25℃ 17℃
június 11. Barnabás, Barangó
Agrárhírek

A német gazdák elkötelezettek az üvegházgáz-kibocsátás mérséklése iránt

Agrofórum Online

Az éghajlatváltozás mérséklésére kidolgozott kibocsátási célok az összes emberi eredetű üvegházhatású gáz-kibocsátás (ÜHG) 10-14 százalékáért felelős mezőgazdasági ágazatra is kiterjednek. Hogy láthassuk az egyes kibocsátásmérséklési intézkedések tényleges megvalósulásának esélyét, ismernünk kell a gazdák álláspontját, ismereteit, és a hozzáállását a mezőgazdasági ÜHG-kibocsátásokhoz és annak csökkentéshez.

A Hamburgi Egyetem kutatói ezért online kérdőívvel keresték meg a német gazdákat, akik közül végül 254-en (80 százalékban férfiak) adtak választ a kérdésekre. A kérdőívben az ÜHG-kibocsátás csökkentése iránti ismereteikről, elkötelezettségükről, és arról tölthettek ki feleletválasztós tesztet, hogy mennyire fogadják el az ezzel kapcsolatos szabályozásokat. A kutatók a válaszadókat gazdálkodói ágazatok szerint csoportosították, elkülönítették a hagyományos és a biogazdálkodást, valamint az állattenyésztést és a szántóföldi gazdálkodást.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gazdák általában tisztában vannak a klímaváltozás tényével, elkötelezettek a kibocsátáscsökkentés iránt, de némely alapvető információ hiánya hátráltatja őket. Válaszaikban a mezőgazdasági szaklapokat nevezték meg a leginkább követett információközvetítő eszközként, a mezőgazdasági szakemberek legnagyobb részben ezekből tájékozódnak a témában. A német farmerek közül nagyon kevesen (a válaszadók hozzávetőlegesen egytizede) gondolták, hogy az éghajlatváltozás lehetséges következményei túl vannak értékelve. Ugyanakkor kétharmaduk érzése szerint a közvélemény nagy mértékben okolja a mezőgazdaságot az ÜHG-kibocsátásokért. A biogazdálkodók közül különösen sokan nem értettek egyet azzal az állítással, hogy a mezőgazdasági kibocsátás mérséklésére alig van lehetőség: majdnem háromnegyedük szerint ez inkább nem igaz, míg a többi szektorban a gazdáknak csupán a fele nem ért ezzel egyet.

Az éghajlatbarát megoldások bevezetésének kedvező gazdasági környezeti helyzetét is a biogazdák látják optimálisnak, a többi ágazat szereplői borúlátóbbak, úgy érzik, nem igazán megfelelő a gazdasági környezet az ÜHG-kibocsátás csökkentéséhez. Azt azonban a mezőgazdák nagy része közel egyöntetűen elismeri, hogy az éghajlatkímélő megoldások alkalmazásával a bevétel inkább növelhető, azonban az átállással járó kockázatokat a biogazdálkodóknál lényegesen nagyobbnak értékelik a többi ágazat képviselői, mely vélhetően visszatartja őket a változtatásoktól.

Mi is motiválná leginkább a gazdákat az ÜHG-kibocsátás mérséklésre? Kiemelkedően sokan gondolják, hogy ha az így készült termékek versenyelőnyt élveznek, az a gazdák mintegy háromnegyedének komoly motivációt jelentene. Közel ugyanennyien találták motiválónak a támogatási formák bevezetését az éghajlatbarát művelésre. Negyedüket viszont mindemellett elbizonytalanítaná, hogyha új technológiák alkalmazását kívánná meg a mérséklés, ők szívesebben gondolkoznának másfajta éghajlatbarát megoldásban.

Összességében a német gazdák rendkívül nyitottak lennének az éghajlatbarát gazdálkodási módok alkalmazása iránt, hogyha a termékeken ez megfelelően jelölve lenne, illetve ha támogatást vagy nyilvános elismerést kapnának érte. A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy amíg a mezőgazdasági ÜHG-kibocsátásokkal kapcsolatban nincs jogi szabályozás adókon és támogatásokon keresztül, addig a belső személyes motiváció az egyetlen és legfontosabb késztetés az önként vállalt kibocsátáscsökkentésre. A kutatás igen aktuális segítséget nyújt olyan, a gazdák szempontjainak figyelembe vételével történő további stratégiák kidolgozásához, melyek elősegítik az ÜHG-kibocsátás csökkenését.

Forrás:

Jantke, K.; Hartmann, M.J.; Rasche, L.; Blanz, B.; Schneider, U.A. Agricultural Greenhouse Gas Emissions: Knowledge and Positions of German Farmers. Land 2020, 9, 130. https://doi.org/10.3390/land9050130

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Kéknyelv-betegség: új vakcinák, de késik az elérhetőség

2025. március 10. 16:10

Az Európai Unió két új vakcinát hagyott jóvá a kéknyelv-betegség ellen, de ezek egyelőre nem érhetők el a gazdák számára.

Kevesebb élelmiszert adományoznak az emberek?

2023. július 22. 08:10

Az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez.

Csökkenhet a német búzatermés

2020. május 21. 08:34

Ebben az esztendőben a németországi búzatermesztés 2,9 százalékkal eshet vissza éves alapon, ez 22,38 millió tonnás adatot eredményezhet.

A biogázüzemek a német áramtermelés 46 százalékát fedezhetik

2022. augusztus 11. 08:02

Szakértők azt feltételezik, hogy középtávon Németország gázszükségletének mintegy három százaléka fedezhető biometánnal.