Agrárgazdaság

Évtizedes csúcson a kálium-karbonát ára

Agrofórum Online

A Nutrien Ltd, a világ legnagyobb műtrágyagyártó cége felpörgeti a kálium-karbonát, azaz hamuzsírtermelést, mivel a szankciók korlátozzák fehéroroszországi riválisát és visszafogja a nagyobb ütemű terjeszkedésüket.

A kálium-karbonát ára évtizedes csúcsra kúszott fel, mivel az állami tulajdonú Belaruskali, a Nutrien után a második legnagyobb termelőnek, az amerikai és európai szankciókkal kell megbirkóznia. Ez arra kényszerítette Fehéroroszországot, hogy logisztikailag átszervezze szállítmányait egy kulcsfontosságú litván kikötőből. Az emelkedő árak növelték a gazdák költségeit, és hozzájárultak az élelmiszer-inflációhoz.

A kanadai Nutrien 13,7-14,3 millió tonna kálium-karbonát eladására számít idén, szemben a tavalyi rekord 13,6 millióval. Ha szükséges, a második félévben további 500 000 tonnát tudnak ehhez a mennyiséghez hozzáadni, mondta Ken Seitz ideiglenes vezérigazgató.

Seitz azonban azt mondta az elemzőknek egy konferenciahíváson, hogy a Nutriennek „hosszú ideig tartó kihívásokkal” kell szembenéznie Fehéroroszországgal ahhoz, hogy a vállalat tovább bővíthesse a termelést, amihez munkaerő-kölcsönzésre és tőkeköltségekre lesz szükség a bányákban. „Nagyon pragmatikus megközelítést szeretnénk alkalmazni” – mondta Seitz. „Igyekszünk elkerülni azt, hogy húsvét vasárnapra építsünk templomokat, azaz hosszú távra kell gondolkodnunk.”

Egy interjúban Seitz azt mondta, hogy annak alapján fogja felmérni a helyzetet, hogy várhatóan meddig kell szankciókkal szembesülni Fehéroroszországnak. Azt is figyelembe veszi, hogy Alekszandr Lukasenko elnök hogyan viszonyul a Nyugathoz, miközben az országra gazdasági nyomás nehezedik.

A Nutrien részvényeinek árfolyama csaknem 4%-ot emelkedett, miután a vártnál magasabb 2022-es profitot jósoltak a cégnek. Seitz szerint az oroszok esetleges inváziója Ukrajnában szankciókhoz vezethet Oroszországgal szemben, és további kihatással lehet az élelmiszer- és műtrágyaárakra.

Joe Biden amerikai elnök szerint az orosz invázió veszélye „nagyon magas”. Oroszország a nitrogénműtrágyák gyártásában kulcsfontosságú szerepet betöltő földgáz, hamuzsírtermelő és -exportőr – írta a Reuters. Seitz elmondta, hogy a Nutrien kálium-karbonát vásárlói Délkelet-Ázsiában és nitrogénvásárlói Észak-Amerikában az Oroszországgal kapcsolatos bizonytalanság miatt a szokásosnál távolabbra merészkednek az ellátás biztosítására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán agrárszektor vesztesége elérheti a 83 milliárd dollárt

2024. október 12. 08:10

Az ukrán mezőgazdaság orosz invázió miatti közvetett vesztesége a betakarítás csökkenése miatt elérheti a 83 milliárd dollárt.

Állami támogatást kaphatnak műtrágya vásárlásra a román gazdák

2021. december 11. 06:36

A szaktárca szerint amennyiben a gazdák nem használnak elegendő műtrágyát, akkor a jövő évi termés akár 30 százalékkal is visszaeshet.

Minden hektár felett van 56 000 TONNA NITROGÉN a levegőben! - Dráguljon még tovább a műtrágya?

2022. április 4. 15:36

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy ily mértékű áremelkedés történik a műtrágyapiacon. Február vége felé jöttek az első hírek, hogy érdemes készletre vásárolni, mert jelentős drágulás várható. Sokan úgy vélték akkor, hogy hova drágulna a műtrágya, amikor már így is éppen elég drága.

AKI: Emelkedett a műtrágyák és a növényvédő szerek ára

2018. október 26. 07:30

Jellemzően 6-12 százalékkal emelkedett a különböző műtrágyák ára, pedig a felvásárolt volumen a tavalyi évhez képest 25 százalékkal visszaesett. 

Ne a tápanyagellátás legyen limitáló!

2023. március 7. 07:36

A kalászosok és a repce első (és talán legfontosabb) fejtrágyázása a legtöbb helyen már megtörtént, ami azonban csak az első lépés a siker felé vezető úton.