Agrárgazdaság

A húsfeldolgozó cégek haszonkulcsa 300%-kal ugrott meg a járvány idején

Agrofórum Online

A négy legnagyobb húsfeldolgozó vállalat piaci erejét az erősen konszolidált amerikai piacon a húsárak megemelésére és a gazdálkodók nem teljesen áron történő fizetésére használták ki egyes vélemények szerint. A cégek megháromszorozták saját nettó haszonkulcsukat a járvány kezdete óta, mondták a Fehér Ház gazdasági tanácsadói.

A marha-, baromfi- és sertéshús piacának 55-85%-át irányító húsfeldolgozó cégek pénzügyi kimutatásai ellentmondanak azoknak az állításoknak, amelyek szerint a húsárak emelkedését a magasabb munkaerő- vagy szállítási költségek okozták – véli a Brian Deese, a Nemzetgazdasági Tanács igazgatója által vezetett tanácsadó csapat.

A tisztviselők tanulmányozták a Tyson Foods Inc., a csirketermelő és az eladások alapján legnagyobb amerikai húsipari vállalat bevételkimutatásait; a brazil székhelyű JBS SA, a világ legnagyobb húsfeldolgozója; a brazil marhahúsgyártó Marfrig Global Foods SA, amely a National Beef Packing Company többségének tulajdonosa; és a Seaboard Corp RIC számait.

A vállalatok bruttó nyeresége 120%-os kollektív megugrását mutatták a járvány óta, és 500%-os nettó bevételnövekedést mutattak az elemzésből. Ezek a vállalatok a közelmúltban 1 milliárd dollárnyi osztalékot és részvényvisszavásárlást jelentettek be, a járvány kezdete óta a részvényeseknek fizetett több mint 3 milliárd dolláron felül.

Az elemzés szerint a haszonkulcsok, amelyek a vállalatok költségein felül értendők szintén jelentősen megnőttek, megcáfolva azt az érvet, hogy a vállalatok csak a magasabb munkaerő- és ellátási költségeket hárítják át, a bruttó árrések 50%-kal, a nettó árrések pedig 300% felettiek. „Ha a növekvő ráfordítási költségek növelnék a húsárakat, akkor ezek a haszonkulcsok nagyjából változatlanok lennének, mert a magasabb árakat ellensúlyoznák a magasabb költségek” – áll az elemzésben.

Az otthon fogyasztott élelmiszerek fogyasztói árának novemberi 25%-át a húsárak emelkedése okozta, ami az elmúlt hónapokban tapasztalt infláció-ugrás egyik fő mozgatórugója. – A Tyson több mint 35%-kal megemelte a marhahús árát, ezzel rekordnyereséget értek el, miközben valójában kevesebb marhahúst adtak el, mint korábban – írták a tanácsadók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Mely élelmiszeripari beruházásokra költöttek a legtöbbet?

2023. május 29. 06:46

Az élelmiszeripari beruházások értéke folyó áron a kijelölt vállalkozások körében 9 százalékkal magasabb volt 2022-ben, mint 2021-ben.

Felpörögve: az élelmiszeripar teljesítménye 3,2 százalékkal nőtt

2024. október 5. 14:10

A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Meghaladja a nyolc százalékot a húságazat tavalyi teljesítmény bővülése

2019. április 10. 04:47

A húságazat kibocsátása 2018-ban meghaladta a 820 milliárd forintot, ezen belül a húsfeldolgozás, tartósítás 292 milliárd forintot, a hús és baromfihús készítmények gyártása pedig 192 milliárd forintot tett ki.

Elfogytak a hentesek, folyamatosan zárnak be a vágóhidak Németországban

2023. szeptember 9. 08:40

A zweibrückeni vágóhíd bezárása a környékbeli termelők számára különösen rossz hír, és többen az állatállományuk leépítését fontolgatják.