Terményárak

Black Friday volt – a fizikai piacon nem estek a jegyzések

Agrofórum Online

Kettévált a piac az elmúlt héten – a tőzsdei jegyzések nagyot zuhantak, míg a fizikai piacokon, ahol a tényleges üzletkötések történtek, maradtak az árak a korábbi szinteken.

Napi elemzéseikben folyamatosan beszámoltunk az árak mozgásáról a világ nagy tőzsdéin és jól követhető volt a pénzügyi alapok tevékenysége. A ’Black Friday’ hatást az eredményezte, hogy a normál kereskedelmi folyamatoktól függetlenül kezdték felszámolni korábbi vételeiket, a hirtelen nagy forgalom eredményezte a jelentős árcsökkenést. Az egyes termékek közül a Minneapolisban jegyzett amerikai tavasz-búza ára nem esett nagyot, a többi termék, a búza, kukorica és a szója jegyzése is nagyot zuhant. A nagy esések utáni korrekció be is indult, de még mindig nem érték el a jegyzések a korábbi csúcs-értékeket. Ez is jelzi, hogy az esést a piac túlzottnak tartotta, a továbbiakban is inkább a tartott-magas árak maradhatnak jellemzőek.

Az elmúlt napok eseményei közül továbbra is az ausztráliai búza mennyisége és minősége van leginkább a figyelem középpontjában. Most már a mennyiséget kevésbé érzik veszélyeztetve, a minőségre vonatkozóan is javult a hangulat – megkezdődtek az új értékesítések, Japán is vásárolt egy kisebb, 25.000 tonnás mennyiséget a héten.

A héten igazolódtak a korábbi hírek, Oroszország valóban bevezetett február 1-jétől kiviteli mennyiségi korlátozást – igaz, a 14 millió tonnás keret a kereskedelmi várakozások felett van, a piac kisebb mennyiséget várt. A kiviteli vámok további emelése is várható, most már 84,9 USD/to-n van a szintje és ha a nemzetközi árak maradnak, várhatóan tovább fogják emelni a vámot. Ennek már van érezhető hatása, az orosz búza iránti kereslet már csökkent. A piac kínálati oldalán már jelentkezik a dél-amerikai lehetőség is és már most vannak eladási ajánlatok a Földközi tenger térségében, a szokásos orosz-ukrán vevőknél az argentínai árura. Ez várhatóan megjelenik majd a Közel-Keleten is, ami az orosz intézkedések hatását némileg ellensúlyozni tudják majd.

A kukorica és a szója esetében a legfontosabb most, hogy Brazíliában mennyi csapadék lesz a következő hetekben. A következő néhány napban Brazília nagy részén 40-65 mm csapadék várható és ez kedvező mindkét terménynek, az elmúlt napok hiányát enyhítheti. Ez volt, ami Chicagoban is hozott némi árcsökkenést, de később már ott is újra emelkedtek a jegyzések.    

A fizikai piacokon az áralakulás a +/- 2-5 USD/to sávban mozgott, táblázatunk is jelzi, hogy a kivárás továbbra is jellemző, de most már nem csak az eladók, de a vevők részéről is.

A hazai helyzetet is a számvetés jellemzi, a termelők túlnyomó többsége már lezárta az évet, alig lehet eladót találni. A végfelhasználók is már az első negyedévre gondolnak, inkább enyhén csökkenő árakban bízva. Erre ad alapot a nemzetközi kereskedelmi árak alakulása, de a Forint árfolyamának elmozdulása inkább a Forintban kifejezett árak csökkenése ellen hatott. Várhatóan csendes, eseménytelen lesz a következő néhány hét, talán a legmarkánsabb változás a búza-liszt-sütőipari termékek körében várható. A búza árának emelkedése már látszik a lisztárakban is és további áremelkedés valószínűsíthető az eddig bejelentett intézkedések (pl. energia árak változása) következményeként.

Bidló Gábor

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Csendes évkezdet, várakozással

2022. január 11. 13:02

Komolyabb mozgás itthon sem volt az első héten, nagyon úgy érződik, az évet csak ezen a héten fogják sokan megkezdeni.

Megnyugtató tények – csökkenő árak

2021. február 15. 06:35

A több szempontból is várt USDA-becslés kedden megerősítette, hogy a világ terménykereskedelmében átrendeződés történt, és Kína lett a világ legnagyobb kukoricaimportőre és lehet, hogy rövidesen búzából is az élre tör.

Emelkedő árak – fokozódó bizonytalansággal

2022. október 3. 09:03

Az árak stabilizálódása vagy esetleges csökkenése lenne érdeke az európai piacnak, jelentős különbség alakulhat ki a szezon második felében a megjelenő többletek miatt.

Terményárak: az eladók fagyasztották be a piacot

2019. október 8. 09:03

Az első októberi napok a terménypiacokon további enyhe erősödést hoztak, aminek alapja a fekete-tengeri búzaárak emelkedése volt.