Növénytermesztés
Fizetett tartalom

megaN: nitrogénkötő baktérium csávázószer

Biovéd 2005 Kft.

Előző havi cikkünkben bemutattuk nitrogénkötő baktérium készítményeink használatának lehetőségét a dráguló műtrágyák részleges helyettesítésére. A Biovéd által kidolgozott biológiai nitrogén utánpótlási rendszer három készítményből áll, amiket a termesztési ciklus különböző fázisaiban lehet használni, és amelyekből az első – a felhasználás időrendjében – a csávázás.

A Biovéd az előző években – felismerve a baktériumos természetes nitrogén utánpótlás jelentőségét – kifejlesztette és engedélyeztette a megaN nevű mikrobiológiai készítményt.

1. ábra: Szaporodási fázisban lévő Bacillus megaterium sejtek

A megaN hatóanyaga a Bacillus megaterium nitrogénkötő baktérium (1. ábra), ami a gyökerekkel szimbiózisban élve a növény által kiválasztott cukros gyökérváladékot fogyasztja, ennek energiájából megköti a levegő nitrogénjét, amit a rövid életciklusú baktérium sejtek elhalása után a növény fel tud használni. A megaN Bacillus megaterium hatóanyaga a nitrogénkötés mellet képes a foszformobilizálásra is, vagyis a talajban kötött formában lévő foszfort a növények számára felvehető formába alakítja át.

Ahhoz, hogy egy nitrogénkötő baktériummal történő oltás sikeres legyen, a baktérium oltóanyagot célzottan a növény gyökerének közelében kell juttatnunk. Erre a legkézenfekvőbb, legelegánsabb és egyben legköltséghatékonyabb megoldás a vetőmag csávázása. A nitrogénkötő baktérium csávázás során a vetőmagot használjuk az oltóanyagnak a termőföldre juttatására. Ebben az esetben a nitrogénkötő baktérium mindjárt a csírázó gyököcskével tud kapcsolatba kerülni, és ki tudja alakítani a növény gyökerével a szimbiotikus kapcsolatot, ami mind a növény, mind a termelő számára hasznos.

A Bacillus megaterium csávázásra alkalmas spóraképző baktérium. A készítményben lévő baktérium sejteket több sejtfal réteg veszi körül, ami megvédi a külső behatásoktól. Mind a megaN készítményben, mind a megaN csávázott vetőmag felületén a baktériumok egy éven túl is életképesek maradnak hűtés nélkül, akár magasabb hőmérsékleten tárolva is. A megaN készítmény együtt használható gombaölő és rovarölő szerekkel, ill. az ezekkel csávázott vetőmagok felülcsávázhatók a megaN készítménnyel. A Bacillus megaterium faj szerepel az EU biztonságos mikroorganizmus listáján, ami azt jelenti, hogy a hatóanyag az állatok és az ember számára is ártalmatlan.

A megaN készítmény nedvesíthető por (WP) formulázású. A csávázás művelete nedves porcsávázás. A csávázás során 15 liter vizes bázisú, például cukros ragasztó folyadék mellet 10 kg készítményt kell felvinni 1.000 kg vetőmagra.

1. grafikon: Kukorica cserepes kísérlet
2. ábra: Balra 4 db megaN csávázott, míg jobbra 4 db kontroll, 3 hetes, nitrogénszegény tápközegben nőtt kukorica növényke. Jól látszik a megaN csávázás gyökértömeg növelő hatása.

A megaN készítmény már a növény csírázása után, az első hetekben is kifejti pozitív hatását. Nitrogén szegény tápközegben végzett cserepes kísérletben a megaN hatása elsősorban a gyökértömeg jelentős növekedésében nyilvánult meg (1. grafikon, 2. ábra).

A megaN csávázó szer szántóföldi tesztelése nagyrészt a Szegedi Gabonakutató fajtáival történt. A szántóföldi kísérletek kivétel nélkül jó agronómiai körülmények között, teljes tápanyag ellátottságú területeken, optimális növényvédelem mellett zajlottak.

2. grafikon: Őszibúza szántóföldi kísérlet
3. grafikon: Kukorica szántóföldi kísérlet
4. grafikon: Napraforgó szántóföldi kísérlet

A 2., 3. és 4. grafikonok tanúsága szerint a megaN csávázás a jó termesztési körülmények között is terméstöbbletet és többlet hasznot eredményezett.

3. ábra: A megaN csávázott napraforgó táblák alul és jobb oldalon három nappal korábban virágoztak, mint a bal felső sarokban látható kontroll

A Bacillus megaterium csávázás jelentősen befolyásolta a növények fejlődését az egész tenyészidőszak során, erre utal, hogy a megaN csávázott napraforgó táblák három nappal korábban virágoztak (3. ábra). A megaN csávázás hatása kevésbé optimális körülmények esetén elméletileg még jelentősebb. A magas műtrágya árak és a várható ellátási nehézségek miatt a termelők kénytelenek megfontolni a szokásosnál kevesebb műtrágya felhasználását. A megaN készítmény alkalmazása jelentősen tudja ellensúlyozni a csökkentett műtrágya kijuttatás negatív hozadékát.

A következő hónapban a posztemergens kijuttatású nitrogénkötő készítményünket fogjuk bemutatni.

Dr. Bohár Gyula, Biovéd 2005 Kft., Pinkamindszent

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A „fekete arany”, avagy jövedelmező repcetermesztés titaN segítségével

2024. október 18. 11:10

A repce továbbra is előkelő helyet foglal el a magyarországi olajosnövény-kultúrákban, mely köszönhető számos felhasználási területének.

Terménypiaci körkép a nyári betakarítás után

2024. október 16. 09:40

Úgy tűnt, hogy mind mennyiségben, mind minőségben kiegyensúlyozott értékesítési szezonra számíthatunk, amely részben be is igazolódott.

A kukorica lesz a hazai vesztese a klímaváltozásnak, a napraforgó pedig az egyik nyertese

2024. október 6. 14:10

A kukorica helyét részben a napraforgó veheti át, illetve teret nyerhetnek olyan tavaszi vetésű növények is, mint például a cirok és a szója.

A pisztácia lehet az egyik új kultúránk?

2024. október 1. 10:40

Úgy tűnik, a pisztácia termesztésére egyre több lehetőségünk nyílik hazánkban is. Vannak gazdálkodók, akik kísérleti jelleggel már belekezdtek a kultúra termesztésébe.

A repce kelésbiztonsága - a megfelelő csávázással

2018. július 11. 15:32

Még szárazság esetén is bizonyítja hatékonyságát a Root Power. Ehhez három hibridet használtak fel egy üvegházi kísérletben, amelyben a vetés után 3 héttel körülbelül 22 °C-os szárazságstressznek tették ki a csíranövényeket.

Újra kell gondolni a kalászosok őszi növényvédelmét

2020. október 16. 09:20

Ha jövedelmezően szeretnénk a jövőben is kalászos gabonát termelni át kell gondolnunk az eddig alkalmazott technológiai elemek hatékonyságát, és ha indokolt változtatnunk/fejlesztenünk kell.

Signal 300 ES: rovarölőszeres csávázás „újragondolva”

2019. március 27. 08:14

Az Európai Unió az elmúlt évben szigorúan korlátozta a neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerek felhasználását. Ez számos, a mezőgazdasági termelés számára fontos következménnyel jár.

Vetőmagismeret: melyik vetőmagtípus és elnevezés mit jelent?

2022. április 16. 08:39

Mi is a drazsírozott, pillírozott, vetőszalagos, hibrid vetőmag, és mit jelent az a bizonyos F1 vetőmag?