Éves viszonylatban a napraforgó-étolaj, a félbarna kenyér, a görögdinnye, a rizs, a gyümölcsjoghurt, a csirkeszárny, a zöldpaprika és az uborka ára ugrott meg a legjobban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) inflációs kosarában szereplő élelmiszerek közül. Ezzel szemben a citrom, az alma, a vöröshagyma és a narancs több mint tíz százalékkal olcsóbb lett.
A zöldségek és gyümölcsök közül a görögdinnye 16 százalékkal a kilogrammonként 390 forintos átlagárig drágult, tavaly júniusban még 336 forintot kellett érte adni. Az uborka 14,4 százalékkal, a vöröshagyma pedig 12,4 százalékkal kerül többe, mint egy éve. Ezzel szemben a citromért 23 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint tavaly júniusban, de a narancs is 13 százalékkal, az alma 17 százalékkal, a vöröshagyma pedig 14 százalékkal lett olcsóbb.
Ha az idei árváltozásoklat nézzük, akkor a görögdinnye kétszer annyiba kerül, azaz 102 százalékkal lőtt ki az ár, de itt érdemes figyelembe venni, hogy alapvetően szezonális termékről van szó. A fejes káposzta 40 százalékos áremelkedési is kiemelkedő. Ezen, a január óta számolt időtávon az uborka 340 százalékkal, a paradicsom pedig 28 százalékkal lett olcsóbb.
A húskészítmények közül egy éves távlatban a csirkeszárny 12,2 százalékos drágulása számít kiemelkedőnek. A marhahúsért (rostélyos, csontos) és a bontott csirkéért is 8 százalékkal kell többet fizetni a pénztáraknál. A rövidkaraj ára viszont 9 százalékkal a sertéscomb ára pedig 7 százalékkal csökkent. Idén januártól nézve a csirkemellfilé 15 százalékkal, a csirkecomb pedig 10 százalékkal drágult, miközben a száraszkolbász 4 százalékkal lett olcsóbb.
A szeszes italok közül egy év alatt a vörös és a fehér asztali bor 8,9, illetve 8,6 százalékkal drágult, legkevésbé, 2,2 százalékkal az Unicum ára emelkedett. 2021. januárjától az Unicum még 3,4 százalékkal olcsóbb is lett, miközben vörös és a fehér asztali bor 2,6, illetve 2,0 százalékkal drágult.
A többi élelmiszer közül a napraforgó étolaj egy év alatt 31,3 százalékkal, a félbarna kenyér 13 százalékkal, a rizs 11 százalékkal, a gyümölcsjoghurt 10,5 százalékkal, a zsemle 10,7 százalékkal, a tojás pedig 9 százalékkal drágult. A vaj viszont 1,2 százalékkal olcsóbb lett. Idén eddig a napraforgó-étolaj 12 százalékkal drágult, míg a spagetti ára 1,7 százalékkal mérséklődött.