Agrárgazdaság

A kisebb cukortartalom miatt nem lesz túl nagy a nyereség

Agrofórum Online

Előfordulhat, hogy a francia cukorgyártók nem profitálnak teljes mértékben a cukorárak közelmúltbeli megugrásából, mivel a most betakarított cukorrépa-termésben alacsonyabb a cukortartalom, és a magas energiaárak várhatóan növelni fogják a termelési költségeket.

A globális cukorárak négyéves csúcsok közelében mozognak, amit fellendítenek a nagy globális cukordeficit kilátásai ebben a szezonban, miután Brazíliában rossz termés várható. A répacukorból készíthető etanol ára is megugrott a kőolaj drágulásának hatására. Javában zajlik a cukorrépa betakarítása az Európai Unió legnagyobb termelőjében Franciaországban, ez decemberig tart.

A párizsi mezőgazdasági minisztérium a múlt héten közölte, hogy a cukorrépa-termelés várhatóan 30%-kal lendül fel az országban a tavalyi rendkívül rossz répatermés után, amit a kártevők okoztak a növényeken.

A napsütés és a meleg időjárás hiánya azonban a vártnál alacsonyabb cukortartalomhoz vezetett. A betakarítás előtti heves esőzés több szállítási és szárítási kiadást igényel a magas földgázárak idején. A cukorgyárak nagy gázfogyasztónak számítanak.

„A piaci árak emelkednek, de nagy szükségünk van rá, és ennek az emelkedésnek egy részét el fogja törölni, vagy legalábbis csökkenteni a cukortartalom és a gázár hatás” – mondta Olivier Leducq, a francia Tereos cukoripari óriáscég igazgatója. Leducq elmondta, hogy az idei szezonban szükséges gáz nagy részének vásárlását fedezték a Tereosnál a szeptemberben megkezdett áremelkedés előtt, de nem az egészet.

A Cristal Unionnál, Franciaország második legnagyobb termelőjénél a szükséges gáz több mint 90%-át fedezték – mondta a cég főigazgató-helyettese, Xavier Astolfi a csoport észak-franciaországi Sainte-Emilie-ben található cukorgyárában tett látogatása során. „A magasabb gázárak inkább a következő szezonban lesznek hatással” – mondta.

A Tereos és a Cristal Union szövetkezeti tagjai együtt Franciaország teljes cukorrépa-területének mintegy 85%-át ellenőrzik. A mezőgazdasági minisztérium múlt heti becslése szerint a francia betakarítás 34 millió tonnára tehető, ami 30%-kal meghaladja a tavalyi évet, de 8%-kal marad el az ötéves átlagtól. Ennek alapján 83,4 tonna hektáronkénti (t/ha) terméshozam várható, szemben az egy évvel korábbi 62,2 t/ha-val.

Az európai cukorárak világpiaci árakhoz viszonyított emelkedésének elmaradása azt jelentette, hogy a két szövetkezeti csoport nem részesült teljes mértékben a magas globális cukorárak előnyeiből az első félévben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

A vártnál jobb a termés Németországban

2022. augusztus 28. 06:36

Becslések szerint Németország 2022-es őszi búzatermése várhatóan 4,6 százalékkal nő 2021-hez képest, valamivel több mint 22 millió tonnára.

A gabonavetések 28 százalékával végeztek Ukrajnában

2021. április 24. 12:01

A teljes gabonaterület várhatóan összesen 15,5 millió hektár lesz az idén Ukrajnában, beleértve 7,6 millió hektár tavaszi gabonát.

Lombkártevők a cukorrépában

2021. június 16. 11:16

A hazai cukorrépatermesztés valaha jelentős volumenű volt, ez mára már a töredékére csökkent. A növényvédelme egyáltalán nem könnyű, ebben az időszakban éppen a lomkártevők megjelenésére kell figyelnünk.

Függetlenség, fejlődés, KWS - Partnertalálkozó és díjátadó három helyszínen (+VIDEÓ)

2018. február 23. 11:45

Pallós Mihály ügyvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a KWS továbbra is egy független vállalat, amely a gazdákért dolgozik.