Agrárközélet

Egy horvátországi gazdaság „hotelt” kínál a méheknek

Agrofórum Online

Domagoj Balja olyan vállalkozást indított, amely egyfajta „méhhotelként” működik azok számára, akiknek nincs elég idejük a méhészetre, de szeretnének méh-tulajdonosok lenni. Az ötlet reagál a méz iránti növekvő érdeklődésre annak elkészítéséről, abban az időben, amikor a méhészetben problémákat okoz a méhpopuláció globális csökkenése.

A mezőgazdasági vásárokon a gazda azt tapasztalta, hogy „gyakran kérdezték tőlünk:” Valóban házi készítésű a mézed? „… Tapasztalt méhészként kissé feldúltnak, sőt megbántottnak éreztük magunkat.” „Aztán a feleségemmel eljutottunk az ötlethez, hogy hagyjuk, hogy az emberek megtanulják, hogyan működik a saját méhkasuk” – mondta Balja, akinek családja évtizedek óta méheket tart.

A Horvátország északkeleti részén, a Garesnica városából származó család hároméves szerződést kínál 2500 kuna (hozzávetőleg 120 ezer forint) értékben azoknak, akik saját házi mézet szeretnének kapni. „Vásárolhatnak tőlünk méhkast, amelyet mi gondozunk, és ez alatt a három év alatt a méztermelés fele az övék” – tette hozzá Balja. „Együtt gyűjtjük a mézet a kaptárból. Jó időben egy méhkas körülbelül 30 kilogramm mézet képes előállítani évente” – fűzte hozzá Balja.

Jelenleg huszonöt vásárlónak vannak méhei a gazdaságban. Míg a legtöbben horvát városokból érkeznek, néhányan távolabbról is érkeznek, köztük egy pilóta Dubajból és egy edző Jeddah-ból. „Munkánk ezen aspektusa valójában nem a nyereség felhalmozásáról szól, hanem arról, hogy megtanítsuk az embereket a méhészetre” – emelte ki Balja, akinek célja, hogy végül 40 „szállodai” ügyfele legyen.

A tulajdonosok három év után vihetik máshova a kaptárukat, bár lehet, hogy nem könnyű más helyet találni. Nena Salopek tavaly vásárolt méheket, és négy kg mézet szedett be magának. Tökéletes íze van, mondta, bár aggódik az éghajlatváltozásnak a méhek termelékenységére gyakorolt hatása miatt.

A növények beporzásával kapcsolatban létfontosságú, hogy a méheket veszélyezteti az emberi tevékenység, beleértve a peszticidek, azaz a növényvédő szerek és műtrágyák használatát, valamint a változó éghajlat is – emelte ki a Reuters hírügynökség.

Balja szerint ez az év volt a legrosszabb a méztermelésben évtizedek óta, a tavaszi hó és fagy után. „Tavasszal meg kellett etetnünk a méheket, hogy ne éhezzenek, ami soha nem fordult elő velünk” – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

a FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Fiatalok nélkül elapad a vidéki élet – mit léphet az EU?

2025. augusztus 21. 16:10

Az EU agráriuma munkaerőhiánnyal küzd: sürgősen vonzóbbá kell tenni a gazdálkodást a fiatalok számára a jövő élelmiszerbiztonságáért.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Vágatlan május: hogyan tovább utána?

2023. június 8. 05:36

A méhek védelmében és visszacsalogatása miatt nagy divat lett újabban a vágatlan május, amikor is nem vágjuk a füvet, hagyjuk bevirágosodni a kert gyepfelületeit.

Fontos szerepet játszanak a beporzásban a molylepkék?

2020. május 13. 16:02

Az éjjel aktív molylepkék jóval nagyobb és összetettebb beporzási hálózattal rendelkeznek, mint a nappal tevékenykedő rovarok, például a méhek.

Veszélyben a kajszibarack!

2024. február 22. 14:40

Az idei tavasz meglehetősen hektikus, több melegrekordot is hozó és alapvetően csapadékban gazdag időjárása néhány növény esetében akut növénykórtani vészhelyzetet teremtett. Ebbe a csapdába szaladt bele a kajszibarack is.

Szappanbuborékok segíthetik a beporzást?

2020. június 18. 15:39

Nem volt jelentős különbség a kézi és a szappanbuborékos porzás sikere között, az utóbbi nagyjából 95 százalékot ért el az előbbihez képest.