Az élelmiszeripari beruházások értéke folyó áron a kijelölt vállalkozások körében 9 százalékkal magasabb volt 2022-ben, mint 2021-ben – hívta fel a figyelmet elemzésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).
A beérkezett, AKI által összefoglalt adatok alapján a beruházások megoszlása a következőképpen alakult:
- az élelmiszeripari beruházásokra fordított teljes összeg 57 százalékát gépekre és berendezésekre,
- 37 százalékát épületekre és építményekre,
- 2 százalékát járművekre fordították 2022-ben.
Hozzátették, ezek az arányok 2021-ben 60:35:2 voltak. A fel nem sorolt egyéb beruházások 3 százalékot tettek ki a vizsgált évben.
A közleményben kitértek arra is, miszerint a beruházások közül az előző évhez képest legnagyobb mértékben az épületekre és egyéb építményekre (+18 százalék) fordított összeg nőtt 2022-ben. Ezt követték 14 százalékos növekedéssel a járművekre fordított beruházások, majd a gépek és berendezések (+6 százalék). Az egyéb beruházásokra 10 százalékkal kisebb összeget szántak a jelentést tett gazdasági szervezetek a tárgyévben.
Az elemzés szerint a legnagyobb beruházás összességében az édességgyártás, az üdítőital-, ásványvízgyártás és a baromfihús-feldolgozás szakágazatokban történt. Ez a három szakágazat az élelmiszeripar teljes beruházásának 40 százalékát adta, mintegy 139 milliárd forint értékben, az első tíz szakágazat pedig a 76 százalékát, 261 milliárd forint értékben.