16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Agrárgazdaság

Fehér vagy barna cukor? Kevesebb a különbség, mint gondolnánk!

Agrofórum Online

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy tulajdonképpen minimális. Ennek oka az, hogy a fehér cukor és a barna cukor különbségének oka nem a növényi eredetükben keresendő, mivel készülhetnek akár cukornádból, akár cukorrépából.

Abban az esetben, ha cukornád az alapanyag, akkor eredetet jelölni szükséges, mivel önmagában a „barna cukor” illetve a „kristálycukor” valamint a „melasz” kifejezések cukorrépából történő cukorgyártáshoz kapcsolódó fogalmak.

Amiben eltérnek

Tehát a fehér cukor és a barna cukor elsősorban érzékszervi tulajdonságukban, főként színükben különbözőek, ugyanakkor egyéb tulajdonságuk terén meglehetősen hasonlóak, a barna cukor kicsivel magasabb invertcukor, illetve hamutartalma mellett. A barna cukor jellemzően fehér/kristálycukor és melasz keveréke.

De mi is az a melasz?

Röviden fogalmazva, a melasz a cukorgyártás mellékterméke. Kicsit hosszabban: a cukorgyártás a cukornád vagy cukorrépa levének a főzésével indul, a folyamat során pedig ebből a folyadékból válik ki a kikristályosodott cukor. A hátramaradt sűrű, barna szirup pedig nem más, mint a melasz. Az így keletkezett folyadékot még további 2 alkalommal felfőzik, így a felesleges víz elpárolog, létrejön a karakteres, kesernyés ízű fekete melasz.

Barna a cukor, de nem nádból van

Érdemes tudni, hogy a barna cukor nem azonos a nádcukorral, mivel ugyanúgy cukorrépából készül, mint a fehér/kristálycukor, csak annyiban különbözik tőle, hogy kevesebb technológiai feldolgozáson megy keresztül, illetve a készítése során melasz-szirupot kevernek hozzá, majd újból kiszárítják.

Magasabb némileg a vas és a kálium tartalom

A hangsúly azonban ebben az esetben a „némilegen” van. A legszembetűnőbb, mégis szinte jelentéktelen tápértékbeli különbség a kettő között az, hogy a barna cukor kalcium-, vas- és káliumtartalma valamivel magasabb a fehér cukorénál, valamint csekély mértékben kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a fehér cukor.

(Forrás: Nébih – Fotó: Sharon Ang/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez vár ránk a mostani télen, a februárt megkeserülhetjük

2025. október 27. 16:10

Milyen lesz az idei tél? Ez a kérdés a gazdákat érdekli talán a legjobban Magyarországon, és most adunk a találgatáshoz némi kapaszkodót.

Beszakadt a búza ára, durva lépésre szánták el magukat a gazdák, óriási vita robbant ki

2025. október 27. 13:10

Aszály, erdőtüzek, extrém mértékű csapadék – idén is bőven sújtották természeti csapások az európai gazdákat. Akik közül néhányan most drasztikus lépésre vállalkoztak.

Döbbenetes hírek az ukrán földekről, erre senki sem számított a háború közepén

2025. október 22. 16:10

Három és fél éve háborúzik Ukrajna Oroszországgal, pedig mindkét állam fontos szerepet töltene be a világ élelmiszerbiztonságában.

Az öregek mehetnek, a fiatal gazdáknak készíti elő a terepet az Európai Unió?

2025. október 16. 16:10

Erőltetett generációváltás lehet az új Közös Agrárpolitika (KAP) egyik következménye, amely három év múlva vadonatúj helyzetet teremt az európai mezőgazdaságban.