Agrárközélet

100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról – bedőlhet a konzervipar

NAK - fotó: befozoautomata.hu

Ellehetetlenítheti a magyar konzervipart és tönkreteheti a termelőket az O-I Manufacturing Magyarország Kft. A húsznál több országban telephellyel rendelkező multinacionális cég ígérete ellenére nem biztosítja a magyar konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget orosházi öblösüveggyára kohójának felújítási munkái alatt.

Mintegy 100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról, melyet más gyártók nem tudnak pótolni – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely egyben felszólítja a monopolhelyzetben lévő vállalatot, hogy ne hagyja magára magyarországi partnereit az általa okozott kaotikus helyzetben.

Az O-I Manufacturing Magyarország Kft. (O-I) orosházi üveggyárában kohófelújítást végeznek, az üzem termelése jelentősen lecsökken több hónapra. Emiatt a hazai konzervipari cégek 2018-as gyártásindulásához szükséges befőttes üveg mennyiség nem áll rendelkezésre, és annak más üveggyártóktól beszerzése is erősen kétséges. Ugyan az O-I egy globális konszern, saját termeléséből mégsem oldja meg a kieső fehér befőttes üveg mennyiség pótlását. A konzervipari cégek tájékoztatása szerint az O-I üveggyár 2017 szeptemberében azt ígérte hazai partnereinek, hogy a befőttes üveg igényüket a 2018-as évben kielégíti, majd 2017 decemberében kaptak jelzést a hazai konzervüzemek arról, hogy mégsem tudja kielégíteni igényeiket az üveggyár.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több körben szervezett már egyeztetést a hazai konzervipar képviselői és az üveggyár között. Ezeken a Magyar Hűtő és Konzervipari Szövetség valamint a NAK képviselői is kifejtették határozott aggodalmukat. Az üveggyár konstruktivitást mutató ígéretei ellenére sajnos semminemű, a helyzet megoldását segítő lépést nem tett. A hazai konzervüzemek a környező országbeli gyárakból sem tudják beszerezni ezt a nagy üvegmennyiséget. A konzervipari cégek folyamatosan tárgyalnak külföldi potenciális beszállítókkal is, de az látszik, hogy maximum a szükséges üvegmennyiség tizedének beszerzése lehet megoldható, az is magasabb áron és bizonytalan minőségben.

A hazai konzervipari cégek szinte kizárólag a hazai O-I üzemre alapozták eddig a tevékenységüket; külföldi üveggyárak a hazánkból érkező igényeket csak hátrasorolva fogadják, hiszen nem törzsvásárlóik a magyar konzervipari cégek. Valamint nehézkes az új, idegen partnertől való beszerzések finanszírozása, a szállítás. Azaz az orosházi gyár részleges leállása miatt kialakuló piaci helyzet terhei a konzervgyárakra, majd a fogyasztókra terhelődnének. De egyelőre még ez a megoldás sem látszik járhatónak.

Az O-I orosházi üveggyárának leállása legnagyobb mértékben a meggybefőtt gyártását veszélyezteti. A hazai meggytermelők évente 80-90 ezer tonna meggyet állítanak elő, amelynek 90-95 százaléka befőttként kerül a fogyasztókhoz. A nyersanyagot érintő nehéz helyzeten túl, a gyárak elveszíthetik a késztermékek felvevőpiacait, ezáltal több évtizedes munka mehet kárba. A fent említett befőttmennyiséghez mintegy 60 millió úgynevezett magas facett üvegre és 20 millió alacsony facett üvegre van szükség már a szezonban. Összesen közel 80 millió befőttes üveg szükséges a hazai meggyhez (a meggybefőtt gyártása júniusban veszi kezdetét). A hazai magas és alacsony facett üveg igényt nézve, mintegy 130 millió darabot használnak fel átlagosan egy évben a gyárak. A hazai meggybefőtt-termelés a készterméket tekintve mintegy 14-16 milliárd forint értéket képvisel.

Az említett egyeztetéseken túlmenően Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke levélben is felszólította az üveggyárat arra, hogy segítse hazai partnereit az általa okozott kaotikus helyzet rendezésével. A köztestület elfogadhatatlannak tartja, hogy a hazai termelőket, beszállítókat, konzervipari cégeket ellehetetlenítő helyzetben az O-I nem nyújt érdemi segítséget, cserbenhagyja magyar ügyfeleit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Termelői, feldolgozói szervezetek is az árstop kivezetését javasolják

2023. február 1. 13:01

Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását.

Őstermelői igazolvány: március 20. a határidő

2018. február 22. 09:08

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

Már elérhető a földügyi szabályok változásáról szóló kiadvány

2020. július 1. 13:03

2020. július 1-jén lépett hatályba a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XL. törvény.

Kiderült, milyen évet zárt a hazai dinnyetermelés

2023. december 5. 17:40

Van fejlődési lehetőség a hazai dinnyeágazat előtt, az exportpiacokon egyre nagyobb a kereslet a magyar görögdinnye iránt. A lehetőségek kihasználásához azonban nagyobb termelői összefogásra van szükség – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dinnye munkacsoportjának legutóbbi tanácskozásán, amelyen a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) is képviseltette magát.