Agrárközélet
Agrárközélet

Vasútépítés miatt tiltakoznak a gazdák

Vasútépítés miatt tiltakoznak a gazdák

Agrofórum Online

Bajorországban gazdák tiltakoznak a Deutsche Bahn építési projektjei ellen. Szerintük az új ICE (InterCityExpress) német nagysebességű vonatoknak teljes mértékben összhangban kell lenniük a fenntartható közlekedési politikával. A földek elvétele egyre inkább kihat a mezőgazdaságra, és így nem tart sokáig a fenntarthatóság.

Németországban a forgalmat inkább a vasút felé kell terelnék. A kibocsátás kisebb az egyéni autó közlekedéshez és a közúti szállításhoz képest, a belső égésű motortól az elektromos mozdony felé terelnék a forgalmat. Ennek összességében javítania kell a közlekedési ágazat fenntarthatóságát. De mint mindig, az érmének most is két oldala van.

Az új ICE útvonalak problémákat okoznak a gazdák számára. A bajor gazdák egy ideje ellenállnak egy új ICE útvonalnak Ulm és Augsburg között. Az útvonal megépítése nemcsak közvetlenül a mezőgazdasági földterületeken épülne, de egyes esetekben a gazdák földjét is feldarabolná, így a gazdaság további fennállása kerülhet veszélybe.

Az ICE síneken nem csak a helyi gazdálkodó számára kell átjáró. A kilométeres kitérő a következő átjáróhoz való eljutás érdekében gázolajfogyasztással és nem utolsósorban negatív hatással jár a CO2-egyensúly tekintetében is.

A Német Vasút (DB) új ICE-üzem építését is tervezi Nürnbergben. A pontos koordinátákat még nem határozták meg, a frank főváros vasúti csomópontjának 15 kilométeres környékén még kilenc lehetséges helyről tárgyalnak. Körülbelül 200 hektárra lesz szükség, mert a tervezett üzemben 400 m hosszú ICE vonatokat kell karbantartani és javítani. A vasút ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy ehhez összesen „csak” 45 hektár szükséges.

Ez is érinthet agárterületeket és így az érintett gazdák ellenzik. Az ellátási útvonalhálózat és a nagy beszállítói kör számára további 200 hektárra lehet szükség a gyárépület körül. Maguk a sínek kevés helyet foglalnak el, de már nem lesz lehetséges közöttük a közlekedés, mert kérdés, hogy a gazdák hogyan juthatnak el a szántóföldjeikre.

Múlt vasárnap a vasúti tervek elleni tiltakozások megélénkültek. A gazdák 130 traktorral mentek Müncherlbach Heilsbronn külvárosában a leendő ICE üzem egyik lehetséges helyszínére. Körülbelül 600 ember gyűlt össze egy másik tüntetésen egy gazdaságban.

Rámutattak, hogy ebben az országban „már amúgy is túlzott a föld nem mezőgazdasági célú felhasználása”. A Bajor Mezőgazdasági Szövetség (BBV) közben felszólította tagjait, hogy ne adjanak el túl gyorsan földet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Áll a bál a glifozát miatt

2024. május 4. 10:10

A Bayer glifozát gyomirtó szere emberi jogi aktivisták szerint egészségügyi és környezeti kockázatot jelent, ezért fordultak az OECD-hez.

Megbukott egy pulykapárizsi, túl magas volt a kalciumtartalma

2024. május 3. 16:10

Az alapélelmiszerekre fókuszáló első célellenőrzés során 5 élelmiszercsoport 3-3 termékét vizsgálták a szakemberek.

Sok az idős és kevés a nő a magyar mezőgazdaságban

2024. május 2. 14:10

2020 és 2023 között folytatódott a gazdaságok irányítóinak idősödése.

Korrupcióval vádolják az ukrán mezőgazdasági minisztert

2024. április 29. 15:10

Ukrajnában korrupció miatt letartóztatták Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert, aki törvénytelenül szerezhetett állami földterületeket.

Zsíros földekre vetett szemet, a BMW-nek odahaza is meg kell küzdenie a gazdákkal

2023. július 24. 08:10

Az ipari beruházások, gyárépítések általában áldást jelentenek egy adott térség számára, hiszen munkahelyeket teremtenek és fellendülést hoznak. Más a helyzet akkor, ha értékes termőföldek vesznek el miatta.

A német gazdák óriási tiltakozása 

2024. január 16. 15:40

A mezőgazdasági termelők és traktoraik Németország minden szegletéből összegyűltek Berlinben hétfőn reggel, hogy csatlakozzanak egy óriási tiltakozáshoz, amely a magasabb adózási tervek újragondolását követelte a döntéshozóktól.

A gazdatiltakozások Európa-szerte terjednek, most a spanyolokon a sor

2024. február 5. 08:10

A spanyol gazdálkodói egyesületek azt közölték, hogy februárban az utcára kívánnak vonulni, tiltakozásul a szigorú európai szabályozás és a kormány támogatásának hiánya miatt, miközben a tiltakozások folyamatosan terjednek Európa-szerte.

Újból megvámoltatnák az ukrán termékeket a lengyel gazdák

2024. március 18. 09:10

A tüntetők jóindulatuk jelenként teherautókat engednek át az egyik ukrán határátkelőnél. A márciusi export a háború sújtotta országból ugyanakkor csökkent.