Éves viszonylatban a napraforgó-étolaj és az uborka ára ugrott meg a legjobban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) inflációs kosarában szereplő élelmiszerek közül. Az étolaj ára 30,5 százalékkal, az uborkáé 21,7 százalékkal lőtt ki. Ezzel szemben a citromért 27 százalékkal kell kevesebbet fizetni a pénztárakban.
A zöldségek és gyümölcsök közül a vöröshagyma 10,8 százalékos és a kései burgonya 17,7 százalékos árcsökkenése is kiemelkedik éves viszonylatban. Az uborkán kívül nincs olyan termék, amelyért tíz százalékkal többet kellene fizetni. A gomba 6 százalékkal, a zöldpaprika pedig 4,6 százalékkal drágult.
Ha a zöldségek és gyümölcsök közt az év eleje óta történt árváltozást nézzük, akkor a fejes káposzta 29,4 százalékos és a kései burgonya 18,6 százalékos áremelkedése emelkedik ki. A körte 11,6 százalékkal, a görögdinnye pedig 9,8 százalékkal kerül többe. Ezen az időtávon az uborka 15,3 százalékkal, a paradicsom pedig 11,1 százalékkal lett olcsóbb.
A húskészítmények közül csontos rostélyos marhahús 9,5 százalékkal lett drágább, de a csirkeszárnyért 7,1 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel korábban. A gépsonka is 4 százalékkal drágult egy esztendő alatt. A rövidkaraj ára esett legjobban, 13,3 százalékkal. Ha januártól nézzük az árak változását, akkor a szárazkolbászt kivéve minden drágult. Utóbbi termék 3,6 százalékkal lett olcsóbb, de a csirkemellfilé például 10,3 százalékkal, a csirkeszárny pedig 6,6 százalékkal került többe.
A vizsgált szeszes italok közül éves viszonylatban a az asztali vörösbort ára 9,2 százalékkal, a fehér asztali bor pedig 7,7 százalékkal lett drágább. A vizsgált termékek közül csak az Unicum ára csökkent, méghozzá 3,2 százalékkal. Ha januártól nézzük, akkor 2,1 százalékos a mínusz az Unicum tekintetében. Áremelkedésben ezen az időtávon is a vörös asztali bor vezet, 3 százalékos plusszal.
A többi vizsgált élelmiszer közül éves időtávon a napraforgó 30,5 százalékos áremelkedését a félbarna kenyér követi 14,5 százalékkal. A 23 vizsgált termék közül csak a vaj ára csökkent, itt 2,3 százalékos volt a mínusz. Idén év elejétől a napraforgó-étolaj 11 százalékkal drágult, míg a sertészsír ára változatlan maradt. Olyan termék nem volt, amelynek ezen az időtávon csökkent az ára.