Agrárhírek

A német gazdák elkötelezettek az üvegházgáz-kibocsátás mérséklése iránt

Agrofórum Online

Az éghajlatváltozás mérséklésére kidolgozott kibocsátási célok az összes emberi eredetű üvegházhatású gáz-kibocsátás (ÜHG) 10-14 százalékáért felelős mezőgazdasági ágazatra is kiterjednek. Hogy láthassuk az egyes kibocsátásmérséklési intézkedések tényleges megvalósulásának esélyét, ismernünk kell a gazdák álláspontját, ismereteit, és a hozzáállását a mezőgazdasági ÜHG-kibocsátásokhoz és annak csökkentéshez.

A Hamburgi Egyetem kutatói ezért online kérdőívvel keresték meg a német gazdákat, akik közül végül 254-en (80 százalékban férfiak) adtak választ a kérdésekre. A kérdőívben az ÜHG-kibocsátás csökkentése iránti ismereteikről, elkötelezettségükről, és arról tölthettek ki feleletválasztós tesztet, hogy mennyire fogadják el az ezzel kapcsolatos szabályozásokat. A kutatók a válaszadókat gazdálkodói ágazatok szerint csoportosították, elkülönítették a hagyományos és a biogazdálkodást, valamint az állattenyésztést és a szántóföldi gazdálkodást.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gazdák általában tisztában vannak a klímaváltozás tényével, elkötelezettek a kibocsátáscsökkentés iránt, de némely alapvető információ hiánya hátráltatja őket. Válaszaikban a mezőgazdasági szaklapokat nevezték meg a leginkább követett információközvetítő eszközként, a mezőgazdasági szakemberek legnagyobb részben ezekből tájékozódnak a témában. A német farmerek közül nagyon kevesen (a válaszadók hozzávetőlegesen egytizede) gondolták, hogy az éghajlatváltozás lehetséges következményei túl vannak értékelve. Ugyanakkor kétharmaduk érzése szerint a közvélemény nagy mértékben okolja a mezőgazdaságot az ÜHG-kibocsátásokért. A biogazdálkodók közül különösen sokan nem értettek egyet azzal az állítással, hogy a mezőgazdasági kibocsátás mérséklésére alig van lehetőség: majdnem háromnegyedük szerint ez inkább nem igaz, míg a többi szektorban a gazdáknak csupán a fele nem ért ezzel egyet.

Az éghajlatbarát megoldások bevezetésének kedvező gazdasági környezeti helyzetét is a biogazdák látják optimálisnak, a többi ágazat szereplői borúlátóbbak, úgy érzik, nem igazán megfelelő a gazdasági környezet az ÜHG-kibocsátás csökkentéséhez. Azt azonban a mezőgazdák nagy része közel egyöntetűen elismeri, hogy az éghajlatkímélő megoldások alkalmazásával a bevétel inkább növelhető, azonban az átállással járó kockázatokat a biogazdálkodóknál lényegesen nagyobbnak értékelik a többi ágazat képviselői, mely vélhetően visszatartja őket a változtatásoktól.

Mi is motiválná leginkább a gazdákat az ÜHG-kibocsátás mérséklésre? Kiemelkedően sokan gondolják, hogy ha az így készült termékek versenyelőnyt élveznek, az a gazdák mintegy háromnegyedének komoly motivációt jelentene. Közel ugyanennyien találták motiválónak a támogatási formák bevezetését az éghajlatbarát művelésre. Negyedüket viszont mindemellett elbizonytalanítaná, hogyha új technológiák alkalmazását kívánná meg a mérséklés, ők szívesebben gondolkoznának másfajta éghajlatbarát megoldásban.

Összességében a német gazdák rendkívül nyitottak lennének az éghajlatbarát gazdálkodási módok alkalmazása iránt, hogyha a termékeken ez megfelelően jelölve lenne, illetve ha támogatást vagy nyilvános elismerést kapnának érte. A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy amíg a mezőgazdasági ÜHG-kibocsátásokkal kapcsolatban nincs jogi szabályozás adókon és támogatásokon keresztül, addig a belső személyes motiváció az egyetlen és legfontosabb késztetés az önként vállalt kibocsátáscsökkentésre. A kutatás igen aktuális segítséget nyújt olyan, a gazdák szempontjainak figyelembe vételével történő további stratégiák kidolgozásához, melyek elősegítik az ÜHG-kibocsátás csökkenését.

Forrás:

Jantke, K.; Hartmann, M.J.; Rasche, L.; Blanz, B.; Schneider, U.A. Agricultural Greenhouse Gas Emissions: Knowledge and Positions of German Farmers. Land 2020, 9, 130. https://doi.org/10.3390/land9050130

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aggasztó dolgot találtak a sertés- és marhahúsban, azonnali intézkedésre van szükség

2025. október 17. 09:10

A nagyipari élelmiszer-előállításnak megvan az a hátulütője, hogy ma már néha azt sem tudjuk, mit viszünk be az étellel a szervezetünkbe.

Fűzfa mint klímamentő takarmány? Ígéretes kutatás!

2025. október 17. 07:10

A fűzfa levele akár 80%-kal csökkentheti a szarvasmarhák káros gázkibocsátását – és ezzel új irányt mutathat az állattartásban.

Az öregek mehetnek, a fiatal gazdáknak készíti elő a terepet az Európai Unió?

2025. október 16. 16:10

Erőltetett generációváltás lehet az új Közös Agrárpolitika (KAP) egyik következménye, amely három év múlva vadonatúj helyzetet teremt az európai mezőgazdaságban.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Még nem lélegezhetnek fel a német gabonaszállítók

2021. február 7. 10:34

A Rajna az árupiaci termékek, a gabonafélék és takarmányok, illetve a szén és az olajtermékek, fontos szállítási útvonala. A magas vízszint már a hét eleje óta problémákat okoz a régióban.

Az Aldi drasztikusan emeli a tejárakat Németországban

2022. július 6. 07:37

A kérdés az lesz a következő hetekben, hogy a fogyasztók miként reagálnak a drágulás meredek tempójára.

Megkezdődik a burgonya betakarítása: a szárazság csökkentheti a kínálatot

2022. július 23. 12:34

Javában tart a korai burgonya betakarítása Németországban. Az, hogy mennyire lesz jó az év a termelőknek, attól függ, esik-e még eső.

800 liter növényvédő szer szivárgott ki a pótkocsiból

2022. május 14. 09:16

Németországban súlyos baleset történt egy traktorszerelvénnyel.