Agrárhírek

A német gazdák elkötelezettek az üvegházgáz-kibocsátás mérséklése iránt

Agrofórum Online

Az éghajlatváltozás mérséklésére kidolgozott kibocsátási célok az összes emberi eredetű üvegházhatású gáz-kibocsátás (ÜHG) 10-14 százalékáért felelős mezőgazdasági ágazatra is kiterjednek. Hogy láthassuk az egyes kibocsátásmérséklési intézkedések tényleges megvalósulásának esélyét, ismernünk kell a gazdák álláspontját, ismereteit, és a hozzáállását a mezőgazdasági ÜHG-kibocsátásokhoz és annak csökkentéshez.

A Hamburgi Egyetem kutatói ezért online kérdőívvel keresték meg a német gazdákat, akik közül végül 254-en (80 százalékban férfiak) adtak választ a kérdésekre. A kérdőívben az ÜHG-kibocsátás csökkentése iránti ismereteikről, elkötelezettségükről, és arról tölthettek ki feleletválasztós tesztet, hogy mennyire fogadják el az ezzel kapcsolatos szabályozásokat. A kutatók a válaszadókat gazdálkodói ágazatok szerint csoportosították, elkülönítették a hagyományos és a biogazdálkodást, valamint az állattenyésztést és a szántóföldi gazdálkodást.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gazdák általában tisztában vannak a klímaváltozás tényével, elkötelezettek a kibocsátáscsökkentés iránt, de némely alapvető információ hiánya hátráltatja őket. Válaszaikban a mezőgazdasági szaklapokat nevezték meg a leginkább követett információközvetítő eszközként, a mezőgazdasági szakemberek legnagyobb részben ezekből tájékozódnak a témában. A német farmerek közül nagyon kevesen (a válaszadók hozzávetőlegesen egytizede) gondolták, hogy az éghajlatváltozás lehetséges következményei túl vannak értékelve. Ugyanakkor kétharmaduk érzése szerint a közvélemény nagy mértékben okolja a mezőgazdaságot az ÜHG-kibocsátásokért. A biogazdálkodók közül különösen sokan nem értettek egyet azzal az állítással, hogy a mezőgazdasági kibocsátás mérséklésére alig van lehetőség: majdnem háromnegyedük szerint ez inkább nem igaz, míg a többi szektorban a gazdáknak csupán a fele nem ért ezzel egyet.

Az éghajlatbarát megoldások bevezetésének kedvező gazdasági környezeti helyzetét is a biogazdák látják optimálisnak, a többi ágazat szereplői borúlátóbbak, úgy érzik, nem igazán megfelelő a gazdasági környezet az ÜHG-kibocsátás csökkentéséhez. Azt azonban a mezőgazdák nagy része közel egyöntetűen elismeri, hogy az éghajlatkímélő megoldások alkalmazásával a bevétel inkább növelhető, azonban az átállással járó kockázatokat a biogazdálkodóknál lényegesen nagyobbnak értékelik a többi ágazat képviselői, mely vélhetően visszatartja őket a változtatásoktól.

Mi is motiválná leginkább a gazdákat az ÜHG-kibocsátás mérséklésre? Kiemelkedően sokan gondolják, hogy ha az így készült termékek versenyelőnyt élveznek, az a gazdák mintegy háromnegyedének komoly motivációt jelentene. Közel ugyanennyien találták motiválónak a támogatási formák bevezetését az éghajlatbarát művelésre. Negyedüket viszont mindemellett elbizonytalanítaná, hogyha új technológiák alkalmazását kívánná meg a mérséklés, ők szívesebben gondolkoznának másfajta éghajlatbarát megoldásban.

Összességében a német gazdák rendkívül nyitottak lennének az éghajlatbarát gazdálkodási módok alkalmazása iránt, hogyha a termékeken ez megfelelően jelölve lenne, illetve ha támogatást vagy nyilvános elismerést kapnának érte. A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy amíg a mezőgazdasági ÜHG-kibocsátásokkal kapcsolatban nincs jogi szabályozás adókon és támogatásokon keresztül, addig a belső személyes motiváció az egyetlen és legfontosabb késztetés az önként vállalt kibocsátáscsökkentésre. A kutatás igen aktuális segítséget nyújt olyan, a gazdák szempontjainak figyelembe vételével történő további stratégiák kidolgozásához, melyek elősegítik az ÜHG-kibocsátás csökkenését.

Forrás:

Jantke, K.; Hartmann, M.J.; Rasche, L.; Blanz, B.; Schneider, U.A. Agricultural Greenhouse Gas Emissions: Knowledge and Positions of German Farmers. Land 2020, 9, 130. https://doi.org/10.3390/land9050130

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nemcsak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

A Krombacher a legnépszerűbb német sör

2020. július 12. 14:02

A németek inkább hideg Pils típusú sört szeretnek fogyasztani. Nem csoda tehát, hogy a tíz legkeresettebb német sörmárka közül hét ilyen jellegű sört készít fő termékként.

Bajor vadnyugat: lasszóval fogta meg a gazda a borjút az autópályán

2023. április 16. 08:03

Vadnyugati környezetbe illő jeleneteket lehetett látni Bajorországban az autópályán, mert egy gazda „lasszóval” kapta el megszökött borját az autók között.

Drasztikusan csökken a német termelők jövedelme

2024. december 27. 08:10

A mezőgazdasági termelők átlagos vállalati eredménye 30%-kal 77 500 euróra esett vissza egységenként.

Tovább élénkül a vita a német bioüzemanyagokról

2023. február 5. 08:43

Németországban évente körülbelül 3 millió tonna biodízelt kevernek össze fosszilis dízelolajjal, és az állati takarmányt is repce feldolgozásával állítják elő.