Állattenyésztés

Németországban kevesebb húst állítanak elő

Agrofórum Online

A német vágóhidak hústermelése 2017 óta folyamatosan csökken. A németek mindeközben átlagosan még mindig 57,3 kilogramm húst fogyasztanak fejenként évente. Egyre kevesebb húst állítanak elő Németországban, tavaly az egymást követő ötödik éve csökkent a termelés – közölte a wiesbadeni Szövetségi Statisztikai Hivatal. A sertéshús visszaesése különösen nagy volt. A statisztikai hivatal adatai szerint Németországban 2021-ben 56,2 millió sertést, szarvasmarhát, juhot és kecskét, valamint csaknem 669 millió csirkét, pulykát és kacsát vágtak le. A vágóhidak 7,6 millió tonna húst állítottak elő, 2,4 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. Ez azt jelenti, hogy a hústermelés 2017 óta folyamatosan csökkent az előző évhez képest.

A statisztikák szerint a sertéshús termelése 2,9 százalékkal esett vissza – de mennyiségét tekintve 5,0 millió tonnával még mindig messze az első helyen áll. 2016-hoz képest tizenegy százalékkal csökkent a mennyiség. Tavaly összesen 51,8 millió sertést vágtak le Németországban. A marhahús esetében 1,8 százalékos volt a visszaesés 2021-ben az előző évhez képest; a tavaly 1,1 millió tonnás termeléssel. 2016-hoz képest a termelés mintegy hét százalékkal esett vissza. A levágott szarvasmarhák száma 2020-hoz képest csaknem 1,0 százalékkal 3,2 millióra csökkent.

A baromfi hústermelése 1,6 százalékkal esett vissza – a statisztikák szerint ez elsősorban a pulykavágások meredek visszaesésének volt betudható. A fiatal brojlercsirkék vágási mennyisége viszont 1,4 százalékkal 1,1 millió tonnára emelkedett. Összességében valamivel kevesebb, mint 1,6 millió tonna baromfihúst állítottak elő 2021-ben.

A hústermelés visszaesésének számos oka van. Nem csak a húsfogyasztás visszaesésének tudható be, hiszen a Németországban megtermelt hús jelentős hányada exportra kerül, és statisztikailag 2020-ban 117,7 százalékos volt a húsönellátás mértéke.

A jelenlegi piaci helyzet azonban feszült. A sertéstenyésztők érdekképviselete néhány hete kifogásolta, hogy a sertéstelepek száma „drámaian” csökken. A koronavírus-járvány és az ezzel járó sertéspiaci áresés ismét egyértelműen a sertéstartó cégek kivonulását ösztönözte.

Ugyanakkor Németországban az egy főre jutó húsfogyasztás csökkenő tendenciája az utóbbi időben tartósabbá vált – írt a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ (BZL) szerint az egy főre jutó húsfogyasztás Németországban 2020-ban 57,3 kilogramm volt, ami az ilyen típusú adatrögzítés 1989-es megkezdése óta a legalacsonyabb érték. Sok fogyasztó egyre nagyobb érdeklődést mutat a tudatosabb és változatosabb táplálkozás iránt, ahogy a szövetségi mezőgazdasági minisztérium táplálkozási jelentésében a közelmúltban többször is szerepelt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

Farkasprobléma: szigorú védelem helyett új vadgazdálkodás?

2025. május 25. 16:10

Az EU csökkentette a farkas védelmi szintjét, így a tagállamok, köztük Németország is, vadgazdálkodási eszközökkel kezelhetik a növekvő populáció okozta konfliktusokat.

"Cigányszószból" Magyaros szósz lesz

2020. augusztus 25. 15:02

A német sajtóban a Knorr márka tulajdonosa, az Unilever azt közölte, hogy a korábbi elnevezést negatívan lehet értelmezni, ezért döntöttek az új név mellett.

A cukkini betakarítását is fenyegeti a szárazság

2022. július 24. 11:47

Németországban az alsó-szászországi zöldségtermesztők a szárazság miatt küzdenek a termésért. A kiadások rendkívül megnőttek.

Még nem lélegezhetnek fel a német gabonaszállítók

2021. február 7. 10:34

A Rajna az árupiaci termékek, a gabonafélék és takarmányok, illetve a szén és az olajtermékek, fontos szállítási útvonala. A magas vízszint már a hét eleje óta problémákat okoz a régióban.