Agrárgazdaság

Több mint kétszeresére nőtt a gabonakereskedő ADM nyeresége

Kép: Google Térkép

A globális gabonakereskedő Archer-Daniels-Midland Co. harmadik negyedévi nyeresége több mint kétszeresére nőtt, mivel az olajos magvak feldolgozásának erős haszonkulcsa és a növekvő növényi olaj iránti kereslet fellendítette az alapvető mezőgazdasági szolgáltatásokat és az olajos magvak szegmenst.

Az egyesült államokbeli székhelyű vállalat arra számít, hogy a kereslet és a marzs-környezet továbbra is kedvező marad, ami támogatja a negyedik negyedévi eredményeket. Az egy részvényre jutó éves nyereség rekordnak számító lehet, immár a második egymást követő évben.

A vállalat mindeközben magasabb gyártási költségekből, valamint a megemelkedett gabona- és energiaárakból fakadó ellenszélre is felhívta a figyelmet.

Az ADM legfrissebb eredményei bepillantást engedtek abba, hogy a világ legnagyobb gabonakereskedői hogyan viselték a koronavírus világjárványt, valamint az élelmiszer- és üzemanyag-keresletben a járvány által kiváltott változásokat.

Az ADM és a rivális agrárvállalkozások, a Bunge, Cargill és Louis Dreyfus profitálnak az élelmiszerek és a megújuló üzemanyagok iránti növekvő keresletből, mivel egyes pandémiás korlátozások enyhülnek. Az ADM figyelemmel kíséri az inflációból és az ellátási lánc problémáiból eredő helyzetet, de továbbra is optimista a következő évre vonatkozóan – mondta Juan Luciano vezérigazgató. „Inflációs helyzet alakult ki. Energiaproblémáink vannak, amelyekkel a csapat foglalkozik, és próbáljuk enyhíteni őket” – tette hozzá.

Az erős növényi olaj iránti kereslet és a szójabab feldolgozására vonatkozó kedvező árrések 42%-os profitugrást eredményeztek az ADM legnagyobb mezőgazdasági szolgáltatási és olajos magvak szegmensében.

A növekedés a gyenge agráriumi szolgáltatások ellenére következett be, a Louisiana-öböl partvidékéről érkező export késedelme közepette, ahol a terminálok szeptemberben hetekig leálltak, miután az Ida hurrikán károkat okozott a régió elektromos hálózatában és megrongálta az infrastruktúrát.

Az ADM etanol üzletágát is magában foglaló szénhidrát-megoldások részlege gyengébb eredményt ért el a magas kukoricaárak miatt, míg az élelmiszeri szegmens eredménye 20%-kal emelkedett.

Az ADM-nek tulajdonítható nettó nyereség 134%-kal 526 millió dollárra, részvényenként 93 centre nőtt a szeptember 30-ával zárult három hónapban, az egy évvel korábbi 225 millió dollárról, ami részvényenként 40 centet tett ki. Az egy részvényre jutó korrigált eredmény 9%-kal, 97 centre nőtt, meghaladva a konszenzusos 89 centes becslést. A bevétel 15,13 milliárdról 20,34 milliárd dollárra nőtt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

A Bunge profitja felülmúlta a várakozásokat

2021. február 12. 11:08

A Bunge nettó jövedelme 551 millió dollárt, azaz részvényenként 3,74 dollárt tett ki a december 31-én véget ért negyedévben.

A Bunge az eddig vártnál nagyobb eredményre számít 2023-ban

2023. augusztus 7. 10:40

A bevételek ugrásszerűek, miközben a Bunge azon dolgozik, hogy lezárja a Viterra terménykezelővel kötött egyesülési megállapodást,

Duplázódhat a profit a Bayer várakozásai szerint

2021. március 13. 04:17

A Bayer vezetősége szerint az új termékeknek köszönhetően a társaság eredménye 2024-ig várhatóan megduplázódik.

Megugrott a gabonakereskedő ADM nyeresége

2021. április 30. 06:03

Az Archer Daniels Midland Co. (ADM) első negyedéves nyereségnövekedéséről számolt be gyorsjelenésében.