Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Ennyivel drágulnak majd az élelmiszerek az árstop eltörlése után

Ennyivel drágulnak majd az élelmiszerek az árstop eltörlése után

Agrofórum Online

A 2022 elején bevezetett élelmiszerár-stopot többszöri hosszabbítás után 2023. augusztus 1-jén vezeti ki a magyar kormányzat. Már látjuk, milyen mértékben ugrik meg az egyes termékek ára.

Sokáig élt az ideiglenes jelleggel bevezetett élelmiszerár-stop Magyarországon, hiszen az eleinte hangoztatott 3 hónap helyett végül másfél éven keresztül vásárolhattuk hatósági áron a kristálycukrot, búzafinomlisztet, finomított napraforgó-étolajat, házi sertéscombot, csirkemellet, csirke far-hátat, csirkehátat, csirkefart, csirkeszárnyvéget, valamint a 2,8% zsírtartalmú UHT-tehéntejet (később pedig a tyúktojást és az étkezési burgonyát) a boltokban.

A szabályozás szerint a fenti termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál (a tojásé és krumplié a 2022. szeptember 30. napi árnál). Ezektől a régi áraktól kell tehát néhány héten belül elbúcsúznunk, az rtl.hu oldal pedig Raskó György agrárközgazdászt, mezőgazdasági vállalkozót kérte meg arra, hogy „tippelje meg”, mennyivel drágulnak meg az árstop eltörlése után az érintett élelmiszerek.

A szakember szerint harmadával drágulhat az étolaj, míg a sertéscomb és a csirkemell kilónként 500–600 forinttal, mivel ennyivel alacsonyabb a másfél éve befagyasztott ár a beszerzési árnál. A cukornál a 30–40 százalékos drágulásnál is magasabbat várhatunk, és a burgonya sem lesz már soha olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban. A tojás várhatóan nem drágul, miután a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly, és az UHT-tejnél sem várható jelentős áremelkedés.

A nagyobb üzletláncokat továbbra is kötelezik arra, hogy „kötelező akciókat” tartsanak az élelmiszerár-stop hatálya alá tartozó termékeknél, vagyis a bruttó beszerzési árnál 15 százalékkal olcsóbban kell azokat árusítaniuk. A kisboltok viszont többet kérhetnek, mert rájuk nem vonatkozik az új szabályozás, náluk 15–20 százalékos drágulást jósol Raskó György.

Az ársapkák kivezetése alighanem növelheti majd némileg az inflációt, amely még júniusban is 20 százalék fölötti volt. A vendéglátóhelyeket az árstop eltörlése aligha rengeti meg, hiszen ők már az olajért például másfélszer annyit fizettek eddig is, mint a háztartások.

Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1 százalékkal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan – emlékeztet az rtl.hu.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Négyéves mélypontot hozhat az EU 2024/25-ös búzatermése

2024. június 13. 13:10

Az Európai Bizottság az előző szinten hagyta az Európai Unió fő búzatermésére vonatkozó havi előrejelzését a következő gazdálkodási szezonra.

Ukrán termékek: vámok és mennyiségi korlátozások nélkül érkezhetnek továbbra is

2024. június 9. 10:10

Az Európai Bizottság ezúttal vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek esetében.

Élénken érdeklődtek a befektetők az agrárcégek papírjai iránt

2024. június 6. 05:40

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai 1,1 százalékos emelkedés és 5,6 százalékos csökkenés között szóródnak 2024 eddigi időszakára vonatkozóan.

Az EU júliustól vámot vet ki az orosz és fehérorosz gabonára

2024. június 2. 16:10

Július 1-től az Európai Unió vámot vet ki az Orosz- és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra, hogy leállítsa a behozatalukat.

Összeroppanás felé halad a brit tojáspiac

2023. január 2. 06:47

A szövetség becslése szerint az Egyesült Királyság teljes tojóállománya 6%-kal 36,4 millióra esett vissza az elmúlt 12 hónapban.

Megszűnik az élelmiszerár-stop, az érintett termékek gyors drágulása várható

2023. július 3. 11:54

A Magyarországon bizonyos alapvető élelmiszerek esetében 2022 elején bevezetett árstop kivezetésére 2023. augusztus 1-jén kerül sor. Vajon mire számíthatnak a vásárlók az érintett termékek kapcsán?

Hogyan fessünk húsvéti tojásokat természetes alapanyagokkal?

2024. március 28. 08:10

Itt vannak az ünnepek, a boltok polcain megjelentek a húsvéti tojásfestékek. Az emberek azonban egyre inkább a természetes módszereket keresik, hiszen év közben épp elég adalékanyagot és színezéket eszünk meg.

Krémszínű tojás: új magyar kuriózum

2021. április 2. 09:11

Vajon tényleg sikerült kitalálni a tojás ideális színét? Vagy csupán a húsvéti tojásfestők fantáziája kapott szárnyra, netán áprilisi tréfa az egész? Szerencsére egy valódi kutatás-fejlesztési projekt nem mindennapi eredményéről számolhatunk be.