Agrárközélet
Agrárközélet

1600 tulajdonosa van 8,5 hektárnak

1600 tulajdonosa van 8,5 hektárnak

NAK

Jó esély van arra, hogy az osztatlan közös tulajdonú földek helyzete a kitűzött céldátumig rendeződjön. Már csak azért is hasznos lenne, mert ezeket a területeket be lehetne vonni a mezőgazdasági termelésbe.

Mostanában szinte alig van olyan agrárfórum, ahol ne kerülne szóba az osztatlan közös tulajdonban lévő földek rendezése – ami érthető is, hiszen hangsúlyos téma, hasznos, ha minél több érintetthez minél többször eljut, és persze jó tudni azt is, hogy a komplex rendezési folyamat éppen hol tart.

A hagyományos hajdúböszörményi – augusztus 9-én megtartott – Kelet-Magyarországi Agrárfórumon – Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes számokkal érzékeltette is, hogy mekkora jelentőségű ügyről is ez: 1060000 darab az osztatlan közös tulajdonú földrészlet van jelenleg, amely 2440000 hektár tesz ki, és összesen 4600000 személy tulajdonost érint. (Csak érdekesség: például van olyan 8,5 hektáros terület, amelynek 1600 és van olyan 1 négyzetméteres terület, amelynek két tulajdonosa van!) Azaz – tesszük hozzá mi – nagyjából Magyarország lakossága fele rendelkezik kisebb-nagyobb ilyen földrészlettel!

A Nemzeti Birtokrendezési Programba illesztette bele az agrárkormányzat az ügyet. A többlépcsős folyamat egyik eleme már megvalósult, ugyanis 2019. július 1. óta már működik a Nemzeti Földügyi Központ. Mint Farkas Sándor megjegyezte, azt a célt tűzték ki, hogy legkésőbb 2024-re már ne legyenek osztatlan közös tulajdonú fölterültek.

A fórum panelbeszélgetésén Andréka Tamás, az Agrárminisztérium főosztályvezetője hozzátette, mindehhez az kell, hogy a vonatkozó törvényeket 2020-21-ig az Országgyűlés megalkossa. Hozzátette, ebbe beletartozik az öröklési szabályozás megváltoztatása is, hiszen ennek hiányában újra sok kis osztatlan közös tulajdonú föld lenne. Arra a felvetésre, hogy mennyi esély van az ügy végleges megoldására, azt felelte: viszonylag jó! Mint mondta, arra törekednek, hogy a földtulajdonosokat ösztönözzék a megegyezésre, azok a területek pedig állami tulajdonba kerülnek, amelyeknek az állami nyilvántartásokkal való összevetés után nem lesz gazdája.

Ezeket pedig akár be is lehet vonni a mezőgazdasági termelésbe! Mint Fazekas Péter, Takarék Bank agrár-üzletágának elemzés, termék- és folyamattámogatási igazgatója elmondta a birtokrendezés potenciálisan a mezőgazdasági terület 52 százalékát, a szántóterület 30 százalékát érintheti, összességében pedig javulhat a versenyképesség is. Megjegyezte, hatásaként felgyorsulhat az amúgy is folyó birtokkoncentráció, kedvező agrotechnikai változások következhetnek be (például diverzifikálódhat a vetésszerkezet, illetve a nagyobb területek jobban bevonhatók az öntözésbe), továbbá hathat a pénzügyekre is (nagyobb értékűek a táblák, ezek finanszírozhatóvá válhatnak, valamint fedezeti értékük lehet, illetve a nagyobb táblák nagyobb eredményeket is jelenthetnek).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Jövőre indul az osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek megosztása

2020. december 21. 08:17

2021. január 1-jén lép hatályba az osztatlan közös tulajdonban álló területek megosztásának kereteit tartalmazó törvény.

Sikeres a földértékesítési program első üteme

2020. április 3. 13:47

Átlagosan a meghirdetett földek 60%-ára érkeztek ajánlatok, összesen közel 3,5 milliárd forint értékben.

Kiugróan nőtt a termőföld ára

2019. november 8. 10:17

A termőföld ára a hetvenszeresére nőtt, óriási kereslet van rá, hiszen csak korlátozott számban áll rendelkezésre, és mindezek ellenére elég mostohán kezeljük.

A külkereskedelemben is húzóerő az agrárium

2019. november 29. 09:47

Magyarország külkereskedelmi többletének több mint felét az agrárium adja az idén, és ez azt mutatja, hogy az ágazat jó irányban, jól fejlődik.