Agrárközélet

Kutatás a világ élelmiszerigényének alakulásáról

Agrofórum Online

A világon mintegy 820 millió ember nem jut megfelelő mennyiségű élelmiszerhez, miközben a klímaváltozás, a földért és édesvíz-készletekért folyó küzdelem tovább fokozza a kereslet és kínálat közötti egyensúly bomlását.

A Wageningen Egyetem (WUR) új, a Nature Food folyóiratban megjelent kutatásának eredményei felhasználhatónak bizonyultak az egyes globális élelmezésbiztonsági előrejelzések összehasonlítására, valamint szakpolitikai és nyilvános viták információs támogatására.

Annak ellenére, hogy az élelmiszer-kínálat drámaian megnövekedett az 1960-as évek óta, az egyik legnagyobb kihívás – összhangban a Fenntartható Fejlődési Célkitűzésekkel – az éhezés megszüntetésére vonatkozó erőfeszítések megvalósítása lesz az elkövetkezendő évtizedek növekedő népessége mellett. A hatékony politikai megközelítések, a globális éhínséget kiváltó tényezők jobb megértése elengedhetetlen a folyamat enyhítése érdekében.

A tudósok általában számszerűsített, globális forgatókönyveket és előrejelzéseket használnak a hosszútávú jövőbeli globális élelmezésbiztonság értékeléséhez (számos társadalmi-gazdasági és éghajlatváltozási forgatókönyv mellett). Ugyanakkor a modellekben rejlő különbözőségek hatására bizonytalanság áll fenn a jövőbeni élelmiszer-kereslet és az éhínség által veszélyeztetett lakosság körét illetően – amely kétségeket igyekeztek eloszlatni a WUR szakértői. A tanulmány, amelyet a Nature Food folyóiratban publikáltak, e két kulcsfontosságú élelmezésbiztonsági mutatóra összpontosított.

A kétséges tényezők kezelésére a Wageningen Egyetem kutatója, Michiel van Dijk és munkatársai szisztematikus szakirodalmi áttekintést és metaanalízist végeztek, hogy felmérjék a 2050-ig terjedő globális élelmezésügyi előrejelzések körét. 57, 2000 és 2018 között megjelent – a témát taglaló – publikációt vizsgáltak meg.

Az eredmények szerint 2010-2050 közötti időszakban az táplálékigény 35-56%-kal fog növekedni világszinten. A szükséglet növekedése elsősorban a népességgyarapodással, gazdasági fejlődéssel, urbanizációval és egyéb mozgatókkal magyarázható. A keresletnövekedés mértéke alacsonyabbnak bizonyult, mint más előzetes tanulmányok esetében, mindazonáltal továbbra is negatív hatással lehet a környezetre, és a biológiai sokféleség csökkenéséhez vezethet.

A legsötétebb jóslatok szerint az éhezés kockázata által sújtott népesség 8%-os gyarapodása várható a 2010 és 2050 közötti időszakban. Ez azt jelenti, hogy az éhínség megszüntetésére és az élelmezésbiztonság elérésére irányuló Fenntartható Fejlődési Célkitűzések nem valósulnak meg. Ennek elkerülése érdekében a kutatók hosszútávú, proaktív politikai intézkedések meghozatalára buzdítják a döntéshozókat.

Forrás: https://www.wur.nl/en/news-wur/Show/Meta-analysis-shows-that-future-food-demand-will-increase-between-35-56-over-the-period-2010-2050.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Mennyire eredményesek a Magyarországon kialakított méhlegelők?

2023. szeptember 5. 13:10

Budapesten végzett kutatás bizonyítja, hogy a méhlegelőkön számottevően több beporzó rovart találhatunk, de a rendszer azért még finomításra szorul.

Egy tonna búza termelése során mennyi szén-dioxid keletkezik? És hogyan ellensúlyozható?

2023. október 29. 07:10

A talaj termőképességének csökkenéséről és a regeneratív gazdálkodási formák lehetőségeiről volt szó a nyíregyházi tanácskozáson. A szakmai rendezvényen a Debreceni Egyetem tartamkísérleteinek eredményeit is bemutatták.

Európa új kutatási irányokat keres a tej és tejtermékek minőségének javítására

2018. június 6. 14:20

Idd csak meg a tejet! Erre a mondatra mindannyian emlékszünk a gyerekkorunkból. A tej és a különféle tejtermékek egész életünkben, egészen idős korunkig fontos fehérje- és kalciumforrást jelentenek.

BASF: a fenntarthatósági átállásnak meg kell történnie

2022. január 16. 10:36

A BASF nagyszabású fenntarthatósági célokat tűzött ki maga elé. A vállalat tovább kívánja gyorsítani a szén-dioxid-mentes eljárások és a körforgásos gazdaság fejlesztését.