Agrárgazdaság

Az aratás jó ötödével végeztek Ukrajnában

Agrofórum Online

Az ukrán gazdaságok 14,1 millió tonna gabonát takarítottak be a vetésterületük 21,8 százalékáról, átlagosan 4,18 tonna/hektár termésmennyiséget értek el - közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium.

A mennyiség 4,97 millió tonna árpát tartalmaz, amelyet a vetésterület 48,1 százalékáról takarítottak be, hektáronként 4,18 tonna terméssel, és 8,86 millió tonna búzát a vetésterület 30 százalékáról, 4,28 tonna átlaghozammal – közölte a minisztérium.

A kedvező időjárás hozzájárulhat ahhoz, hogy Ukrajnában az idén mintegy 76 millió tonna gabonát takarítsanak be, szemben a 2020-as 65 millióval – közölte a minisztérium.

Ukrajna gabonaexportja 1,66 millió tonnára ugrott az új 2021/22-es júliusi-júniusi gazdálkodási szezonban, ami 49 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi, ugyanekkor mérthez képest – mutatták a mezőgazdasági minisztérium adatai. Eddig 399 000 tonna búza, 426 000 tonna árpa és 824 000 tonna kukorica volt a külföldre eladott mennyiség. A kormány várakozásai szerint a gabonaexport 56 millió tonnára emelkedhet, beleértve 20,7 millió tonna búzát, 30,7 millió tonna kukoricát és 4,1 millió tonna árpát. Az export 44,6 millió tonnát tett ki a 2020/21-es gazdálkodási évben.

Ukrajna összes fekete-tengeri főbb kikötője egyébként újra normál üzemmódban működik, és folytatja a múlt heti rossz időjárás miatt megszakított logisztikai műveleteket – közölte az állami tengeri kikötői hatóság pénteken – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. A gabonarakodási műveletek korlátozásai Odessza, Csornomorszk, Mikolajiv és Pivdeny kikötőire vonatkoztak.

Ukrajna gabonakészlete július 1-jéig 5,4 millió tonna volt, ami 142 000 tonnával kevesebb, mint 2020 azonos időszakában – mutatták az Állami Statisztikai Szolgálat adatai. A nagy és közepes mezőgazdasági vállalatok készleteiben 1,7 millió tonna búzát tartpttak nyilván. Az adatok nem tartalmazzák a több száz ukrán kisgazdaságban tárolt gabonát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kína komoly háborúnak néz elébe, hátba támadták Svédországból

2025. december 8. 09:10

A robotfűnyírók gyors ütemben terjednek Európában is, a piacot viszont erősen torzítják a kínai dömpingáruk az egyik vezető európai gyártó szerint.

Megjött a FAO-jelentés: zuhannak az árak, rekordra készül a gabona

2025. december 7. 14:10

A világ gabonatermelése soha nem látott magasságba emelkedhet, miközben az élelmiszerárak mélyrepülésbe kapcsoltak. Ritka kettős helyzet alakult ki.

Fél év börtön feketevágásért – az ötvenes évek Magyarországa sejlett fel

2025. november 29. 09:10

A második világháborút követő évtized nem volt könnyű Magyarországon, a Rákosi-rendszer túlkapásai pedig külön nehezítettek a helyzeten.

Kína jót nevet a németeken, a sertéstartók bánják a kormányzat ügyetlenkedését

2025. november 27. 09:10

A kínai piac bezárulása érzékenyen érinti a német sertéstenyésztőket, miközben a spanyolok és franciák okos kiskapukat találtak.

Jól halad a betakarítás

2018. július 31. 06:30

A kalászosok teljes termőterületének 73,8 százalékáról, 1 millió hektárról közel 5 millió tonna gabonát takarítottak be.

Extrém körülmények között aratnak a német gazdálkodók

2024. július 7. 10:10

Hamar elkezdődött a gabona betakarítása Németországban. Komoly problémát jelent viszont a vissza-visszatérő, néha igen intenzív csapadék.

Kiábrándító hírek jöttek a learatott búzáról, Baranyában példátlanul sok a takarmány minőség

2023. július 17. 09:10

Lassan a végéhez közeledik az idei búzaaratás, ám sok helyen a termés mennyiségével és minőségével is gond van. Most Baranyából érkeztek csalódást keltő hírek.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.