Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Az agrártermékekért is rubelt kérhetnek az oroszok

Az agrártermékekért is rubelt kérhetnek az oroszok

Kép: Pexels

A Kreml jelezte, hogy Oroszország teljes energia- és nyersanyagexportjának, így a mezőgazdasági termékeknek az elszámolása is rubelben történhet a jövőben. Ez megerősíti Vlagyimir Putyin orosz elnök azon próbálkozását, hogy a Nyugat is érezze az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók terheit.

Mivel Oroszország gazdasága a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta a legsúlyosabb válsággal néz szembe, Putyin március 23-án visszavágott a Nyugatnak, és elrendelte, hogy az orosz gázexportot rubelben kell fizetnie egyes országoknak. Ez a lépés arra kényszerítette Németországot, Európa legnagyobb gazdaságát, hogy szerdán „korai figyelmeztetést” adjon ki arról, hogy ellátási vészhelyzet felé tarthat. Németország tavaly a gáz 55%-át Oroszországból importálta.

Az eddigi legerősebb jelzésként, miszerint Oroszország még keményebb választ adhat a nyugati szankciókra, azt javasolta Moszkva, hogy szinte teljes energia- és nyersanyagexportját hamarosan rubelben lehet csak kifizetni.

A műtrágya alapanyagául is szolgáló földgáz mintegy 40%-át Oroszországból importálja Európa, és többnyire euróban fizet, azt állítja, hogy az orosz állami irányítású gázipari óriáscég, a Gazprom nem jogosult a szerződések átdolgozására.

Orosz tisztviselők többször is kijelentették, hogy a Nyugat azon kísérlete, hogy elszigetelje a világ egyik legnagyobb természeti erőforrás-termelőjét, irracionális önkárosítás, amely a fogyasztói árak emelkedéséhez vezet, és recesszióba taszítja Európát és az Egyesült Államokat – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Ez a folyamat az agrártermékeken keresztül az élelmiszerárakban is hangsúlyosan jelenik meg.

Egyes vélemények szerint a regionális valuták korszaka következik. Oroszország régóta törekszik arra, hogy csökkentse az amerikai valutától való függőségét, bár fő exportcikkeit – olaj, gáz, fémek és mezőgazdasági termékek – dollárban árazzák a globális piacokon.

Világviszonylatban a dollár a legtöbbet forgalmazott deviza, ezt követi az euró, a jen és a brit font.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A John Deere csökkentette 2024-es profit-előrejelzését

2024. május 24. 12:10

A romló gazdasági környezet miatt kevesebb gépet vesznek a gazdák 2024-ben, emiatt az eladás és a gyártók, például a Deere profitja csökken.

Az időjárás lehet a jövőben a gabonaárak fő mozgatórugója

2024. május 24. 10:10

Már nem a háború, hanem az időjárás hatásai – fagy, áradás, aszály, rovarkártevők – befolyásolják a legjobban a gabonaárakat.

Összeírja hazánk egyéni gazdaságait a KSH

2024. május 20. 10:10

Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Zuhan a konstancai kikötőn keresztüli ukrán gabonaexport

2024. május 19. 16:10

Ukrajna 2024. első negyedévi gabonaexportja harmadával kevesebb, mint egy éve. Az oroszországi búzát súlyosan károsította a májusi fagy.

Tovább emelkedett az orosz búza exportára a múlt héten

2024. április 11. 09:10

Az exportált orosz búza ára a múlt héten ismét emelkedett, az elemzők megint enyhén leminősítették a márciusi exportbecsléseiket.

Orosz támadás érte az ukrán kikötő gabonasilóit

2022. szeptember 1. 08:03

Mikolajiv megtámadása következtében kigyulladtak a gabonasilók egy infrastrukturális létesítményben a Korabelny kerületben.

Az erős rubel miatt maradtak stabilak az orosz exportárak

2021. június 9. 05:33

A fekete-tengeri kikötőkből származó 12,5 százalékos fehérjetartalmú új termésű orosz búza és a július végi utánpótlás ára a múlt hét végén tonnánként 256 dollár volt.

Fontos gabonaszállítmányok ragadtak az ukrán kikötőkben

2022. március 5. 09:08

Ukrajna orosz inváziója megzavarta Egyiptom búzaimportjának kilátásait, az egyiptomi állami felvásárló által vásárolt két rakomány az ukrán kikötőkben ragadt, a többi szállítás veszélybe került, az árak pedig megugrottak – állítják a kereskedők.