15℃ 7℃
október 31. Farkas, Rodrigó, Wolfgang
Agrárgazdaság

A kávétermelés egyre többet árt a bolygónak

Agrofórum Online

A kávé az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, de a megnövekedett kereslet már veszélyezteti a környezetet. Az elmúlt 30 évben a kávé iránti növekvő kereslet a termelés 60%-os növekedéséhez vezetett, és számtalan veszélyt jelentett a környezetre a Nemzetközi Kávészervezet szerint.

A kávéfogyasztás mértéke már arra készteti a környezetvédőket és a tudósokat, hogy fenntartható módokat keressenek a kávé előállítására. Finn tudósok péládul fenntartható, laboratóriumban termesztett alternatívát próbálnak kidolgozni a következő csésze kávéhoz – de az előállítási technológia még mindig nagyon költséges. Előrejelzések szerint legalább négy évbe telhet, mire a VTT laboratóriumban termesztett kávéja megkaphatja a hatósági engedélyt, Finnországban, de a világ egyik legnagyobb kávéfogyasztó országában már most is komoly érdeklődés mutatkozott a termék iránt.

Az erdőirtástól a víz- és energiaforrások magas felhasználásáig a kutatások azt mutatják, hogy a megnövekedett kávétermelés árt a bolygónak.

A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet által közzétett jelentés szerint Brazília, a világ legnagyobb kávétermelője 15 éves csúcsot ért el az Amazonas esőerdőinek erdőirtása. Becslések szerint 13 235 négyzetkilométer – ami 2429 futballpályának felel meg – veszett el 2020 augusztusa és 2021 júliusa között, ami 22%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A kávégyártás nagy víz- és energialábnyomot is hagy maga után, mindössze 125 milliméter kávé előállításához 140 liter víz szükséges a Water Footprint Network szerint .

„A legtöbb kávé nedves őrlési folyamaton megy keresztül, amely jelentős mennyiségű édesvizet használ fel a kávé pépmentesítésére és mosására. Ezután a kávét megszárítják, megpörkölik, szállítják és lefőzik – ezek mindegyike energiát használ” – mondta Bambi Semroc, a Conservation International Fenntartható Földek és Vizek Központjának vezető alelnöke.

Nyersanyag-szakértők azt jósolják, hogy az árak tovább fognak emelkedni, „a globális piacok jelenlegi instabilitása, valamint a domináns kávétermelők – Brazília, Vietnám és Kolumbia – jövő évi termelése körüli bizonytalanságok miatt” – mondta Semroc, a Fenntartható Földek és Vizek Központjának munkatársa a CNBC-nek.

Egyes vélemények szerint a kávé olyan luxustermék, amelyet az emberek jó lelkiismerettel szeretnének megvásárolni a jövőbe is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Putyin elnök kiadta a kemény parancsot, de ebbe beleroppan az orosz mezőgazdaság

2025. október 29. 16:10

Hogyan hat az évek óta tartó háború az orosz mezőgazdaságra? A szektor nem olyan rendíthetetlen, amilyennek mutatni akarják.

Ez vár ránk a mostani télen, a februárt megkeserülhetjük

2025. október 27. 16:10

Milyen lesz az idei tél? Ez a kérdés a gazdákat érdekli talán a legjobban Magyarországon, és most adunk a találgatáshoz némi kapaszkodót.

Beszakadt a búza ára, durva lépésre szánták el magukat a gazdák, óriási vita robbant ki

2025. október 27. 13:10

Aszály, erdőtüzek, extrém mértékű csapadék – idén is bőven sújtották természeti csapások az európai gazdákat. Akik közül néhányan most drasztikus lépésre vállalkoztak.

Döbbenetes hírek az ukrán földekről, erre senki sem számított a háború közepén

2025. október 22. 16:10

Három és fél éve háborúzik Ukrajna Oroszországgal, pedig mindkét állam fontos szerepet töltene be a világ élelmiszerbiztonságában.

Felvásárlásokkal növekedne a Nestlé

2020. február 19. 12:33

Lassan vissza akarnak vonulni a feldolgozott húsok és a csokoládé piacáról, ehelyett a kávéra és a növényi alapú élelmiszerekre akarnak koncentrálni.

A kapszulás kávé a leginkább környezetszennyező? – Meg fog lepődni!

2024. március 1. 08:40

A kávékapszulák után rengeteg szemét marad – de egyes szakértők szerint már azzal, hogy éppen a megfelelő mennyiségű kávét tartalmazzák, csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Hamarosan hozzá kell szoknunk az új kávéfajtákhoz

2024. július 29. 14:10

A világ kedvenc arabica kávéja visszaszorulóban van. Tudósok most azokat a kávékat keresik, amelyek elviselik a klímaváltozást.