A következő tíz évben várhatóan jelentősen csökken a pálmaolaj részesedése a biodízelben és az élelmiszerekben az Európai Unióban, ami az import meredek visszaeséséhez vezet – közölte az Európai Bizottság.
A 2022-2032 közötti időszakra vonatkozó mezőgazdasági kitekintésében a Bizottság előrejelzése szerint a pálmaolaj a teljes biodízel-termelés 9%-át teszi ki 2032-re, szemben a 2019/2021-es átlagos 23%-kal.
Az EU megújuló energiáról szóló irányelve értelmében az erdőirtással vádolt pálmaolaj-alapú tüzelőanyagokat 2030-ig fokozatosan ki kell zárni. A lépés felháborodást váltott ki a világ két legnagyobb pálmaolaj-termelőjénél, Malajziában és Indonéziában.
Ezzel szemben a fejlett biodízelek aránya a 2019/2021-es 29%-ról 2032-re 42%-ra nőhet. A hulladékolajokból és zsírokból származó biodízel aránya 26%-a 23%-ra, míg az egyéb fejlett biodízelek aránya 16%-a 6%-ra változott.
Ezt a növekedést főként a fejlett bioüzemanyagokra vonatkozó speciális üzemanyag-keverési célok és az a tény okozza, hogy ezek kétszeresen számíthatók be az általános kötelező keverési célokba.
Az egyéb növényi olajok, elsősorban a repceolaj biodízelben való felhasználása várhatóan viszonylag stabil marad a jövőben, a biodízel alapanyag 50%-a körül.
Az élelmiszeriparban a növényi olajok felhasználása a 2020/2022-es átlaghoz képest 2,9%-kal, 2032-re 10,6 millió tonnára nőhet.
A Bizottság előrejelzése szerint azonban a pálma- és szójaolaj felhasználásának csökkentésére irányuló erőfeszítések az EU-ban jelentős változáshoz vezetnének a különböző növényi olajok közötti egyensúlyban.
A pálmaolaj élelmiszerekben való felhasználása 35,7%-kal, a szójaolajé 23,5%-kal csökkenne, míg a repceolaj 12,6%-kal, a napraforgóolajé pedig 27,5%-kal nőne a Bizottság szerint – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.
Ez végül azt eredményezné, hogy az EU-ba irányuló pálmaolaj import 3,3 millió tonnára csökkenne 2032-re a 2020/2022-es 6,0 millió tonnáról.