Életmód

Eper és rózsaszín bors a legújabb mézeskalács-trend

Agrofórum Online

Epres csokoládé citrom bevonattal, rózsaborssal megszórva, vegán vagy különleges forma. Németországban a mézeskalácsnak nagy hagyománya van, de új trendekkel is kísérleteznek.

A színes bevonatokkal és a marcipán töltelékekkel akarnak forgalmat növelni és nem csak a közelgő adventi időszakban a szektor szereplői. A két új különlegességet is tulajdonképpen egész évben meg lehet vásárolni. Németországban is azonban főként advent idején keletkezik a forgalom java.

Nürnbergben a Lebküchnerei Düll ügyvezető igazgatója, Alexander Düll és Matthias Stüber cukrász rendszeresen kísérleteznek ki újdonságokat: Elisen mézeskalács színes csokoládéval, puncsmázzal, mini formátumban, és kívánság szerint kezdőbetűkkel vagy esküvői dátummal díszítve, szeletként ostya nélkül is kaphatók.

Kép: tourismus.nuernberg.de

„Az emberek mindig valami újat akarnak” – mondta Düll. A mézeskalács pékség egész évben friss mézeskalácsot süt, de jóval kisebb mennyiségben, mint advent idején. A negyedik negyedévben a mézeskalácsok 90 százaléka kel el – hívta fel a figyelmet a német proplanta híroldal, amely az agrárszektorral és az élelmiszeriparral is sokat foglalkozik.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a németországi mézeskalácsgyártók 2020-ban összesen mintegy 86 500 tonna népszerű péksüteményt készítettek, ami alig több, mint az előző évben. A termelés közel negyedét exportálják, szinte kizárólag más európai országokba. Annak érdekében, hogy a mézeskalács a karácsony előtti időszakra idejében a boltokba kerüljön, elsősorban a harmadik negyedévben gyártják le azokat. A statisztikusok szerint az éves termelés csaknem harmada július és szeptember közé esik.

A Lebküchnerei Witte Specialitiesben a mézeskalács fő értékesítési ideje októbertől decemberig tart. A meleg évszakra Michael Witte ügyvezető különleges „nyári mézeskaláccsal” rukkolt elő, színes bevonattal, citrom, narancs és eper ízekben.

Ezek különösen népszerűek nürnbergi ajándékként és a turisták körében, mondja Witte. A vegán és gluténmentes mézeskalács, az alacsony cukortartalmú termékek és a mézeskalács édességek ma már a standard kínálat részét képezik.

Naponta legfeljebb hárommillió mézeskalács kerül ki a Lebkuchen-Schmidt nürnbergi főhadiszállásának sütőjéből. A 300 állandó munkás mellett 500 idénymunkás is dolgozik, akik gépeket kezelnek, szétválogatják a törött mézeskalácsot, vagy csomagolják a kész pékárut.

„A Lebkuchen abszolút szezonális cikk Németországban és Közép-Európában” – mondta Jürgen Brandstetter ügyvezető igazgató. A Brandstetter idén is növekedésre számít, az év végén pedig 100 millió euró körüli bevételt remélnek.

A cég rendszeresen jelenít meg új termékeket, például mézeskalácsot sült almadarabokkal vagy pörkölt mandulával. A tesztpékségben egész évben új recepteket próbálnak ki a szakemberek. De szerintük nem szabad túl egzotikusnak lennie. „A mézeskalács valami hagyományos. Valami olyan őrült dolog, mint az egyszarvú mézeskalács, nem illik hozzá sok újítás” – mondja Brandstetter.

„Bár a tészta hozzávalóit előírják, de mindig azt nézzük, hogy milyen újítások lehetségesek” – mondja Heiner Nobis, az aacheni Printen pékség munkatársa. Marcipánnal töltött gyógynövényes változatok is kaphatók. A Nobis cég már régóta készít étcsokoládéval bevont rózsaborsos terméket is, amely iránt a kereslet stabil.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

Mi okozhat allergiát télen?

2024. november 11. 16:10

A téli hónapokban más okoz orrdugulást és orrfolyást az embereknél, amit a fűtési szezon száraz, meleg levegője csak még jobban felerősít.

Több mint egy mester, több mint egy mesterség - debreceni mézeskalács manufaktúra

2020. január 19. 10:36

Radics László népi iparművésszel, a Népművészet Mesterével, a szakmája gyökereiről, a több száz éve megőrzött eszközökről, alapanyagokról beszélgettünk.

Természetes karácsonyfadíszek, akár ehető formában!

2022. december 18. 09:36

Giccses díszekkel teli a karácsony, vagy inkább a természetes díszeket kedveljük? Mi a kettő közötti egészséges harmóniára törekszünk, így sok, akár ehető kincs is kerül a dekorációba.

Németországban gyártják a legtöbb mézeskalácsot az EU-n belül

2021. január 5. 06:52

Németország után a második legjelentősebb mézeskalács-gyártó ország Hollandia volt 2019-ben.

A mézeskalács színes története

2023. december 21. 14:10

A hagyományos karácsonyi sütemények sorában talán a legfontosabb szerepet a mézeskalács tölti be, hiszen az elkészítésébe, díszítésébe akár a legkisebbek is bevonhatók, az illata pedig, egybeolvadva a fenyőfa illatával, utánozhatatlan hangulatot teremt. De honnan ered a mézeskalács-készítés hagyománya?