Agrárgazdaság

A kávétermelés egyre többet árt a bolygónak

Agrofórum Online

A kávé az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, de a megnövekedett kereslet már veszélyezteti a környezetet. Az elmúlt 30 évben a kávé iránti növekvő kereslet a termelés 60%-os növekedéséhez vezetett, és számtalan veszélyt jelentett a környezetre a Nemzetközi Kávészervezet szerint.

A kávéfogyasztás mértéke már arra készteti a környezetvédőket és a tudósokat, hogy fenntartható módokat keressenek a kávé előállítására. Finn tudósok péládul fenntartható, laboratóriumban termesztett alternatívát próbálnak kidolgozni a következő csésze kávéhoz – de az előállítási technológia még mindig nagyon költséges. Előrejelzések szerint legalább négy évbe telhet, mire a VTT laboratóriumban termesztett kávéja megkaphatja a hatósági engedélyt, Finnországban, de a világ egyik legnagyobb kávéfogyasztó országában már most is komoly érdeklődés mutatkozott a termék iránt.

Az erdőirtástól a víz- és energiaforrások magas felhasználásáig a kutatások azt mutatják, hogy a megnövekedett kávétermelés árt a bolygónak.

A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet által közzétett jelentés szerint Brazília, a világ legnagyobb kávétermelője 15 éves csúcsot ért el az Amazonas esőerdőinek erdőirtása. Becslések szerint 13 235 négyzetkilométer – ami 2429 futballpályának felel meg – veszett el 2020 augusztusa és 2021 júliusa között, ami 22%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A kávégyártás nagy víz- és energialábnyomot is hagy maga után, mindössze 125 milliméter kávé előállításához 140 liter víz szükséges a Water Footprint Network szerint .

„A legtöbb kávé nedves őrlési folyamaton megy keresztül, amely jelentős mennyiségű édesvizet használ fel a kávé pépmentesítésére és mosására. Ezután a kávét megszárítják, megpörkölik, szállítják és lefőzik – ezek mindegyike energiát használ” – mondta Bambi Semroc, a Conservation International Fenntartható Földek és Vizek Központjának vezető alelnöke.

Nyersanyag-szakértők azt jósolják, hogy az árak tovább fognak emelkedni, „a globális piacok jelenlegi instabilitása, valamint a domináns kávétermelők – Brazília, Vietnám és Kolumbia – jövő évi termelése körüli bizonytalanságok miatt” – mondta Semroc, a Fenntartható Földek és Vizek Központjának munkatársa a CNBC-nek.

Egyes vélemények szerint a kávé olyan luxustermék, amelyet az emberek jó lelkiismerettel szeretnének megvásárolni a jövőbe is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Lépésről lépésre: így történhet a gazdaság átadása

2025. február 16. 08:10

Az agrárium egyik legégetőbb problémája a gazdálkodói réteg elöregedése. A generációváltás sikeres megvalósítását törvény is célozza.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Betelt a pohár: árstop lépett életbe 70 árucikkre Horvátországban

2025. február 10. 16:10

A négyszáz négyzetméternél nagyobb üzletekben az ársapkás termékek számára külön részleget kell biztosítani.

A finnek isszák a legtöbb kávét

2020. május 21. 16:47

Nyelvrokonainak szinte egész nap, minden helyzetben fogyasztanak kávét, a munkahelyeken is megkövetelik a kávészüneteket a dolgozók.

Erős évek következhetnek a kávézóláncnál

2020. december 12. 10:07

A jövőben a megrendeléseket elsősorban digitálisan, előre fizetve akarják felvenni, mivel a vállalat a változó szokásokra reagálva új üzletformátumokra térhet át.

Így lesz a kávébabból friss, gőzölgő ital

2020. augusztus 31. 16:02

Az adatok szerint csak az Egyesült Államokban több mint 150 millió ember iszik kávét naponta. Világszerte a fogyasztás meghaladja a napi 2,25 milliárd csészét.

Így védekezik a koronavírus ellen a Starbucks

2020. július 12. 08:04

Július 15-től kezdődően lép érvénybe a maszkviselési szabály a vállalat kávézóiban.