Agrárgazdaság

A műtrágyaárak emelkedésének közvetett hatásai

Agrofórum Online

Egy tanulmány szerint a műtrágyaárak emelkedése további 100 millió embert fenyegethet az alultápláltság veszélyével.

Az ukrajnai konfliktus miatt jelentős mennyiségű búza, árpa és kukorica került blokád alá, a kutatók azonban úgy találták, hogy a régióból származó csökkentett élelmiszerexportnak kisebb hatása van az élelmiszerárak emelkedésére, mint ahogyan azt korábban feltételezték.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói által vezetett tanulmány szerint az elkövetkező évtizedekben az élelmiszer-biztonság hiányának elsődleges mozgatórugója az energia- és műtrágyaárak jelentős emelkedése lesz.

Mindezidáig nem volt kellően ismert, hogy az energia- és műtrágyaárak emelkedése és az exportkorlátozások hogyan befolyásolják a jövőbeni globális élelmiszerárakat. Kevés elemzés készült annak számszerűsítésére is, hogy az élelmiszerárak emelkedése milyen mértékű kárt okozhat az emberek táplálkozására és a környezet egészségére nézve.

A kutatócsoport egy globális területhasználati számítógéppel szimulálta az exportkorlátozások és a termelési költségek kiugrásának az élelmiszerárakra, az egészségre és a földhasználatra gyakorolt hatását 2040-ig.

Szimulációik szerint az exportkorlátozások, a megnövekedett energiaköltségek és a 2022 közepén a műtrágyaárak – amelyek háromszor magasabbak, mint az előző év elején – együttes hatása miatt az élelmiszerárak 2023-ban 81 százalékkal emelkedhetnek a 2021-es szinthez képest.

A csapat szerint az exportkorlátozások a szimulált áremelkedésnek csak kis hányadát teszik ki. Az Oroszországból és Ukrajnából származó export leállítása 2023-ban 2,6 százalékkal növelné az élelmiszerárakat, míg az energia- és műtrágyaárak kiugrása 74 százalékos emelkedést okozna.

Az élelmiszerárak emelkedése sok ember étrendjének szegényebbé válásához vezetne – állítja a kutatócsoport.

A kutatás eredményei szerint a magas műtrágyaárak fennmaradása esetén akár egymillió további haláleset is bekövetkezhet, és több mint 100 millió ember maradhat táplálék nélkül. A halálozások száma a legnagyobb mértékben a Szaharától délre fekvő Afrikában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten növekedne.

A számítások szerint a műtrágyák – amelyek kulcsfontosságúak a magas terméshozamok eléréséhez – árának hirtelen emelkedése nagymértékben csökkentené a gazdák körében történő felhasználásukat. Műtrágyák nélkül több mezőgazdasági területre lenne szükség a világ élelmiszer-termeléséhez – állította a kutatócsoport.

A szimulációk szerint ez 2030-ra Nyugat-Európa nagy részének – Belgium, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Németország, Portugália és az Egyesült Királyság – területének nagyságával növelné a mezőgazdasági területet. Ez súlyos hatással lenne az erdőirtásra, a szén-dioxid-kibocsátásra és a biológiai sokféleség csökkenésére – mondta el a kutatócsoport.

A tanulmány a Nature Food című folyóiratban jelent meg. A kutatásban a németországi Karlsruhe Institute of Technology, az amerikai Rutgers University és az Aberdeeni Egyetem kutatói is részt vettek.

Ez az olcsó élelmiszerek korszakának végét jelentheti. Bár ennek hatását szinte mindenki érezni fogja a heti bevásárlás során, a társadalom legszegényebbjeit fogja a legsúlyosabban érinteni, akiknek már most is nehézséget okozhat, hogy elegendő egészséges élelmiszert engedjenek meg maguknak

– mutatott rá Dr. Peter Alexander, az Edinburgh-i Egyetem geotudományi karának munkatársa, a tanulmány vezetője.

Bár a műtrágyaárak csökkennek az év eleji csúcsokhoz képest, továbbra is magasak, és ez 2023-ban is magas élelmiszerár-inflációhoz vezethet. Többet kell tenni a magasabb élelmiszerárak és az emberi egészséget és a környezetet érő károk közötti kapcsolat megszüntetése érdekében.

Forrás: https://scitechdaily.com/100-million-people-at-risk-the-hidden-cost-of-soaring-fertilizer-prices/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Lépésről lépésre: így történhet a gazdaság átadása

2025. február 16. 08:10

Az agrárium egyik legégetőbb problémája a gazdálkodói réteg elöregedése. A generációváltás sikeres megvalósítását törvény is célozza.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Betelt a pohár: árstop lépett életbe 70 árucikkre Horvátországban

2025. február 10. 16:10

A négyszáz négyzetméternél nagyobb üzletekben az ársapkás termékek számára külön részleget kell biztosítani.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

A magyar agrárium jövője az agrárszakképzésben rejlik

2023. május 6. 13:39

Az agráriumban fontos a jól felkészült, szakmailag és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező fiatalok szerepvállalása, akik a jelenlegi gazdáktól átveszik majd a stafétabotot.

Mennyibe kerül, milyen ételhez javasolt – ezeket is figyelembe veszik a rögös túrót vásárolók

2023. február 15. 11:22

A Tej Terméktanács megbízásából a Trend International Market Research Kft. végezte el a ’Rögös túró, mint minőségrendszer ismertsége Magyarországon” című kutatást.