Agrárgazdaság

Az élelmiszeripar teljesítménye 2,7 százalékkal nőtt

Agrofórum Online

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása 2,7 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülésének köszönhetően – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 10,9 százalékkal emelkedett az előző év októberéhez viszonyítva.

Hét alágazatban bővült még a termelés, 3,7 és 26 százalék közötti mértékben, a legerőteljesebben a dohánytermék gyártásában, a legkevésbé a takarmány gyártásában. A többi három alágazatban 5,8 és 18,1 százalék közötti mértékben csökkent a kibocsátás, a leginkább a növényi, állati olaj gyártásában.

Az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött

2024 októberében az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari alágak többségében bővült a termelés, a legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2,0 százalékkal meghaladta a 2024. szeptemberit.

Régiós trendek

Az ipari termelés öt régióban nőtt, háromban csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 9,6 százalékos volumenbővülést a Dél-Dunántúlon, a legjelentősebb, 10,0 százalékos visszaesést Pest régióban regisztrálták.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,1 százalékkal bővült 2023 októberéhez mérten. Az új belföldi rendelések 2,6 százalékkal csökkentek, az új exportrendelések 10,1 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány október végén 20 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

3,9 százalékos mínusz

Az ipari termelés 3,9 százalékkal csökkent. Az összes értékesítés 62 százalékát adó külpiaci eladások volumene 3,9, a 38 százalékot képviselő hazai értékesítésé 2,8 százalékkal mérséklődött.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben, 12,8 százalékkal a villamos berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 7,4 százalékkal csökkent.

Négy alágban nőtt a termelés volumene, 0,4 és 4,7 százalék közötti mértékben, a leginkább az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártásában.

(Kép: Pexels)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Uniós tárgyalások: sorsdöntő évek jönnek

2025. augusztus 29. 12:10

A csökkenő uniós támogatások új pénzügyi kihívást jelentenek a magyar agrárium számára – a likviditás és versenyképesség is veszélybe kerülhet.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Lépésről lépésre: így történhet a gazdaság átadása

2025. február 16. 08:10

Az agrárium egyik legégetőbb problémája a gazdálkodói réteg elöregedése. A generációváltás sikeres megvalósítását törvény is célozza.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Lehet édes az élet cukor nélkül?

2018. november 21. 05:37

Aki háta mögött kívánja hagyni a cukorfogyasztást, annak lehetősége van arra, hogy a legtesthezállóbb édesítőszert megtalálja. Annak pedig, aki továbbra is a hagyományos édes ízt választja sem kell félni, persze csak akkor, ha a cukor mennyisége a napi kalóriabevitel 5 -10%-a között mozog.

Digitalizáció és automatizáció - új dimenziók az élelmiszergazdaságban

2019. október 17. 05:38

A REGIONS 4FOOD projekt magyar partnere, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szeptemberben két tanulmányútra is ellátogatott, hogy megismerje a projekt nemzetközi partnereinek jó gyakorlatait.

Felpörögve: az élelmiszeripar teljesítménye 3,2 százalékkal nőtt

2024. október 5. 14:10

A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Óriási lehetőségek rejlenek az élelmiszeriparban

2023. július 2. 07:37

A 2014-2020-as támogatási időszakban az élelmiszeripar számára több mint 468 milliárd forint forrás megítélésére került sor, a mostani, 2021-2027-es ciklusban pedig még ennél is nagyobb forrással terveznek.