Agrárgazdaság

Az árstop eltörlése után így néznek ki most az árak

Agrofórum Online

Egyik hétről a másikra nagyjából 8 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak egy átlagos bevásárlást tekintve. Az árstop eltörlése még nem okozott nagy sokkot a magyar boltokban.

2022 elején vezette be a magyar kormány az árstopot nagyjából egy tucat élelmiszertermék esetén. Az intézkedést eleinte 3 hónapra tervezték, de aztán egészen 2023. augusztus 1-ig velünk maradtak a hatósági árak.

Kedden tehát megtörtént a kivezetésük, a hvg.hu pedig megnézte, hogyan változtak az árak a boltokban. Az oldal összegzése szerint „elmaradt a világvége”, vagyis nem igazolódtak a legpesszimistább várakozások.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az árstop valójában nem szűnt meg teljesen, hiszen a kormány azt várja el a kiskereskedőktől, hogy az eddig hatósági áras termékeket legfeljebb beszerzési áron értékesítsék vásárlóiknak. És lesznek kötelező, legalább 15 százalékos akciózások is, amelyek szintén megelőzhetik az élelmiszerárak kilövését.

A hvg.hu gyűjtése szerint a 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tej most 205–275 forint között kapható, ami alig olcsóbb a 259–329 forintért kínált 1,5 százalékos tejhez képest. Vénusz napraforgó étolaj jelenleg 728–951 forintért kapható, a saját márkás termékek ennél sokkal olcsóbbak is lehetnek.

A búzafinomliszt ára a 169–199 forintos sávban mozog, a legnagyobb csapást viszont a kristálycukor jelentheti a pénztárcánkra. A befőzési szezon közepén az eddigi 229 forint helyett a legtöbb helyen 400 forintnál is drágábban kapható.

A burgonya ára változatlannak tűnik, az M-es méretű tyúktojás tízes kiszerelése 500–560 forint között kapható. Az 1299 forintos sertéscombnál ugyanakkor bő 30 százalékos drágulással szembesülhettek a vásárlók egyik napról a másikra, a jellemző ár itt 1700 forintról indul. A csirkemellfilé 1499 forintról 2000 forint közelébe drágult, a csirke far-hát 229 forintról 440-re.

A KSH adatai szerint 2022 januárja és 2023 júniusa között az élelmiszerek átlagos drágulása meghaladta a 48 százalékot, a mostani „átrendeződés” tehát természetesnek mondható. A hvg.hu számításai szerint egyik hétről a másikra mindez 8,5 százalékos drágulást jelent egy átlagos bevásárlás esetén.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kína komoly háborúnak néz elébe, hátba támadták Svédországból

2025. december 8. 09:10

A robotfűnyírók gyors ütemben terjednek Európában is, a piacot viszont erősen torzítják a kínai dömpingáruk az egyik vezető európai gyártó szerint.

Megjött a FAO-jelentés: zuhannak az árak, rekordra készül a gabona

2025. december 7. 14:10

A világ gabonatermelése soha nem látott magasságba emelkedhet, miközben az élelmiszerárak mélyrepülésbe kapcsoltak. Ritka kettős helyzet alakult ki.

Fél év börtön feketevágásért – az ötvenes évek Magyarországa sejlett fel

2025. november 29. 09:10

A második világháborút követő évtized nem volt könnyű Magyarországon, a Rákosi-rendszer túlkapásai pedig külön nehezítettek a helyzeten.

Kína jót nevet a németeken, a sertéstartók bánják a kormányzat ügyetlenkedését

2025. november 27. 09:10

A kínai piac bezárulása érzékenyen érinti a német sertéstenyésztőket, miközben a spanyolok és franciák okos kiskapukat találtak.

Ezért maradnak magasan az élelmiszer- és műtrágyaárak még egy darabig

2023. december 7. 10:10

A globális népességnövekedés és a különböző válsághelyzetek is hozzájárulnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszerepéhez a gazdaságokban. Stratégiai jelentősége miatt az agrárágazat kiemelt támogatási rendszerrel bír, de egy lassuló gazdaságban, ahol a vis major kockázatok mindennaposak, ennek a szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie.

Évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el

2020. október 17. 11:02

Az élelmiszerpazarlás ellen az elmúlt években Magyarországon széleskörű összefogás volt tapasztalható.

Mi van a „regionális élelmiszer” címke mögött?

2024. december 25. 14:10

A „regionális” címke az élelmiszerek frissességére, rövid szállítási távolságokra és jó munkakörülményekre utal. Igazak-e ezek a feltételezések?

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

2020. november 27. 07:02

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.