Életmód, gasztronómia

Melyik napszakban együk a gyümölcsöt?

Agrofórum Online

Sok dietetikus állítja: az a legjobb, ha délig csak gyümölcsöt eszünk, semmi mást. Mások szerint ebéd után a legjobb gyümölcsöt enni, sőt, inkább tízóraira, vagy akár vacsora helyett.

De vajon melyiküknek van igaza? Miért fontos az, hogy mikor eszünk gyümölcsöt?

Az alábbiakban összegyűjtöttük az 5 leggyakoribb tévhitet arról, mikor is kellene gyümölcsöt ennünk ahhoz, hogy igazán egészségesek legyünk, illetve azokat a tényeket, amelyek éppen ezek ellen szólnak. Így egy kicsit tisztább képet kapunk arról, hogy mennyire igazak a gyümölcsfogyasztással járó hiedelmek és diéták.

1. tévhit: Éhgyomorra kell gyümölcsöt enni

Ez a leggyakoribb téveszme, ami azt harsogja, hogy gyümölcsöt mindig csak üres gyomorra együnk. Azt is mondják, hogy a gyümölcs csak magában fogyasztva hasznosul jól, hiszen, ha más ételek után vagy előtt eszik meg, erjedésnek indul a belekben.

Tény: Egy kutatás szerint, azoknál, akik gyümölcsöket fogyasztottak a reggeli előtt, a gyomor kiürülése (a gyümölcsökben található pektinek miatt) átlagosan 82 percre lassult. Szemben a gyümölcsöt nem fogyasztókkal, akiknek a gyomra 70 perc alatt ürült ki a „hagyományos” reggeli után. A gyümölcsevés tehát lelassítja az emésztést – a rosttartalma azonban hosszabb ideig biztosít teltségérzetet, mintha csak egy hagyományos reggelit fogyasztanánk el.

2. tévhit: Az étkezés előtt/után elfogyasztott gyümölcsből kevesebb hasznos anyag szívódik fel a szervezetünkben

Ennek a teóriának az az alaptézise, hogyha egy étkezés során többféle élelmiszert eszünk, akkor a szervezetünk azokból kezdi el felvenni a számára szükséges tápanyagokat. Így, mire az étkezés végén a gyümölcsöt bevisszük, az már többnyire csak plusz ballasztanyag, hiszen akkorra a testünk már nem igényel több hasznos tápanyagot, mert már megszerezte azt.

Tény: Az ember emésztőrendszere rendkívül hatékonyan működik, függetlenül attól, hogy főétkezés előtt, közben, vagy csak utána fogyasztunk gyümölcsöt. A vékonybél több mint 6 méter hosszú és rendkívül széles (úgy szokták mondani, olyan, mint egy női harisnya, ami elképesztő módon ki tud nyúlni oldalirányban) felülettel rendelkezik, amelyen keresztül a tápanyagok könnyedén felszívódnak.

3. tévhit: A cukorbetegeknek jobb, ha étkezés előtt esznek gyümölcsöt

Ez azon a feltevésen alapul, miszerint a cukorbetegek emésztési problémákkal küzdenek (bár ez csak részben igaz), és a gyümölcs bevitele javítja az emésztésüket.

Tény: Bár a gyümölcsökről, a magas rosttartalmuk miatt úgy tartják, hogy támogatják az emésztési folyamatokat, nincs bizonyíték arra, hogy kifejezetten javítanák az emésztést, abban az esetben, ha magában, étkezés előtt fogyasztják el azok, akik egyébként emésztési problémákkal küzdenek.

A szakemberek szerint az a legjobb, ha a gyümölcsök más tápanyag-forrásokkal, így például fehérjében, rostban vagy zsírban gazdag ételekkel kombinálják, mert így jobb lesz a tápanyagok felszívódása. A gyümölcsökben általában sok a cukor, így magukban fogyasztva gyors vércukorszint-emelkedést okozhat.

4. tévhit: Kora reggel kell gyümölcsöt enni

Egyes kutatók szerint a kora reggel elfogyasztott gyümölcsök (kiváltképp az alma) „felébreszti” az emésztőrendszert. Az almáról egyenesen úgy tartják, felér egy kávéval.

Tény: Ez nem egészen így van, hiszen az emésztőrendszer 0-24 órában működik. Nem nézi, mikor alkalmas emészteni és mikor kevésbé az. A kora reggel bevitt gyümölcsök magas cukortartalma élénkítő hatású lehet, de nem összehasonlítható a koffeinnel és nincs különösebb élettani előnye.

5. tévhit: Délután és este nem szabad már gyümölcsöt enni (mert csak erjedni fog a bélrendszerben)

Sok diéta szerint délután már nem szabad gyümölcsöt enni, mert nem mozgunk annyit és nem égetünk el annyi energiát, ami ezt semlegesítené. Így a gyümölcsök elkezdenek erjedni a belekben és puffadást, savat, rossz közérzetet okoznak.

Tény: Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a délutáni gyümölcsfogyasztás negatív hatással lenne a közérzetre, az emésztésre, a vércukorszintre vagy a testsúlyra. A kalóriák elégetése nem azon múlik, hogy fogyasztunk-e gyümölcsöt vagy sem.

A fentiek alapján leszűrhető, hogy gyümölcsöt bármikor fogyaszthatunk, hiszen rendkívül egészséges és tápláló. Cukorbetegség vagy emésztési panaszok esetén figyelni kell a bevitt mennyiségre és hogy milyen más ételekkel együtt kerül a tányérra. Illetve diéták esetén ügyelni kell a gyümölcsök magas cukortartalmára, de ezt leszámítva a gyümölcsök bármely napszakban fogyaszthatók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nemcsak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Hipermarket kontra termelői piac: így vásárolnak zöldséget a magyarok

2021. október 27. 12:50

A magyarok többsége hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik – derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.

A 10 legfinomabb befőzésre és tartósításra alkalmas zöldségféle

2022. augusztus 20. 08:24

Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!

Hasznos vagy káros a tyúkhúr?

2020. augusztus 1. 04:36

K. Ernő kérdése: A tyúkhúrról úgy tudtam korábban, hogy egy közönséges gyomnövény. Az utóbbi időben viszont többször is hallottam, hogy az ültetvényekben kedvező hatásai lehetnek. Mi az igazság? Hasznos vagy káros a tyúkhúr a szőlő- és gyümölcsültetvényekben?

Ez a világ legdrágább citromja – de mitől az?

2023. november 15. 14:10

A Lushnjában termesztett citromot meglehetősen bizarr külsővel áldotta meg az Isten: úgy néz ki, mint egy világos sárga nagyszemű kaviár, banánhéjba töltve. De legalább értjük már, miért kaviár-citrom a neve, és hogy jön képbe a kaviár szó, noha egy gyümölcsről beszélünk. Na, de ha meglátjuk az árát – jobb, ha megkapaszkodunk!