolygatatlan talajokban.

Kén: növényvédő szer vagy növényi tápanyag?

2024. szeptember 9. 09:40

Korábban a kénhiány szinte ismeretlen volt a növénytermesztésben, de az intenzív termesztési módszerek alkalmazásával egyre gyakoribb élettani betegség lett.

Tovább nőttek a mezei pockok által fertőzött területek – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 14. 08:10

Február első dekádjában minden eddigi nappali és éjszakai melegrekordot megdöntött az időjárás. Ennek hatására az ősszel vetett kalászos és káposztarepce vetések fejlődése is megkezdődött.

Az exportpiacok támogatták az optimizmust

2020. november 4. 06:29

Európában egyértelmű vásárlói fölény alakult ki, a következő határidőre a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is drágult.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: jelentős a megbúvó fénybogarak száma

2023. április 4. 09:34

Április első napjaiban visszatért a hűvös, szeles, fagyveszélyes időjárás.

Már a pénteki amerikai gabonakészlet-jelentést várja a piac

2023. szeptember 27. 16:10

A hétfői piaczárás után közzétett USDA-jelentés szerint a szójabab és a kukorica betakarítása lassabban haladt a múlt héten, mint azt az elemzők várták.