14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Agrárgazdaság

Ellenőrizték a pályaudvari restiket és az iskolabüféket is

Nébih

Lezárult az első őszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár rendelt el. Az akció kapcsán az államtitkár kiemelte: több száz tételt vettek górcső alá az egyes termékkategóriákból a szakemberek, és csupán kisebb hiányosságokat tapasztaltak.

A hagyományteremtő szándékkal indított országos mustra 2023. október 16-29. között a Nébih irányításával zajlott, annak végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih ellenőrei is részt vettek.

A szakemberek ellenőrizték például a kereskedelmi egységeket és iskolai büféket, valamint az évszak népszerű termékeit: az almát, a burgonyát, a tökmagolajat. Több mint félszáz szőlőhegyről gyűjtötték össze az ún. autentikus szőlőmintákat, továbbá fokozottan vizsgálták az állatgyógyászati készítmények kiskereskedelmét és a kutyaszaporítást.

Az akció összefoglalásaként dr. Nobilis Márton kiemelte: az alma és burgonya értékesítését csaknem 200 zöldség-gyümölcs forgalmazónál vizsgálták a felügyelők. Az ellenőrzött 560 tétel kapcsán 21 esetben merült fel kifogás, elsősorban jelölési hiba miatt. 19 esetben szabtak ki bírságot, összesen mintegy 2.300.000 Ft értékben és 1,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Az ellenőrök mintegy 40 tökmagolaj előállítót is vizsgáltak: két helyszínen kisebb, míg egy előállítónál komolyabb hiányosságokat találtak. Utóbbi esetben a tevékenység felfüggesztésére is sor került. Élelmiszer-hamisításra – azaz idegen növényi olajjal való felütésre – utaló jelet az ellenőrzések során nem tapasztaltak – hangsúlyozta az államtitkár.

A pályaudvarokon 57 élelmiszerüzlet, valamint 72 vendéglátó egység ellenőrzésére került sor. Az üzletek közül 11-ben állapítottak meg kisebb higiéniai hiányosságot a szakemberek, míg a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolásával 14 esetben merült fel probléma.

A vendéglátóhelyek esetében 3 egységben kellett azonnali hatállyal megtiltani a szendvicskészítést a higiéniai feltételeinek hiánya, illetve nem megfelelősége miatt. Az ellenőrök 18 eljárást indítottak, a kiszabott bírságok értéke 635.000 Ft.

A vendéglátás területét érintően Nobilis Márton elmondta, országszerte 191 iskolabüfé működését is megvizsgálták az élelmiszerlánc-felügyelők. Ennek során azt tapasztalták, hogy az egységek általános higiéniai állapota megfelelő, azonban hiányosságok is akadnak, például az allergén összetevőkről való tájékoztatás terén. Összesen 13 esetben szabtak ki bírságot, 640.000 Ft értékben, továbbá 3 élelmiszer tételt kellett kivonni a forgalomból.

A szőlőszüretek hatósági ellenőrzése során 55, az adott borvidékre jellemző parcelláról gyűjtötték össze a szőlőt, majd készítették el az ún. autentikus – termőhely, fajta és évjáratnak megfelelő – borokat. Az intézkedés jelentősége, hogy ezen borok analitikai elemzésével tovább bővült a (hazai és uniós) hatósági adatbázis, ami többek között lehetővé teszi a 2023-as évjáratú borok földrajzi eredetének ellenőrzését, az esetleges eredetvédelmi visszaélések azonosítását – emelte ki az államtitkár.

Az állatgyógyászati termékek kereskedelmének ellenőrzése során a vizsgált 240 létesítményből 104-ben forgalmaztak vényköteles készítményt. 3 esetben tapasztaltak az ellenőrök a működési engedéllyel kapcsolatos problémát, 2 árusítóhelyen nem foglalkoztattak állatorvost és gyógyszerészt a vényköteles készítmény kiadásához, 3 létesítménynél pedig a vények adattartalma nem felelt meg a jogszabályoknak.

Kutyaszaporító létesítmények ellenőrzése kapcsán Nobilis Márton elmondta, a 73 vizsgált létesítmény egyikében sem tapasztaltak olyan súlyú problémát az ellenőrök, ami az állatok érdekében történő azonnali intézkedést vont volna maga után.

Eljárást 8 esetben indítottak, többek között a megengedettnél zsúfoltabb tartásmód, valamint a nyomonkövethetőséget biztosító nyilvántartás hiányos vezetése miatt, de problémaként merült fel a FELIR azonosító hiánya is. Az ellenőrök minden esetben kötelezték az állattartót a hiányosságok javítására, pótlására, valamint a jogszerű gyakorlat alkalmazására.

A részletes jelentés elérhető a Nébih honlapján.

(Fotó: victoraf/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Uniós tárgyalások: sorsdöntő évek jönnek

2025. augusztus 29. 12:10

A csökkenő uniós támogatások új pénzügyi kihívást jelentenek a magyar agrárium számára – a likviditás és versenyképesség is veszélybe kerülhet.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Lépésről lépésre: így történhet a gazdaság átadása

2025. február 16. 08:10

Az agrárium egyik legégetőbb problémája a gazdálkodói réteg elöregedése. A generációváltás sikeres megvalósítását törvény is célozza.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

A hagyományos bor- és szőlőkultúra megőrzése és újjáélesztése rekreációs eszközök segítségével

2023. január 31. 06:36

Hazánkban még számos lehetőséget rejtő, komplex turisztikai termék a borturizmus, ennek felélesztését vagy megteremtését leginkább rekreációs útvonal kijelölésével érhetjük el.

A valódi ízek az érdekesek, - avagy borok enzimek, élesztők és kén nélkül

2019. március 1. 10:47

A Garam-menti dombság, a Duna közelsége, a szőlőhegy lábánál elterülő halastavak és a mocsaras Párizsi patak sajátos mikroklímát teremt. A különleges környezeti adottságok között termett szőlőből Sütő Zsolt kürti borász egyedi módszerek alkalmazásával készít bort – nem használ élesztőt, enzimet, ként; borait hordóban, illetve nyíltkádas erjesztéssel készíti seprőn tartással és élesztő-hártya alatti érleléssel.

Egy saját utas villányi: Bakonyi pincészet

2022. december 28. 09:34

Bakonyi Péterrel, a Bakonyi pincészet egyik tulajdonosával, ügyvezetőjével beszélgettünk.