8℃ -1℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Agrárközélet

100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról – bedőlhet a konzervipar

NAK - fotó: befozoautomata.hu

Ellehetetlenítheti a magyar konzervipart és tönkreteheti a termelőket az O-I Manufacturing Magyarország Kft. A húsznál több országban telephellyel rendelkező multinacionális cég ígérete ellenére nem biztosítja a magyar konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget orosházi öblösüveggyára kohójának felújítási munkái alatt.

Mintegy 100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról, melyet más gyártók nem tudnak pótolni – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely egyben felszólítja a monopolhelyzetben lévő vállalatot, hogy ne hagyja magára magyarországi partnereit az általa okozott kaotikus helyzetben.

Az O-I Manufacturing Magyarország Kft. (O-I) orosházi üveggyárában kohófelújítást végeznek, az üzem termelése jelentősen lecsökken több hónapra. Emiatt a hazai konzervipari cégek 2018-as gyártásindulásához szükséges befőttes üveg mennyiség nem áll rendelkezésre, és annak más üveggyártóktól beszerzése is erősen kétséges. Ugyan az O-I egy globális konszern, saját termeléséből mégsem oldja meg a kieső fehér befőttes üveg mennyiség pótlását. A konzervipari cégek tájékoztatása szerint az O-I üveggyár 2017 szeptemberében azt ígérte hazai partnereinek, hogy a befőttes üveg igényüket a 2018-as évben kielégíti, majd 2017 decemberében kaptak jelzést a hazai konzervüzemek arról, hogy mégsem tudja kielégíteni igényeiket az üveggyár.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több körben szervezett már egyeztetést a hazai konzervipar képviselői és az üveggyár között. Ezeken a Magyar Hűtő és Konzervipari Szövetség valamint a NAK képviselői is kifejtették határozott aggodalmukat. Az üveggyár konstruktivitást mutató ígéretei ellenére sajnos semminemű, a helyzet megoldását segítő lépést nem tett. A hazai konzervüzemek a környező országbeli gyárakból sem tudják beszerezni ezt a nagy üvegmennyiséget. A konzervipari cégek folyamatosan tárgyalnak külföldi potenciális beszállítókkal is, de az látszik, hogy maximum a szükséges üvegmennyiség tizedének beszerzése lehet megoldható, az is magasabb áron és bizonytalan minőségben.

A hazai konzervipari cégek szinte kizárólag a hazai O-I üzemre alapozták eddig a tevékenységüket; külföldi üveggyárak a hazánkból érkező igényeket csak hátrasorolva fogadják, hiszen nem törzsvásárlóik a magyar konzervipari cégek. Valamint nehézkes az új, idegen partnertől való beszerzések finanszírozása, a szállítás. Azaz az orosházi gyár részleges leállása miatt kialakuló piaci helyzet terhei a konzervgyárakra, majd a fogyasztókra terhelődnének. De egyelőre még ez a megoldás sem látszik járhatónak.

Az O-I orosházi üveggyárának leállása legnagyobb mértékben a meggybefőtt gyártását veszélyezteti. A hazai meggytermelők évente 80-90 ezer tonna meggyet állítanak elő, amelynek 90-95 százaléka befőttként kerül a fogyasztókhoz. A nyersanyagot érintő nehéz helyzeten túl, a gyárak elveszíthetik a késztermékek felvevőpiacait, ezáltal több évtizedes munka mehet kárba. A fent említett befőttmennyiséghez mintegy 60 millió úgynevezett magas facett üvegre és 20 millió alacsony facett üvegre van szükség már a szezonban. Összesen közel 80 millió befőttes üveg szükséges a hazai meggyhez (a meggybefőtt gyártása júniusban veszi kezdetét). A hazai magas és alacsony facett üveg igényt nézve, mintegy 130 millió darabot használnak fel átlagosan egy évben a gyárak. A hazai meggybefőtt-termelés a készterméket tekintve mintegy 14-16 milliárd forint értéket képvisel.

Az említett egyeztetéseken túlmenően Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke levélben is felszólította az üveggyárat arra, hogy segítse hazai partnereit az általa okozott kaotikus helyzet rendezésével. A köztestület elfogadhatatlannak tartja, hogy a hazai termelőket, beszállítókat, konzervipari cégeket ellehetetlenítő helyzetben az O-I nem nyújt érdemi segítséget, cserbenhagyja magyar ügyfeleit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Több ezer állami ösztöndíjas hely vár a MATE-n!

2025. január 22. 15:10

A MATE minden hallgatónak magas szintű tudást biztosít. Az egyik legjobb agráregyetemen ösztöndíjas helyek várják a jelentkezőket.

Változás az AXIÁL Kft. vezetőségében

2025. január 16. 12:33

Az újonnan létesített részleg a vállalat vezetőségének munkáját segíti tanácsadással, döntéstámogatással a digitalizációs projektekre fókuszálva.

Elkészült a tavaszi mezőgazdasági munkák állásáról szóló jelentés

2018. június 1. 11:56

A falugazdászok jelentései alapján május közepére csökkent a belvízzel borított területek nagysága, viszont a talajra juttatott peszticidek a csapadékhiány következtében nem mosódnak be a talajba, ami a hatékonyság csökkenését okozhatja.

A fordított áfa alkalmazásának meghosszabbítását javasolja az agrárkamara

2018. június 15. 09:06

Amennyiben mégsem lehetséges meghosszabbítás, a köztestület javasolja, hogy akkor a jelenleg érintett, valamint az ehhez közvetlenül kapcsolódó termékek, alapvető élelmiszerek áfájának mértéke csökkenjen 5 százalékra.

Élt 12 évet - feltámadt 12 éve

2018. augusztus 1. 14:34

Keserű hangvételű írásom jelent meg 2006 júliusában az Agrofórum hasábjain: Élt 12 évet címmel. Az un. minősített növényfajták kísérletének megszűnésén való felháborodásomnak adtam hangot. Azóta a helyzet szerencsére megváltozott…

A marhahús-fogyasztás növeléséért kampányol a kamara

2018. március 7. 12:48

A magyarországi fogyasztás fejenként és évente 2,0-2,5 kilogramm a marha- és a borjúhúsból, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilogrammos átlag csupán harmada.