24℃ 13℃
április 30. Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz
Agrárgazdaság

Akár négyszer olyan drága Magyarországon ugyanaz a tészta, mint nyugaton

Agrofórum Online

Miért kerül a sokszorosába ugyanaz az élelmiszertermék Magyarországon, mint bizonyos nyugat-európai országokban? A magas infláció miatt még árérzékenyebbé vált hazai vásárlók jogosan tehetik fel ezt a kérdést.

Pár évvel ezelőtt azért kezdett kemény harcba a magyar agrárkormányzat az – elsősorban nyugati – élelmiszergyártókkal, mivel azok a meglátása szerint eltérő minőségű termékeket szállítottak a mi piacunkra, mint az otthoniakra.

Ez a vita a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021 júliusában közzétett jelentésével lényegében lezárult. 2018 és 2021 között több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezték el, arra a megállapításra jutva, hogy a minőségbeli eltérés ténye a vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott, ugyanakkor a kutatás azt is megerősítette, hogy a jelenségnek több – adott esetben akár objektív – oka is lehet.

A kutatás során három ország – Ausztria, Magyarország és Németország – üzleteiben beszerzett élelmiszertermékek kerültek terítékre. Az eltérések pedig az eltérő nemzeti szabályozásból, a helyi alapanyagok felhasználásából, az eltérő gyártási körülményekből adódtak, különösen a sajátmárkás termékeknél, amelyek az adott ország igényeinek megfelelően készülnek.

Most valami hasonló vita kezd ismét kibontakozni, amelynek a Pénzcentrum.hu oldal úgy foglalta össze a lényegét, hogy Magyarországon „tovább dagad a tészta-pánik”. Korábban is felfigyelhettünk arra a jelenségre, hogy bizonyos termékek olcsóbban vásárolhatók meg Nyugat-Európában, mint a kisebb vásárlóerővel rendelkező Magyarországon, és ez legutóbb az olasz Barilla tészták kapcsán vált feltűnővé.

A Pénzcentrum.hu egyik újságírója szerint az egyik olaszországi üzletben a négy csomag félkilós Barilla tészta darabonként mindössze 0,79 euróba kerül, vagyis – 380 forintos árfolyammal számolva – egy kinti vásárlónak csupán 300 forintot kell kiadnia egy félkilós Barilláért.

Ezzel szemben a legismertebb magyarországi üzletláncok jelenleg ennél sokkal drágábban kínálják ugyanezt. A legolcsóbbnak számító Tescóban 480 forintba kerül fél kiló, a Kifli.hu webáruházban és a Sparban 1100-ba, az Auchanban pedig 650 forintba. Az Aldi 555 forintot kér 500 grammért, a Lidl pedig (egy akció keretében) 500-at.

„Magyarországon a legmagasabb ár négyszer, de még a legalacsonyabb is másfélszer akkora, mint a kollégánk által tapasztalt olaszországi. Persze mondhatjuk, hogy ez az alacsony, 300 forintos ár csak akkor érvényes, ha egyszerre négy csomagot vásárolunk, ám a fényképen az is látható, hogy az eredeti, egy csomagra érvényes ár is csupán 1,19 euró, azaz 452 forint”

– emelte ki a Pénzcentrum.hu, amely már idén januárban arról számolt be, hogy a Spar sajátmárkás termékei 82 százalékkal kerültek többe nálunk, mint Ausztriában. A Barilla termékeinél talán az okozza az eltérést, hogy Magyarországon a prémium kategóriába igyekeznek ezt besorolni, míg a nyugat-európai országokban inkább belépőáras terméknek számít.

(Fotó: Barilla/Facebook – képünk csak illusztráció!)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Lépésről lépésre: így történhet a gazdaság átadása

2025. február 16. 08:10

Az agrárium egyik legégetőbb problémája a gazdálkodói réteg elöregedése. A generációváltás sikeres megvalósítását törvény is célozza.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Betelt a pohár: árstop lépett életbe 70 árucikkre Horvátországban

2025. február 10. 16:10

A négyszáz négyzetméternél nagyobb üzletekben az ársapkás termékek számára külön részleget kell biztosítani.

A jövő ételeit 3D nyomtatóval és lézerrel "főzik" majd!

2019. január 19. 04:34

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket. A lézersugarak pedig a printelt élelmiszerekre irányulnak és pontos hőmérsékleten főzik meg az ételeket. Mivel az eszköz információval rendelkezik az összes alkotóelemről egyedi módon összekombinálhatja azokat.

Egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat

2022. november 21. 12:32

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol. A legkedveltebb hagyományosan a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.

Mennyibe kerül, milyen ételhez javasolt – ezeket is figyelembe veszik a rögös túrót vásárolók

2023. február 15. 11:22

A Tej Terméktanács megbízásából a Trend International Market Research Kft. végezte el a ’Rögös túró, mint minőségrendszer ismertsége Magyarországon” című kutatást.

A sivatagokban és a sarkvidékeken is termelnének élelmiszereket

2024. április 8. 12:40

Ha el tudjuk érni, hogy egységnyi területen maximalizájuk a megtermelt élelmiszer mennyiségét, akkor eljön az idő, hogy a sivatag sem jelenthet akadályt.